Gürcistan'dan Ban Ki-mun'a ağır suçlama
Gürcistan'ın Birleşmiş Milletler (BM) Temsilcisi Alexander Lomaia, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un "Rusya'nın şantajına boyun eğdiğini" öne sürdü.
BM Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenleyen Lomaia, "Ban Ki-mun'un Abhazya ile ilgili son raporunu Rusya'nın baskıları nedeniyle ciddi ölçüde değiştirdiğini" söyledi.
Lomaia, "Cenevre görüşmelerinin son turunun, Rusya tarafından raporun başlığı ve içeriğine müdahale edilmesi için kullanılmasından üzüntü duyduklarını" belirtti. Lomaia, "(BM) Sekreterliğin, Rusya'nın şantajına boyun eğmesi çok talihsiz ve endişe vericidir" dedi.
Bazı BM yetkililerinden, Ban Ki-mun'un raporunun ilk haliyle son hali arasında ciddi fark olduğu bilgisini aldığını belirten Lomaia, "Rusya'nın, raporun kendi istedikleri biçimde yeniden adlandırılmaması durumunda BM Misyonunun görev süresini uzatacak kararı veto etme tehdidinde bulunduğunu" söyledi. Lomaia, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un, 11 Mayısta BM'ye yaptığı ziyaretin de "bu baskıların parçası" olduğunu öne sürdü.
Alexander Lomaia, raporun önceki raporlara göre "belirgin bir geri adımı" temsil ettiğini belirterek, "Raporda çok sayıda olumsuz gelişmenin yanı sıra bazı olumlu unsurların bulunduğunu" kaydetti. Raporda "binlerce ve binlerce Rus işgalci gücü ve silahlarının ülke topraklarında bulunduğunun" belirtilmediğini söyleyen Lomaia, "Raporun, odadaki fili göz ardı ettiğini" ifade etti.
BM Genel Sekreterinin Abhazya raporunun başlığında, daha önce kullanılan "Abkhazia, Georgia" ifadeleri yer almıyor. "BM Genel Sekreterinin, 1808 (2008), 1839 (2008) ve 1866 (2009) kararlarına tevkifan raporu" başlığı kullanılan rapor, Cenevre görüşmelerinin 5. turunda sorun yaratmıştı.
Gürcistan'dan tek yanlı bağımsızlığını ilan eden Abhazya, Cenevre'deki 5. tur müzakerelere katılmayacağını açıklayınca, "Kafkasya'nın güvenliğini Abhazlar olmadan tartışmanın anlamsız olduğunu" belirten Ruslar toplantıyı terk etmiş, raporun başlığıyla ilgili sorun çözüldükten sonra masaya dönmüşlerdi.
Abhaz yetkililer de "BM Genel Sekreterinin Abhazya raporunun ellerine ulaşmaması gerekçesiyle" görüşmeye katılmadıklarını bildirmiş, daha sonra "raporda kullanılan formülasyondan tamamıyla memnun olduklarını" kaydetmişlerdi. Abhazya yönetimi, BM üyesi iki ülkenin (Rusya ve Nikaragua) bağımsızlıklarını tanımasına rağmen, BM'nin raporunda Abhazya'nın Gürcistan'ın bölgesi olarak gösterilmesine itiraz ediyordu.