Gençlerin Durumu Alarm Veriyor (Anket)
18-29 yaş grubu gençlerle gerçekleştirilen araştırma çarpıcı olduğu kadar düşündürücü sonuçlar da ortaya koydu.
18-29 yaş grubu gençlerle gerçekleştirilen araştırma çarpıcı olduğu kadar düşündürücü sonuçlar da ortaya koydu.
Yeditepe Üniversitesi ve MAK Danışmanlık işbirliği ile 13 Temmuz-20 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilen araştırmanın sonuçları, gazeteci Mustafa Yılmaz’ın hazırlayıp sunduğu TV5’de yayınlanan Kulis Ankara programında ilk kez kamuoyuyla paylaşıldı.
Araştırmanın saha çalışmasını yürüten MAK Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat, yapılan çalışmanın sadece bugünü anlama noktasında değil geleceğe ışık tutma konusunda da çarpıcı veriler ortaya koyduğunu vurguladı.
GENÇLERİN YÜZDE 50,5’İ MUTLU DEĞİL
Yapılan araştırmadan öne çıkan bazı çarpıcı sonuçlar şu şekilde; “Hayatınızı bir bütün olarak düşündüğünüzde ne kadar mutlu ya da mutsuz olduğunuzu söyler misiniz?” şeklinde soruya gençlerin yalnızca yüzde 18,2’si ‘mutluyum’ cevabını verirken, yüzde 23’ü ‘hiç mutlu değilim’, yüzde 27,5’i ise ‘mutlu değilim’ cevabını verdi.
Araştırmaya katılan gençlerin yüzde 23,5’i ‘ne mutlu ne mutsuz sayılırım’ cevabını verirken, yüzde 7,8’i ise ‘çok mutluyum’ cevabını verdi.
GENÇLERİN YÜZDE 26,2’Sİ MUTLULUĞU PARADA ARIYOR
Araştırmanın dikkat çeken sonuçlarından diğeri ise gençlerin ‘Mutlu olmak için öncelikli neye sahip olmak gerekir?’ sorusuna verilen cevaplar oldu. Gençlerin yüzde 26,2’si mutlu olmak için öncelikle paraya sahip olunması gerektiğini belirtirken, yüzde 16,6’sı statü/kariyer cevabını verdi. Gençlerin sadece yüzde 12,4’ü maneviyat ve yüzde 11,3’ünün ise aile yanıtını vermesi dikkat çekti.
GENÇLERİN YÜZDE 90’NINA YAKINI BÜYÜKLERİN KENDİLERİNİ ANLAMADIĞINI DÜŞÜNÜYOR
Yetişkinlerin kendilerini anlayıp anlamadığı konusunda düşüncesi sorulan gençlerin yüze 42,5’i anlamıyorlar cevabını verirken, yüzde 38,8’i ise az anlıyorlar cevabını verdi. Gençlerin sadece yüzde 9,4’ü yetişkinlerin kendilerini anladığını söylüyor.
UYUŞTUCU SORUSUNA "ARKADAŞ ORTAMI" YANITI
“Size göre gençler arasında sigara, alkol ve uyuşturucu vb. alışkanlıkların artmasında en önemli etkenler nelerdir?” şeklindeki soruya araştırmaya katılan gençlerin yüzde 62,3’ü ‘arkadaş ortamı’ cevabını verirken, yüzde 13,9’u ‘merak’ yüzde 10,4’ü ise ‘aile ortamı’ cevabını verdi.
YÜZDE 82’Sİ KENDİNİ BİR DİNİ İNANCA SAHİP OLARAK TANIMLIYOR
Araştırmada 18-29 yaş grubundaki gençlerin yüzde 82’lik kısmı kendini bir dini inanca sahip olduğunu söylerken, yüzde 7,7’si ise hiçbir dine mensup olmadığını ifade ediyor. “Sahip olduğunuz dini inancınız; Davranış/tutumlarınızı etkiliyor mu?” şeklinde soruya ise gençlerin yüzde 69,5’i ‘bazen/ara sıra’ cevabını verirken, yüzde 15,4’ü ise ‘her zaman’ yanıtı verdi. Sahip olduğu dini inancın davranış ve tutumları üzerinde etkili olmadığını belirten gençlerin oranı ise yüzde 15,1 olarak öne çıkıyor. Arkadaş tercihinde din ya da mezhebin etkili olup olmadığı ile ilgili soruya gençlerin yüzde 88,7’si ‘Hayır, arkadaş tercihimde bunlar asla önemli değil’ cevabını verirken, tercihlerinde etkili olduğunu söyleyenlerin oranı ise sadece yüzde 5,2 oldu.
YÜZDE 11,7’SİNDE İNANÇ YOK
Araştırmada, ahiretin varlığına ve yapılan her şeyden hesaba çekileceğine inanan gençlerin oranı yüzde 72,2 olarak karşımıza çıkarken, yüzde 11,7’lik bir kısım ise ahiretin varlığına inanmıyor. “Namaz kılıyor musunuz?” sorusuna gençlerin yüzde 39’u ‘haftada bir kere Cuma Namazı’ cevabını verirken, yüzde 26,7’si ise ‘Bayram Namazı veya başka çok özel günlerde yılda birkaç kere’ cevabını verdi. ‘Hayır, hiç namaz kılmıyorum’ cevabını verenlerin oranı yüzde 17,8 olurken, ‘5 Vakit namaz kılıyorum’ diyenlerin oranı ise yüzde 14’de kaldı.