Harvard'lı Prof'dan başörtüsü dersi

Harvard'lı Prof'dan başörtüsü dersi

Harvard'lı Prof. Gardner, Türkiye'deki seminerine alınmayan Gülden Esat'a Hollanda'daki toplantısı için özel davetiye gönderdi.

Gülden Esat, İstanbul'da görev yapan uzman bir psikolog. Okul psikolojisi alanında ABD'de yüksek lisans yapan Esat, kendini geliştirmek için uzmanlık alanıyla ilgili seminerleri kaçırmıyor.

Özellikle popüler psikologları takip ediyor. Harvard Üniversitesi Profesörü Howard Gardner'ın Türkiye'de konferans vereceğini duyduğunda çok sevindi. 2009 Mayıs'ında yapılacak 'Geleceğin Beş Zihin Tipi' ile ilgili semineri izlemek üzere Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ile irtibata geçti. Bütün şartları taşıyordu ancak karşısına hiç beklemediği bir sorun çıktı: Başörtülü olması.

Organizatörler, programa katılabilmesi için başını açması gerektiğini söyledi. Bunu kabul etmeyeceğini belirten Esat, mağduriyetini başta Howard Gardner olmak üzere tüm katılımcılara iletti. Kısa süre sonra Prof. Gardner, psikoloğu arayarak, "Durumunuz bizi üzdü. Sizi Hollanda'da düzenleyeceğimiz benzer bir seminere masraflarınızı karşılayarak, özel davetli olarak çağırıyoruz" haberini verdi. Esat bu özel teklifi kabul ederek, Türkiye'deki seminerden iki ay önce mart ayında Hollanda'ya gitti. Toplantıya katılan tek başörtülü olduğu için Gardner, onu hemen tanıyarak, "Türkiye'de olmadı, Hollanda'da oldu. Bundan mutluluk duyuyoruz." dedi.

Psikolog Esat, başından geçenleri şöyle anlattı: "Profesör Gardner, 'Çoklu Zekâ Kuramı' ile tüm dünyada tanınan bir akademisyen. Bu kuramı daha iyi kavrayıp uygulamaya geçirebilmek adına çalışmalarını internetten takip ederken, son kitabında ele aldığı görüşlerini mayıs ayında Türkiye'de bir üniversitede yapılacak konferansta canlı olarak aktaracağını öğrendim. Kendisini görebilme ve soru sorabilme fırsatını elde edebileceğim için çok sevinmiştim. Ancak maalesef 'kurallar' gereği başörtüsü ile kampüse girmem yasaktı. İlgililerden yardım istedim; ama sonuç alamadım." Bu işin peşini bırakmanın kendisini çok kötü hissettireceğini düşünen Esat, en sonunda profesörün kendisine yazmaya karar veriyor. "Belki adına düzenlenen bu konferansta Gardner araya girerse sorun hallolabilir." diye düşünüyor.

Bir ay kadar sonra kendisine cevap yazan Profesör, duruma çok üzüldüğünü; tüm çabalarına rağmen çözüm bulamadığını belirtiyor. Ancak Türkiye'de vereceği konuşmanın aynısını Hollanda'da yapacağı müjdesini vererek, Esat'ı oraya davet ediyor. 550 Euro'luk katılım ücreti ile diğer masraflarını da karşılayabileceklerini belirtiyor. Psikolog Esat, sadece giriş ücretini kabul ederek Hollanda'daki programa katılıyor.

Howard Gardner, en iyi 100 entelektüel arasında

1943 doğumlu Howard Gardner, Harvard Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde görev yapıyor. Mac Arthur Ödüllü bursu, Grawemeyer Ödülü'nü alan ilk Amerikalı olma unvanını taşıyor. Guggenheim Vakfı Ödülü, 2005 ve 2008 yıllarında Foreign Policy ve Prospect dergilerinin seçtiği en etkin 100 entelektüel listesine girmesi de diğer başarıları arasında. Profesörün, sayısı yirminin üzerindeki kitapları tüm dünyada 27 dile çevrilmiş. Gardner dünyada Çoklu Zekâ Kuramı'nı savunan en önemli bilim adamı olarak da biliniyor. Standart psikometrik araçlarla ölçülebilen tek bir zekâ olduğuna dair geleneksel kuramı şiddetle eleştiriyor. Ünlü Profesör, ilk kez 1983 yılında, her bireyin birbirinden farklı pek çok zekâsının olduğunu kanıtlamış, bunların her birinin kendilerine özgü biçimde geliştiği ve çalıştığı tezini ortaya atmıştı.

Zaman