Golan'daki Yahudiler Savaşa Hazırlanıyor
Golan'daki işgalci Yahudiler, Suriye ile barış istiyorlar fakat buna Golan'dan çekilmek dahil değil!
Golan Tepeleri'ndeki işgalci Yahudiler mevcut durumun değişmesini istemiyorlar.
Golan Tepeleri'nin doğu ucunda yaşayan Ronen Gilboa, bölgenin tekrar Suriye yönetimine verilmesini istemiyor.
Sınırda küçük bir Suriye ordu karakolunu gösteren Gilboa, "Burada bir şey hissetmiyoruz. Orada Suriye var. Ve bu durum 40 yıldır aynı durumda. İyi, sessiz ve barışçı. Bırakalım hep böyle kalsın." dedi.
Suriye ve İsrail arasında sürdürülen barış görüşmelerinde anlaşmaya yaklaşıldığı haberleri üzerine Golan'da yaşayan Yahudilerin endişeleri artmaya başladı. Bölgeye yıllar önce yerleştirilen Yahudiler bu görüşmelerin de herhangi bir neticeye varmayacağını düşünüyor.
Dünyadaki Yahudilere yönelik haber ve yorumlar veren JTA Internet sitesine konuşan 60 yaşındaki Romi Moran, "Çok şüpheliyim. Bundan önce de böyle durumlar meydana geldi, ondan fazla heyecanlı değilim. Her bir kaç yılda bir büyük bir gürültü kopar, sonra her şey tekrar sessizliğe bürünür." dedi.
Moran, Golan'daki en büyük şehir olan Katzrin'de bir kafe kızı ve torunu ile otururken JTA'ya konuştu. Romi Moran, çoğu komşularından farklı olarak kapsamlı bir barış anlaşması yapılsa Golan'dan vazgeçmeye hazır olduğunu belirterek "Bir sonraki nesilin geleceği için çıkıp gitmeye hazır olabilirim. Benim için bundan önemli bir şey yok. Savaşları olmayan normal bir ülke olmalıyız." şeklinde konuştu.
Moran'ın kızı 33 yaşındaki bir kamu görevlisi olan Daiella Levokowitz, barış uğruna buradan gidebileceğini ancak bir çok politik başarısızlıktan sonra barış için emin olamadığını belirtti.
Levokowitz, "Barış şarkıları ile büyüdüm. Barışa inandım. Fakat sonra terör saldırıları, Filistinlilerle başarısız olan barış çabaları ve sonra bir Lübnan savaşı.
Bunları düşünmek bir zor. Eğer gerçekten bir barış gelecekse, gidecek ilk kiş ben olurum. Fakat kalbim bunun böyle olmayacağını söylüyor. Arkadaşlarım çocukları doğduğunda bu orduya katılmak zorunda kalmayacak diyorlardı. Fakat artık bunları söylemeyi durdurduk." şeklinde konuştu.
Golan tepeleri kiraz bahçeleri ile güzel bir yer. Kiraz bahçeleri, İsraillilerin günlük tatil mekanlarının başlarında geliyor. Gençler kiraz toplayarak evlerine dönüyor. Kimi hammaklarda dinleniyor.
JTA'ya göre bölge Yahudileri arasında karamsarlık hakim. Golan Yahudileri 40 binlik bölge nüfusunun yarıdan biraz fazlasını oluşturuyor. Bölgede çok sayıda Dürzi de bulunuyor ve Dürziler Suriye ile ittifak halinde.
Golan Tepeleri büyük stratejik öneme sahip. 1146 km kare yüzölçümüne sahip bir plato ve Kinneret Gölü'ne ve işgal kontrol ediyor. 1981'de resmen ilhak edildi.
Yürüme parkurları, otel ve lokantaları ve tarihi merkezleri sebebiyle Golan Tepeleri yerel turistik mekanların başında geliyor. Eskiden Golan ile ilgili filmlerde güvenlik, tanklar ve kara mayınları ön plana çıkıyordu. Şimdi ise filmlerde İsraillilerin Golan'a daha fazla bağlanmaları için doğal güzellikleri vurgulanıyor, yeni sayfiye yerleri ve büyük mağazalar açılıyor.
Golan Yahudileri arasında yapılan anket çalışmalarında İsrail yönetiminin halka Golan'ı sevdirmek için fazla bir çaba harcamasına gerek olmadığı ortaya çıktı. Channel 2 TV'sinin geçen hafta gerçekleştirdiği kamuoyu araştırmasına göre, Golan Yahudileri'nin sadece yüzde 22'si barış karşılığında çekilmeyi kabul ederken, yüzde 70 buna karşı çıktı.
Golan'da yaşayan Yahudiler, 2005'te İsrail'in barış karşılığında Gazze Şeridi'nden çekildiğini fakat beklenen barışın gerçekleşmediğini ileri sürüyorlar. Golan sakinlerin pek çoğu, Başbakan Ehud Olmert'in böyle ağır müzakereleri kaldırmak için çok zayıf olduğunu düşünüyor.
Hayfa'dan 1969'da Golan'a gelen 57 yaşındaki Bar-Lev, Suriye ve İsrail barış görüşmelerinde sonuç elde edilmesini istediğini fakat şartlar arasında Golan'dan çekilmenin olmaması gerektiğini savunarak "Golan, İsrail devletinin en güzel bölgesidir." dedi.
Dünya Bülteni