Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

Güzel bir haberim var!

Hani derler ya, "işte duymak istediğim haber buydu" diye.
Ve nihayet, artık bizim de bir Merkezi bilgi bankamız olacak..
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Başbakan Erdoğan başkanlığında yapılan Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu"nun (BTYK) 25. toplantısında alınan kararları açıkladı.
Türkiye hızla HW ve SW çöplüğüne, bilgi çöplüğüne dönüyordu. Bu karar Türkiye için bilişim alanında bir milat olabilir.. Bilişime çok yüksek bir bedel ödüyorduk. Maliyetlerin en aza inmesinin ötesinde, biz bu alanda ciddi bir katma değer de üretebiliriz. Yani bu işten kârlı çıkabiliriz. Bu alanda ciddi bir istihdam alanı olabilir. Dahası, bilgi güvenliği konusunda ciddi bir açık oluşuyordu, projeler hayata geçirilirse, bilgi güvenliği açısından da önemli bir kazanım elde edilebilir.. Artık bu iş bir güvenlik meselesi, hatta Cyber savaş yeni bir savaş ve rekabet alanı olarak kendini gösteriyor.
Sadece kamunun bilgi güvenliği değil, özel sektör ve 3. Sektörün bilgi güvenliği de aynı şekilde hayati öneme sahip bir konu. Her işte olduğu gibi, bu konuda da İslam ülkelerine, kalkınmakta olan ülkelere model olabilmeliyiz ve kuracağımız tesis onlar için de bir sıçrama tahtası olmalı..Türkiye"nin artık e-devletten, e-belediyecilikten, e- demokrasiye geçiş için düğmeye basması gerekiyor.
Bilişim toplumun din ve dünya algısını, hayat tarzını da değiştiriyor. Atomizasyon ve agnostizm gibi bir bela kapımızda, bunun için de ciddi projelerimizin olması gerekir. Bu alanda Üniversitelerin, STK ve DKÖ"lerin de ciddi çalışmalar yapmaları gerek.
Eğitim, Media, Market, toplumsal ilişkiler, din algısı, bireysel ve toplumsal ilişkiler, her şey değişecek. Home business artık çok yakın bir geleceğin öncelikli gündem maddesi.
Sanal para eşikte bekliyor.. Yasalar teknolojinin peşinde koşuyor. Bu da sektörün ayağında bir bağ olarak önümüzde duruyor.. Bir an evvel, şu pardüsün yaygın olarak kamuda, 3. Sektörde yani STK ve DKÖ"lerde, dış temsilciliklerimizde kullanılması ve okullarda eğitiminin verilmesi şart.. Ve pardüsün GSM uyumlu, PAD uyumlu yazılımlarının hazırlanması, Android Library gibi bir Pardüs Library"nin oluşturulması da şart.. Bir yazılım ve ana kart arşivi, test laboratuvarının bir an önce kurulması gerek. Yoksa bizim yazılımcılarımızın dünyaya açılmaları mümkün değil.. Entelektüel Mülkiyet Hakları Koop."nin bir an evvel kurulması gerek.. Bilmiyorum, neden her şeyde başbakanın kararı bekleniyor. Başbakan hangi işe yetişecek..
İstanbul depremi kapıda.. mal ve can enkaz altında kalacak. Bunları kurtarmak için yapılacak işler pahalı ve zaman alıcı şeyler. Ama bilgi kısa sürede, çok düşük bir  maliyetle ve çok büyük bir ölçüde kurtarılabilir.. Onun için Milli Bilgi Bankası konusunda acilen bir şeyler yapılması gerekir.
Kesinlikle bu işin sadece kamu ihtiyaçları çerçevesinde değil, özel, STK, Vakıf, Sendika ve Odalar gibi 3. Sektörün, aynı zamanda bölge ülkelerinin ihtiyaçlarına cevap verecek bir şekilde, büyüklükte ve güvenilir bir şekilde, kozmik disiplinle hayata geçirilmesi gerekiyor.
Bu konuda, elbette işin içinde Üniversiteler, TÜBİTAK, BTİK da olmalı. Fatih projesi de bu paket içinde değerlendirilmeli.. Gelecekte media, finans dünyası, marketler, her şey bu platforma taşınacak..
Artık bu konuda sorumlu bakanlığımız belli oldu. e-devlet ile ilgili koordinasyonu Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yürütecek. e-devlet çalışmaları tek merkezden yürütülecek, vatandaşlarımız yakında tüm işlerini e-devlet kapısından yapabilecek.
Artık yazılımlar ve donanımlar tek elden alınacak ve entegre olacak.. Bu da iyi bir haber.
Yıllardır bu konuyu yazıp duruyordum.. Başbakandan Ulaştırma Bakanına, Sanayi Bakanına, Başbakanlık Müsteşarına, Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumuna kadar birçok kişi ile görüştüm ve yazılı bilgi notları verdim kendilerine. Nasib bugüne imiş. Siyasi bir irade oluştuktan sonra arkası gelir.
Yıllar önce Erol Kaya"yla da konuşmuştuk bu konuyu. Bu iş için en uygun yer Pendik.. Bunun 40 sebebi var.. Sabiha Gökçen Tekno parkının aslında tekno park olmaktan çıkartılıp Cyber City formatında bir bilişim kentine dönüştürülmesi gerek. Göçbeyli arazisi istimlak edilip bu işe tahsis edilebilir.. Bir bilişim şehri kurulur orada.. Türkiye"deki diğer tekno parklar da buraya entegre edilir, 7 coğrafi bölgede de mirörleri kurulur..
İnşallah bir gün Merkez Bankası"nı da yeniden yapılandırırız. Eski Galata"ya benzer bir uluslararası serbest finans bölgesi kurulur. Değerli taşlar, madenler, döviz işlemleri burada yapılır.. Merkez Bankamız da, Balkanlar, Kafkasya, Arap ülkeleri, Avrupa, Asya, Afrika, Rusya, Çin, Hindistan gibi ülkelerde şubeler açar..
Bu anlamda para politikamızın yeniden gözden geçirilmesi gerekir sanırım.. Eğer dünyaya açılacaksak para hareketlerinin hızlı ve güvenli bir şekilde yapılması ve uluslararası çerçevede kredilendirme, teşvik uygulamaları önemli.
Gelecek bir zamanlar denizlerde imiş, gün gelmiş uzay öne geçmiş, şimdi bilişim önde.. Bilişim, enerji ve gen bilgisi: GENOM. Yeni bir dünya kuruluyor. 19. YY da savaş yıllarında, komünizm, kapitalizm ve faşizmin gölgesinde şekillenen kavram ve kurumlarla 21.YY açıklamak mümkün değil. Türkiye kurulmakta olan yeni dünyada saygın bir yer edinmek istiyorsa, üç adımlık uzun atlamanın ilk adımının bilişim olması gerekiyor.. Verilen karar önemli, doğru yönde ileri doğru. Hayırlı olsun. Selâm ve dua ile..





yeniakit

Bu yazı toplam 1334 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar