Hama Katliamı'nın Yıldönümü
Ülkenin üçüncü büyük kenti Hama'da 2 Şubat 1982'de Müslüman Kardeşler (İhvan) Teşkilatı'nın başlattığı ayaklanmayı bastırmak için gönderilen Hafız Esad'ın...
Suriye Genel Devrim Konseyi (SRGC), 31'inci yılında Hama katliamının oğul Esad tarafından tekrarlandığını belirterek, ''1982 yılında 40 bin insan hayatını kaybetti, 100 binden fazla kişi tutuklandı, bir o kadarı da evsiz kaldı'' açıklamasında bulundu.
SRGC, Beşşar Esad'ın babası Hafız Esad tarafından gerçekleştirilen katliamın 31'nci yıl dönümü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, ''Hama Katliamı' 31'inci yılında da tekrar ediliyor. Oğul Esad, Mahir Esad ve çeteleri aracılığıyla tüm kentlerde büyük katliam yapıyor. Günlük ölü sayısı 100'ü geçiyor. Dünya kamuoyu Suriye'deki katliamları sadece izlemekle yetiniyor'' ifadelerini kullandı.
Açıklamada ''Halkımız Kur'an'a yemin etti, Hama katliamını unutturmayacağız. Allah'ın izniyle devrimi zaferle sonuçlandıracağız. Çünkü gücümüz her gün artıyor'' denildi.
HAMA KATLİAMI
Ülkenin üçüncü büyük kenti Hama'da 2 Şubat 1982'de Müslüman Kardeşler (İhvan) Teşkilatı'nın başlattığı ayaklanmayı bastırmak için gönderilen Hafız Esad'ın kardeşi Rıfat Esad komutanlığındaki özel kuvvetler şehri kuşatarak önce havadan bombardıman yapmış, daha sonra topçu ateşi ve nihayet toplu idamlarla 27 günde on binlerce insanı katledilmişti.
Uluslararası Af Örgütü'ne göre, katliamda ölenlerin sayısı 10 bin ila 25 bin arasında tahmin ediliyor. Yerel kaynaklar ölü sayısının 40 bine kadar çıktığını dile getiriyor.
Suriye ordusunun, yıkılmış binaların içinde saklananları öldürmek veya ortaya çıkarmak için zehirli gaz kullandığı katliamda, direnişin devam etmesi üzerine şehir büyük toplarla çevrilerek üç hafta boyunca saldırıya maruz bırakıldı. Suriye İnsan Hakları Örgütü'nün rakamlarına göre ise ölülerin sayısı 30 bin ile 40 bin arasında. Olaylar sırasında 30 bine yakın sivilin kaybolduğu Hama katliamından sonra 100 binden fazla kişi tutuklanmış, 800 bin kadar Suriyeli ise ülkeyi terk etmek zorunda kalmıştı.
dunyabulteni