Gergerlioğlu'nun Vekilliği Düştü
HDP’li Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun vekilliği düştü... ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price... Saadet Partisi Sözcüsü Birol Aydın...
HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun milletvekilliği düştü. Anayasa gereğince, Genel Kurulda okunan tezkerenin ardından Gergerlioğlu'nun milletvekilliği düştü. HDP'nin milletvekili sayısı 56'dan 55'e düştü. Ayrıca 3,5 saat Genel Kurul salonunda bekleyen Gergerlioğlu, buradan ayrılarak partisinin Meclis'teki grup odasına geçti.
TBMM Meclis Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Celal Adan başkanlığında toplandı. HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında 'terör örgütü propagandası yapmak' suçundan verilen kesinleşen yargı kararının, Genel Kurulda okunması öncesinde gerginlik yaşandı. 22'nci Dönem Bitlis Milletvekili ve DEVA Partisi Kurucular Kurulu üyesi Abdurrahim Aksoy, Genel Kurul basın locasında ayağa kalkarak, kararın okunacak olmasına tepki gösterdi. Aksoy, TBMM Koruma Dairesi Başkanı Ahmet Birtan Erol ve diğer görevliler tarafından basın locasından çıkarıldı.
'CHP VE HDP'DEN TEPKİ
Karar okunmadan önce söz alan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da Gergerlioğlu'nun Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı bireysel başvurunun sonuçlanması gerektiğini söyleyerek, Enis Berberoğlu kararını hatırlattı. Altay, "Meclis'i ofsayta düşürmenin anlamı yok" dedi. HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ise Gergerlioğlu'nun sadece bir haberi tweetlediği için ceza verildiğini savunarak "Habere hala erişim engeli bulunmuyor" dedi.
Konuşmaların ardından Meclis Başkanvekili Celal Adan, Gergerlioğlu hakkındaki yargı kararını okuyarak, milletvekilliğinin düşürüldüğünü söyledi. Bunun üzerine HDP milletvekilleri Gergerlioğlu'nun fotoğraflarının bulunduğu pankartları kaldırarak "Hak, hukuk, adalet" sloganları atarak, duruma tepki gösterdi. Birleşime ara verilmesinin ardından Gergerlioğlu, basın locasına dönerek "Bir barış paylaşımı yaptığım için vekilliğim düşürülüyor. Ama herkes bilsin ki halkların kardeşliğini hiç kimse engelleyemeyecek. Yaşasın halkların kardeşliği. Ben bu milletin meclisinin milletvekiliyim. Milletin iradesiyle geldim. Ben milletimin bağrındayım, kalbindeyim ve hiçbir yere gitmiyorum. Meclis Genel Kurulunu terk etmiyorum" ifadelerini kullandı.
3,5 SAAT SONRA GENEL KURUL'DAN AYRILDI
Oturumu açan Başkanvekili Celal Adan, milletvekilliği düşürüldüğü için Gergerlioğlu'nu dışarı çıkması teklifinde bulunarak tekrar birleşime ara verdi. Genel Kurul'da yaklaşık 3,5 saat bekleyen Gergerlioğlu, salondan ayrılarak partinin Meclisteki grup odasına geçti.
TBMM Genel Kurulu'nda, hakkında mahkemece verilen kesinleşmiş cezaya ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi okunarak bilgiye sunulmasının ardından, HDP'li Gergerlioğlu'nun milletvekilliği düştü.
Gergerlioğlu, milletvekilliğinin düşmesini protesto etmek amacıyla, beraberinde partisinden bir grup milletvekili ile birleşimin kapanmasının ardından Genel Kurul salonunu terk etmedi.
Burada yaklaşık 3,5 saat bekleyen Gergerlioğlu ve beraberindeki milletvekilleri, daha sonra salondan ayrılarak, partinin Meclisteki grup odasına geçti.
Karar sonrası CNN TÜRK Muhabiri Duygu Ayaz Bayram şu detayları paylaştı:
Ömer Faruk Gergerlioğlu, milletvekili seçilmeden önce yargılandığı Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesince 21 Şubat 2018'de "PKK/KCK propagandası yapmak" suçundan hapse mahkum edilmişti.
Mahkeme kararının, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesince hukuka uygun bulunmasının ardından temyiz üzerine dosya Yargıtay'a geldi. Dosyayı inceleyen Yargıtay 16. Ceza Dairesi, Gergerlioğlu'na verilen 2 yıl 6 ay hapis cezasını onamıştı.
CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova ise şu bilgileri paylaştı:
Bir yıl içerisinde vekilliği düşen 4. Vekil oldu. Enis Beberoğlu ile birlikte iki HDP’li vekilin, milletvekilliği düşmüştü. Meclisteki kural net. Herhangi vekil hakkında hüküm kesinleştiği zaman son merci olan Yargıtay tarafından da onandığı zaman Meclis’e gelen yazı okunur ve vekillik düşer. Anayasaya göre yapılması gereken işlem budur, ama tartışmalı süreçler yaşanıyor.
Meclis Başkanı Mustafa Şentop Yargıtay’ın onayladığı karar sonrası Anayasaya göre kararın uygulanacağını belirtmişti.
hürriyet
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, "17 Mart'ta milletvekili Ömer Gergerlioğlu'nun vekilliğinin düşürülmesi gibi kaygı verici adımlar dahil Türkiye'deki olayları yakından takip ediyoruz." ifadesini kullandı
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Price, yaptığı yazılı açıklamada, HDP'nin kapatılmasına ilişkin süreci de yakından izlediklerini, bu adımı "Türk seçmeninin iradesini haksız yere yok saymak" ve "Türk demokrasisinin altını oymak" olarak nitelendirdi.
AA'nın haberine göre; sözcü Price, "Türk hükümetine, Anayasa'da yer alan güvencelere ve Türkiye'nin uluslararası yükümlülüklerine paralel olarak ifade özgürlüğüne saygı göstermesi çağrısında bulunuyoruz." ifadesini kullandı.
TBMM Genel Kurulunda, HDP'li Gergerlioğlu hakkında mahkemece verilen ve kesinleşmiş cezaya ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi okunmuştu.
Anayasa gereğince, Genel Kurulda okunan tezkerenin ardından Gergerlioğlu'nun milletvekilliği düşmüştü.
HDP'li Gergerlioğlu, "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezası almıştı. Gergerlioğlu'nun cezası, Yargıtay 16. Ceza Dairesince onanmıştı.
habertürk
Saadet Partisi Sözcüsü Birol Aydın, Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun milletvekili seçilmeden önce sosyal medya hesabından RT ettiği bir haber paylaşımı için hakkında verilen yargı kararının ardından vekilliğinin düşürülmesini eleştirdi.
Saadet Partisi Sözcüsü Birol Aydın, sosyal medya hesabından Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun milletvekilliğinin düşürülmesi kararını, "Bu karar, meşru siyaset alanını inatla ve ısrarla başka zeminlere itmek isteyen bir anlayışın tezahürüdür. TBMM’ni daha da zayıflatan, millet egemenliğini yok sayan ve hukukun üstünlüğünü hiçe sayan bu kararı doğru bulmuyoruz." sözleriyle değerlendirdi.
Birol Aydın, paylaşımda şunları kaydetti:
Bu kadar da olmaz denilen ne varsa bir bir gerçekleşiyor maalesef. Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun milletvekilliğinin düşürülmesi, siyasi tarihimize kara bir leke olarak geçecektir. Bu karar, meşru siyaset alanını inatla ve ısrarla başka zeminlere itmek isteyen bir anlayışın tezahürüdür. TBMM’ni daha da zayıflatan, millet egemenliğini yok sayan ve hukukun üstünlüğünü hiçe sayan bu kararı doğru bulmuyoruz. Hukuku, siyasi amaçların mezesi yapan, dönemine göre ‘seçmeli suçlar’ icat eden tavır ve tutumlardan artık vazgeçilmelidir.
islami analiz