Gıda krizinin faturası 20 milyar dolar
Gıda krizine karşı açlığı önlemek ve üretimi arttırmak için 20 milyar dolarlık bir bütçeye ihtiyaç duyuluyor.
İtalya'nın Başkenti Roma'da BM Gıda ve Tarım Örgütü'nün dünyadaki gıda krizi ile ilgili çözüm yollarını tarışmak üzere düzenlediği zirvede, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, gıda üretimini arttırmak için 15 ile 20 milyar dolar arasında bir rakama ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
44 ülkeden dünya liderlerinin katıldığı ve üç gün sürecek zirvenin en önemli gündem konularından birini ise bio-yakıt üretimi oluşturdu. Toprağın gıda yerine biyoyakıt üretimi için kullanılması, bir çok uzman tarafından gıda üretiminin azalması ve fiyatların yükselmesinin sebepleri arasında görülüyor. Roma'daki delegeler de bu konuda ikiye bölünmüş durumda.
Ban ise, bio-yakıt üretiminin gıda üretimi üzerindeki etkisi büyük olduğu için, mutlaka düzenlenmesi ve bazı kurallara bağlanması gerektiğini belirtti.
BM'li yetkililer şu ana kadar gıda krizi ile savaşmak için bazı ülkelerin 1,2 milyar dolar verdiğini hatırlattı ve bu cömertliğin 75 milyon kişinin açlığını engelleyeceğini belirtti.
Dünya Gıda Programı Başkanı Josette Sheeran ise toplantıda yaptığı konuşmada, bazı fakir ülkelerdeki insanların yiyecek malzeme var olsa bile, onu alacak paraları olmadığı için aç kaldığını belirtti.