Güney Koreli Casuslardan İtiraf

Güney Koreli Casuslardan İtiraf

Güney Kore istihbarat örgütü, 1973'de, daha sonra Cumhurbaşkanlığına seçilecek olan Kim Dae-Jung'un...

Güney Kore istihbarat örgütü, 1973'de, daha sonra Cumhurbaşkanlığına seçilecek olan Kim Dae-Jung'un, dönemin lideri Park Chung-hee'nin üstü kapalı desteğiyle kaçırıldığını itiraf etti.

Konuyla ilgili itiraf, Ulusal İstihbarat Servisi'nin geçmişteki faaliyetlerine dönük üç yıllık soruşturmanın sonunda yapıldı.

1971 Yılındaki seçimde Park Chung-hee karşısında yenilgiye uğrayan Kim, Tokyo'daki bir otelden casuslarca kaçırılmıştı. Kim'in bir deniz motoruyla uzaklaştırıldığı ve öldürülmesinin amaçlandığı açığa çıktı.

Kim Dae-Jung'un kaçırılması olayının ABD'nin müdahalesiyle başarısızlıkla sonuçlandığı kaydedildi.

Güney Kore Ulusal İstihbarat Servisi, raporunda, Kore Merkezi Haberalma Örgütü'nün Japonya'daki kaçırma olayını gerçekleştirdiğini ve bu olaydan büyük bir üzüntü duyulduğunu kaydetti.

Suikast iddiası

Kim Dae-Jung'un 8 Ağustos 1973 tarihindeki kaçırılması olayı, Güney Kore'nin en yüz kızartıcı olaylarından biri olarak tarihe geçti.

Kim, geçmişte, kendisini suya atmayı planlayan casuslar tarafından bir deniz motoruyla kaçırıldığını söylemişti. Olay sırasında bir Amerikan uçağının deniz motorunun üzerinde uçmaya başlaması ve casusların korkuya kapılmasıyla, Kim Dae-Jung'a yönelik suikastın başarısız kaldığı belirtiliyor.

Güney Kore Ulusal İstihbarat Servisi raporunda, adam kaçırma eyleminin bir suikast eylemi olarak planlandığını destekleyecek somut kanıtlar bulunduğu kaydedildi.

ABD'nin sözü edilen müdahalesi ardından Kim Dae-Jung, Güney Kore'nin başkenti Seul'a götürülmüş ve Park hükümetince, evinde göz hapsine alınmıştı.

Dönemin lideri Park'ın, bu planı doğrudan onayladığını kanıtlayamadıysa da, en azından dolaylı destek verdiği belirtildi. Kim Dae-Jung, bu olaydan sonra yıllarca evinde göz hapsinde ve cezaevinde tutulmuş; ancak Güney Kore'nin askeri yönetimden demokrasiye dönmesi ardından yeniden siyasete atılmıştı.

Kim Dae-Jung, 1997'de Cumhurbaşkanı seçilmiş ve daha sonra da Kuzey Kore'yle diyalog kurulmasını desteklediği için 2000 yılında Nobel Barış Ödülü'nü kazanmıştı.

Kim Dae-Jung, otomobilinin 1971 yılında bir kamyonla çarpışması sırasında aldığı yaralar yüzünden hafif topallıyor. Bu olayın da Kim'in hayatına yönelik bir diğer suikast girişimi olduğuna inanılıyor.

bbc