Göçmen Kaçaklığı 40 Milyar Dolar Ciroya Ulaştı
Akdeniz'de her geçen artan göçmen faciasına hala bir çözüm yolu bulunamazken; sorunu rant kapısı haline getiren kaçakçıların yıllık kazancı 40 milyar doları bulmuş durumda
Avrupa göçmen dalgalarının şokunu yaşarken, son 4 ayda Akdeniz'de hayatını kaybedenlerin sayısı 1800'ü buldu. BM'ye göre ise insan kaçakçılığının dünyada ulaştığı ciro 40 milyarı doları buldu.
Pazar günü Libya açıklarında İtalya'nın Lampedusa Adası'na 210 kilometre uzaklıkta 950 kaçak göçmenle batan gemide kurtarma çalışmaları tamamlanmadan yeni bir facia meydana geldi.
İtalya açıklarında kaçak göçmen taşıyan 3 tekneden birinden acil durum sinyali verildi. Uluslararası Göçmenlik Örgütü, sinyali veren kaptanın gemide 200 kişi bulunduğunu ve 20'sinin hayatını kaybettiğini kendilerine bildirdiğini duyurdu. Yunanistan Sahil Güvenlik botlarıysa dün Rodos Adası'nda kayaya oturan iki kaçak teknesinde biri çocuk 4 kişinin öldüğünü, gemideki 148 kişinin kurtarılarak karaya çıkarıldığını açıkladı.
SKANDAL BENZETME: ÇAĞIN VEBASI
Kaçak göçmen Facialarının art arda gelmesi Avrupalı liderleri iharekete geçirdi. Liderler mevcut önlemlerle göçmen dalgasının önüne geçilemeyeceğini belirtiyor. İtalya Başbakanı Matteo Renzi skandal bir benzetmeyle insan kaçakçılığını, "Çağın yeni vebası" olarak nitelendirdi ve Libya'daki karışıklık nedeniyle göçmen dolu teknelerin İtalya'ya doğru yola çıktığını hatırlattı. Renzi, "Daha çok kurtarma teknesi sağlamak değil, teknelerin yola çıkmasını engellemek çözüm yolumuz olmalıdır" dedi.
Renzi daha önce, yeni göçmen akınını başlatmakla suçladığı IŞİD'in Libya'daki mevzilerinin vurulması gerektiğini savunmuştu. Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz da özeleştiri yaparak, "Ne göçmenlerin ne de ölenlerin sayısında bir azalma oluyor. Bu trajedileri önlemek için Avrupa olarak çok az şey yaptık. Avrupa sadece başsağlığı dileklerinide bulunmamalı, çünkü tradjediler yeniden yaşanıyor" dedi. Schulz, Libya'da IŞİD'e karşı askeri operasyonlar yapılması fikrineyse karşı çıktı.
40 MİLYAR DOLARLIK SEKTÖR
BM Uyuşturucu ve Suç ile Mücadele Örgütü'nün 2014'te yayınladığı rapora göre, insan kaçakçılığının dünyada dulaştığı ciro 40 milyar doları buldu. Europol'ün yayınladığı raporda ise kaçakçılık şebekeleri, Avrupa'ya taşıdığı kişilerden sağladıkları sahte belgelerde ve taşıma şekline göre 5-25 bin euro para alıyor. Uluslararası Göç Görünüm Raporu'na göre her yıl 1.4 milyon insan yasadışı yollardan Avrupa'ya giriyor. EUROSTAT verilerine göre AB ülkelerinde yaklaşık 20 milyon insan kaçak olarak yaşıyor.
Raporlara göre sektörde dönen paranın durumu şöyle: Mal kaçakçılığı 170 milyar dolar. Uyuşturucu kaçakçılığı: 90 milyar dolar. İnsan kaçakçılığı: 40 milyar dolar. Silah kaçakçılığı: 32 milyor dolar.
AB LİDERLERİ TOPLANIYOR
AB Dışişleri Bakanları dün Brüksel'de acil bir toplantı yaparken, ülke liderleri de perşembe günü bir araya geliyor. AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, "Akdeniz'de yaşananları görüşmek üzere liderleri toplantıya çağırdım" dedi.
İngiltere Başbakanı David Cameron, "Bu insanların geldiği ülkelerdeki sorunlara eğilen kapsamlı bir plana ihtiyaç duyduğumuza inanıyorum" dedi.