Hollanda Sınır Dışı İçin Bahane Arıyor

Hollanda Sınır Dışı İçin Bahane Arıyor

Hollanda Sınır Dışı İçin Bahane Arıyor

Hollanda'nın Arnhem kentinde 14 yıldır yaşayan Saime Yıldırım, oturum harcını geç yatırdığı gerekçesiyle sınırdışı edilmesine karar verildi.

Göç ve Vatandaşlık Kurumu (IND), Saime'nin 2003 yılında oturum harcını geç ödemesini gerekçe göstererek Saime'nin sınırdışı edilmesine hükmetti. Saime Yıldırım'ın eşi Necmettin Yıldırım, kendisinin Hollanda doğumlu olduğunu hem Türk hem de Hollanda vatandaşı olduğunu şu ana kadar Hollanda'da herhangi bir sorun yaşamadığını işlerinin yoğunluğundan dolayı eşinin oturum harcını geç yatırmasından dolayı başlarına bunların geldiğini söyledi.


EŞİMİN YENİDEN OTURUM ALABİLMESİ İÇİN YETKİLİLERDEN YARDİM BEKLİYORUZ

Yıldırım şunlara değindi: "Eşim Saime Yıldırım ile 30 temmuz 1992 yılında evlendik. Eşim 5 mart 1993 yılında Hollanda`da oturma müsadesini almaya hak kazandı. 3 çocuğumuz var. Eşim için 2 kez 5'şer senelik oturum müsadesi aldık. 2003 yılında oturum müsadesini yenilememiz gerekiyordu. Fakat biz müracaat tarihini geçirdik. Ve müracaat tarihini geçirdiğimiz için bize red cevabı geldi ve eşimin oturma müsadesi iptal edildi. Eşim için yeniden oturma musadesi için İND ve yabancılar polisine başvuruda bulundum. Fakat yine red cevabı aldım ve bana Türkiye`den istek yapılması gerektiğini söylediler. Daha sonra avukat aracılığı ile yeniden oturum için müracaat ettik ve buna da red cevabı aldık. Red cevabına biz itirazda bulunduk. Ardından yabancılar oturum bürosunda bir heyetle beraber tekrar konuşma yapıldı. Bize eşimin Türkiye`ye gitmesi gerektiğini ve benim yeniden eşim için istek yapmam gerektiğini (sanki eşim ilk defa Hollanda`ya gelecekmiş gibi) söyledi. Biz bunun çok zor olduğunu çocuklar küçük olduğu için eşimin onları bırakıp gittiği takdirde karşılaşacağımız zorlukları anlatmaya çalıştık. 6 hafta sonra bize yabancılar bürosundan anlattıklarımızın geçerli bir neden olmadığını ve eşimin Türkiye`ye geri dönmesi gerektiğini anlatan bir yazı geldi. Biz de mahkemeye başvurduk ve şu anda mahkememiz devam etmektedir. İki hafta önce evimize yabancılar polisi geldi ve eşimi götürmek istedi. Şu anda eşimin geçici oturum izni olduğu için götüremediler. Eşimin yeniden oturum alabilmesi için yetkililerden yardim bekliyoruz."

AVRUPA İNSAN HAKLARI SÖZLEŞMESİNİN 8.MADDESİNİN İHLALİ İLE İLGİLİ OLARAK SAİME YILDIRIM DAVA AÇMA YETKİSİ VAR

Yıldırım ailesinin durumu hukukçular talihsiz bir durum olarak değerlendirildi. Avukat Ejder Köse Saime Yıldırım'ın oturum hakkının iptal edilmesinde iki tarafında sorumluluğu bulunduğunu söyledi. Köse, "Burada İND net bir dille bu konuda Saime Yıldırım'ı tam bilgilendirmemiş. Daha doğrusu biraz esnek davranmamış. Saime Yıldırım'da itiraz hakkını biraz geciktirmiş. Saime Yıldırım 1993 yılında Hollanda'ya gelmiş. İki defa 5'şer yıllık oturum almış. Fakat üçüncü oturumda ise oturum harcını geç yatırmış. Bu nedenden dolayı sınırdışı etmek istiyor. Genelde böyle durumlarda biraz ailenin durumu göz önüne alınarak bu kadar sert bir uygulama olmaması gerekirdi. Maalesef son yıllardaki yabancılara yönelik sert politikalar bu gibi durumlarda etkili oldu. Burada hemen Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 8.maddesi devreye giriyor. Bu maddeye göre kişilerin bireysel aile birliğinin korunmasını öngörüyor. Bu maddenin içerisine Yıldırım ailesi de giriyor. Avrupa İnsan Hakları sözleşmesinin 8.maddesinin ihlali ile ilgili olarak Saime Yıldırım'ın dava açma hakkı var. Bir diğer ikinci nokta ise Türkiye ile Avrupa Birliği ortaklık hukukunda bu davalar ile ilgili ek bir takım oturum hakları bulunmaktadır. Saime Yıldırım 5 seneden fazla eş üzerinden oturum hakkı elde ettiğine göre Hollanda'da yaşadığına göre Türkiye-AB ortaklık kararının 1/80 yedinci maddesine dayanarak otomatikman oturum hakkı elde etmektedir. Böyle bir hak Hollanda iç hukuk kanunları tarafından yok edilemez. Saime Yıldırım şu an bu prosedürü denemesinde yarar var. Kendilerine bu konuda her türlü alanda yardımcı olmaya hazırız."