HAMAS'tan ABD'nin İskelesi Hakkında Açıklama
Hamas hareketi ve hükümetin Gazze'deki medya ofisi, su terminali de dahil olmak üzere herhangi bir yardım ulaştırma yolunun tüm kara geçişlerinin açılmasına alternatif olmadığını ve Filistinlilerin yiyecek ihtiyacını karşılamadığını belirtti.
Hamas hareketi Cuma akşamı, su terminali de dahil olmak üzere herhangi bir yardım ulaştırma yolunun "Filistin gözetimi altında tüm kara geçişlerinin açılmasına alternatif olmadığını" belirtti.
Hareket, yaptığı açıklamada, "Filistin topraklarında herhangi bir askeri gücün varlığının reddedildiğini" vurguladı ve Filistin halkının, işgalin neden olduğu felaket ışığında ihtiyaç duyduğu tüm yardımı alma hakkının olduğunu vurguladı.
Buna karşılık hükümetin Gazze'deki medya ofisi, Amerikan yönetiminin "Gazze Şehri kıyılarında yüzen bir iskele kurarak çirkin yüzünü güzelleştirmeye çalıştığını" doğruladı.
Medya ofisi yaptığı açıklamada, "imha savaşını yönetmeye çalışan ve İsrail için bir koruma duvarı oluşturan" Amerikan yönetiminin niyetini sorguladı.
Yüzer havuzun "Filistin halkının yiyecek ihtiyacını karşılamadığını" ve sağlayacağı şeyin "kıtlığı ortadan kaldırmayacağını" belirtti.
Kara geçişlerinin derhal açılmasını istedi, patchwork ve kısmi çözümlerin aranmasını ve gerçeklerin gerçek olmaktan uzak olduğunu şaşırtıcı buldu.
Ayrıca, Gazze Şeridi'ne yardım ulaştırmak için kara geçişlerinin en uygun ve etkili yol olduğu vurgulanan açıklamada, giderek trajik hale gelen insani felaket karşısında İsrail işgal güçlerinin Refah kapısından çekilmesi talep edildi.
Gıda güvenliği krizinin, özellikle İsrail'in şehri işgal etmesi sonucu on binlerce kişinin Refah'tan yerinden edilmesiyle birlikte, orta ve güneydeki valiliklerde daha da kötüleştiğine dikkat çekti.
sevkiyatının başlamasına hazırlık amacıyla Gazze açıklarında yüzen bir iskele inşaatının tamamlandığını duyurmasının ardından geldi.
ABD, 224 gündür İsrail'in saldırganlığına ve kuşatmasına maruz kalan Şeride, insani yardım götürme bahanesiyle Nisan ayı sonlarında iskelenin inşasına başlamıştı.
Amerikalı bir askeri yetkili, yardımın önce Kıbrıs'a ulaşacağını, burada incelenip teslimata hazır hale getirileceğini, daha sonra ticari gemilerle Şeridi açıklarındaki yüzer bir platforma, ardından da daha küçük gemilerle iskeleye nakledileceğini açıkladı.
Yetkili, limanın operasyonel kapasitesinin başlangıçta günde 90 yardım tırı, ardından günde 150 tır olacağını belirtti.
Buna karşılık, başka bir ABD yönetiminden yetkili, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı'nın (ABD Yardımı), "hayati önem taşıyan yardımların deniz koridoru yoluyla Gazze'ye ulaşır ulaşmaz ulaştırılması" konusunda Birleşmiş Milletler örgütleriyle birlikte çalışacağını söyledi.