Gazze'ye Çift Taraflı Ambargo

Gazze'ye Çift Taraflı Ambargo

İsrail ambargosu ve Mısır'daki darbe yönetiminin tutumu nedeniyle zor günler yaşanan Gazze Şeridi'nde inşaat sektörü durma aşamasına geldi.

İsrail ambargosu ve Mısır'daki darbe yönetiminin tutumu nedeniyle zor günler yaşanan Gazze Şeridi'nde inşaat sektörü durma aşamasına geldi. Tünellerin kapanmasıyla inşaat malzemesi girişi yapılamayan bölgede 4 bini aşkın sektör çalışanı işsiz kaldı. Yarım kalan projelerin bedeli ise 400 milyon dolar civarında.

İsrail ambargosu ve Mısır'daki darbe yönetiminin tutumu nedeniyle zor günler yaşanan Gazze Şeridi'nde, inşaat sektörünün durduğu, 4 bini aşkın işçi ile sektör çalışanının işsiz kaldığı belirtildi. Gazze ve Mısır arasındaki tünellerden 2011 yılından itibaren malzeme girişinin sağlanması, inşaat alanında dikkat çekici artışa yol açtı. Mısır'da 3 Temmuz'daki darbenin ardından tünellerin kapatılması üzerine ise inşaat sektöründeki hareketlilik sona erdi.

MALZEME FİYATLARI KATLANDI

Gazze'deki Filistin Hükümeti Çalışma Bakanı Vekili Naci Serhan, 'İnşaat faaliyetleri felç oldu' dedi. Kasım 2012'deki son İsrail saldırısının ardından evleri yıkılan aileler için yapılan konut projelerinin durduğunu kaydeden Serhan, Gazze'ye malzeme girişinin sağlanamaması nedeniyle yaşanan ciddi fiyat artışından, savaştan zarar görenler için yürütülen projelerin de etkilendiğini belirtti. İnşaat Endüstrisi Birliği İcra Müdürü Ferid Zakkut, Gazze'de inşaat malzemelerinde korkunç fiyat artışı yaşandığına dikkati çekerek, tüneller kapatılmadan önce 1 ton çimentonun 100 dolar seviyesinde olduğunu, şimdi ise 300 dolara yükseldiğini, yine 1 tonu 20 dolar olan çakıl taşının 40 dolara çıktığını dile getirdi. Zakkut, tünellerin kapatılmasının ardından inşaat şirketleri tarafından durdurulan projelerin bedellerinin 400 milyon dolar olduğunu söyledi.

TÜNEL KAPANDI SEVKİYAT YOK

Gazze'deki Filistin Müteahhitler Birliği Sendikası Başkanı Nebil Ebu Muaylık da inşaat malzemesinin yüzde 50 oranında tünellerden karşılandığını hatırlatarak, inşaat sektörünün durmaya yüz tuttuğunu dile getirdi. Sendika Başkanı Muaylık, Gazze'ye inşaat malzemesi sevkiyatındaki büyük düşüşün, Mısır'daki olaylarla bağlantılı olduğunu da işaret etti.

1,2 MİLYARLIK ZARAR OLDU

Katar, Gazze'nin yeniden yapılandırılması amacıyla Mısır'dan inşaat malzemesi alınması için 500 milyon dolar yardım yapmaya karar vermiş, bu doğrultuda Mısır, Katar ve Gazze arasında protokol imzalanmıştı. Gazze'deki Filistin hükümeti, İsrail'in Kasım 2012'de Gazze Şeridi'ne düzenlediği son saldırıda 200 evin tamamen yıkıldığını, 12 bin ev tahrip olduğunu belirtti. Saldırılar Gazze'de 1.2 milyar dolarlık zarara neden oldu. (Yeni Şafak)