HSYK Son Kozumuz (VİDEO)
Yargıtay Onursal Başsavcısı Vural Savaş, Ergenekon savcı ve hakimlerinin görev yerlerini değiştirmek isteyen HSYK üyelerine destek çıktı.
Ergenekon sanıklarını savunan Savaş, HSYK'nın soruşturmaya karşı son kozları olduğunu söyledi.
28 Şubat sürecinin etkin isimlerinden Yargıtay Onursal Başsavcısı Vural Savaş, Ergenekon, faili meçhul cinayetler ve PKK'nın şehir yapılanması KCK soruşturmalarına bakan savcılar ile hakimlerin görev yerlerini değiştirmek isteyen HSYK üyelerine destek verdi. Vural Savaş, Türkiye'nin yakın tarihindeki bir çok suikast, darbe girişimi ve faili meçhul cinayetlere ışık tutan Ergenekon soruşturmasına karşı HSYK'nın son kozları olduğunu söyledi.
LOZAN PANELİNDE HSYK'YA DESTEK
Antalya Büyükşehir Belediyesi, Atatürkçü Düşünce Derneği Antalya Şubesi ve Cumhuriyet Okurları Kulübü'nce Antalya Kültür Merkezi'nde 'Lozan'dan Lozan'a' panelinde Ergenekon soruşturmasına karşı açıklamalar yapan Yargıtay Onursal Başkanı Sabih Kanadoğlu ile Yargıtay Onursal Başsavcısı Vural Savaş da katıldı. Lozan Antlaşması'nın konuşulduğu panele, Ergenekon savcılarını görevden almak isteyen HSYK'ya destek damgasını vurdu.
MECLİS'TEN SEÇİLENLER TEHLİKELİ!
Vural Savaş konuşmasının ardından 'Türk milleti adına yargı yetkisini kullanan bağımsız mahkemelerin başında Demokles'in kılıcı gibi duran HSYK'dan nasıl kurtulacağız?' sorusuna "HSYK benzeri bütün dünyada var. Şimdiki yapısı hiç olmazsa bir direnç gösteriyor. Anayasa değişikliğiyle, Meclis'ten seçilenlerle, şuradan buradan seçilenlerle zaten Türkiye Cumhuriyetini bekleyen en büyük tehlike budur" karşılığını verdi. Ergenekon soruşturmasında delillerin hukuka aykırı elde edildiğini savunan Savaş, "Bunların iddianamesi baştan başa suç. Şu anda HSYK hiç olmazsa, Türkiye'yi korku imparatorluğu haline getiren, hukuk dinlemeyen, kendileri suç işleyen birkaç hakim savcıyı alma girişiminde bulunuyor' dedi.
12 Eylül'ün rövanşını 28 Şubat'ta aldık
Yargıtay Onursal Başsavcısı Vural Savaş, 'Askerin yaptığı olumlu işlere bakarsanız vardır ama bu memleketi bu hale getiren 12 Eylül değil midir?' sorusu üzerine '28 Şubat süreci içinde bunun rövanşı tamamen alınmıştır. Benim de katkım olduysa ne mutlu' dedi. Anayasa'yı askerlerin yaptığı şeklinde eleştiriler geldiğini belirten Savaş, 'Ben size söylüyorum. Cumhuriyetin ilanından 61 Anayasasına kadar güzel hukuki ne varsa askerler yapmıştır' diye konuştu.
Kanadoğlu Açık Açık Bunu Dedi!
Kanadoğlu'na bir izleyicinin Hakimler ve Savcılar kararnamesinin gecikmesiyle ilgili sorusu üzerine Kanadoğlu söz alarak bakın nasıl cevap verdi...
Panelin ilk bölümünde konuşanYargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğluna bir izleyicinin Hakimler ve Savcılar kararnamesinin gecikmesiyle ilgili sorusu üzerine Kanadoğlu söz alarak, şunları söyledi:
"Hukuk devleti olabilmek için yargının bağımsız olması lazım. Peki Türkiye'de yargı bağımsız mı? Yüksek Mahkemeler dışında bağımsız değil. Siyasi iktidarın başındaki isim Başbakan, Adalet Bakanlığı'nın kararnameyi hazırladığını, ancak istenmeyen şeyler olduğunu söyledi. Bu anlayış, aslında Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun adeta Adalet Bakanlığı'nın noter makamı gibi düşünüldüğünü ortaya koyuyor. Sanki kurul, kararnamede değişiklik yapamazmış gibi sanılıyor. O zaman kurulun ne işi var? Ne olacağını da söyleyeyim. Hakim ve savcılar kararnamesi konusundaki görüşmelere bakan iştirak etmezse, yedek olarak bir kurul üyesi ki bu yargıtay üyesidir, o girer, müzakereler devam eder. Fakat önlem o kadar iyi bir şekilde alınmış ki, müsteşar katılmazsa o toplantı yürümez. 2 sene önce de müsteşar girmediği için yargıtay seçimleri yapılamamıştı. O müsteşar hakkında görevi kötüye kullanmaktan suç duyuruları yapıldı, yine yapılacak. Olay değişecek mi, hayır. Çünkü mantık bağımsız bir yargı kurulması için değil, kendilerine bağımlı bir yargı oluşturmak için. Anayasa mahkemesine bir cila çekilerek iki daire yapınca, birisi genel kurul olarak da çalışabilir. Zaten işler yürümüyor, bunu yapalım da nasıl yapalım. Oraya 17 kişilik bir kurul oluşturalım. Bu kurulu da biz seçelim."