HÜDA PAR'dan Gündem Değerlendirmesi
HÜDA PAR'dan tarafından yayımlanan gündem değerlendirmesinde iç ve dış gündeme dair önemli açıklamalarda bulunuldu. Yemen için, "Hiçbir siyasi maslahat masumların açlıktan dolayı ölümlerini durdurmaktan daha önemli olamaz. Bütün İslam ülkelerini bu mesele
HÜDA PAR Genel Merkezi tarafından yayımlanan gündem değerlendirmesinde; "Kutlu Doğum etkinliklerine yönelik spekülasyonlar", "Mevsimlik tarım işçilerine yönelik düzenlemeler", "Yemen’deki insani kriz", "Şengal’de PKK varlığı ile Türkiye’nin hava operasyonları" ve "AKPM nin Türkiye kararı" başlıkları altında önemli açıklamalarda bulunuldu.
Açıklamada, Hz. Muhammed'in hak ve adaletine her zamankinden daha fazla muhtaç olunduğu, bu nedenle bu ihtiyacın bir hafta veya bir aya münhasır kılınmasından ziyade her vesile ile dile getirilmesi, insaniyetin ilerlemesi ve kemale ermesi açısından bir zaruret olduğu ifade edildi.
Böyle bir gerçeklik karşısında Kutlu Doğum etkinliklerinin tesirini kıracak, bu etkinliklere ilgiyi azaltacak söz ve fiillerin iyi niyetli olmadığına vurgu yapılan açıklamada, "Bu kutlu çabayı, bu tür etkinlikleri amacından saptırmak ve içini boşaltmak için yoğun çaba sarf eden malum çevrelerle iltisaklı gibi göstermek, o meş’um çevrelerle aynı amaca hizmet etmekten başka bir anlam taşımamaktadır. Bu vesile ile halkımızı amacı belli bu tür çevrelerin tezviratlarına itibar etmemeye ve Peygamber Sevdasını her vesile ile sahiplenmeye, meydanları doldurarak O Yüce İnsana (sav) olan sevdasını haykırmaya davet ediyoruz." denildi.
"Mevsimlik tarım işçilerine yönelik düzenlemeler"
Başbakanlık genelgesi ile mevsimlik tarım işçilerinin çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesine yönelik yapılan düzenlemelerin, gecikmiş ama gerekli ve olumlu adımlar olduğu belirtilen açıklamada, bu düzenlemelerin bir an önce hayata geçirilmesi için ilgili kurumların harekete geçirilip denetlenmesi, kâğıt üzerinde kalmaması için sıkı takip edilmesi gerektiği ifade edildi.
Açıklamada, "Ayrıca Kürt illerinden Batı’ya giden mevsimlik tarım işçilerine yönelik son yıllarda marjinal gruplar tarafından yapılan ırkçı saldırılara karşı hükümet gereken bütün tedbirleri almalıdır." uyarısında da bulunuldu.
Yemen’deki insani kriz
Yemen’de iç savaşın neden olduğu açlık ve bulaşıcı hastalıklar korkutucu bir hal almaya başladığına işaret edilen açıklamada, BM verilerine göre her 10 dakikada, 5 yaşından küçük bir çocuk açlıktan dolayı hayatını kaybetttiği ve 18 milyon insanın da yetersiz beslenmeden dolayı ölüm tehlikesi ile karşı karşıya bulunduğu hatırlatıldı.
Konu ile ilgilenmeye başlayan İslam ülkelerinin çabasının, sorunu çözmeye yetmediğine dikkat çekilen açıklamada, "BM’nin raporları ve kimi uluslararası kuruluşların önerilerinden öteye geçemeyen İslam ülkelerinin bu halinin haklı hiçbir gerekçesi yoktur, olamaz. Yemen’deki iç savaşın çıkması ve devam ettirilmesinde dahli bulunan bütün ülkeler, yaşanan krizin birinci dereceden sorumlularıdır. Özellikle meseleyi mezhep noktasına indirgeyerek fitne ateşinin tutuşması ve alevlenmesine zemin sağlayan herkes, açlıktan ölen bebeklerin hiçbir mezhebinin olmadığını bilmelidir. Çocukların açlıktan ölümüne sebebiyet veren bir savaşın hiçbir meşruiyeti yoktur/olamaz. Hiçbir siyasi maslahat masumların açlıktan dolayı ölümlerini durdurmaktan daha önemli olamaz. Bütün İslam ülkelerini bu meseleyi askeri yollarla değil; siyaset, müzakere ve diyalog yoluyla çözmeye, yaşanan vahşeti durdurmak için harekete geçmeye davet ediyoruz." diye belirtildi.
Şengal’de PKK varlığı ve Türkiye’nin hava operasyonları
PKK’nin Şengal’deki DEAŞ varlığını gerekçe göstererek oraya yerleşmesinin, 2 yıldan beridir hem Türkiye hem Irak Kürdistan Yönetimi hem de Şengal halkında rahatsızlık uyandırdığı belirtilen açıklamada, şöyle denildi:
"Türkiye’nin “Şengal’i 2’inci Kandil yaptırmayacağız!” uyarısı ile Irak Kürdistan Yönetimi’nin “PKK Şengal’den çıkmazsa meydana gelebilecek bütün olumsuzlukların sebebi olur!” şeklindeki uyarılarına aldırmayan silahlı örgüt, bölgeyi terk etmediği gibi Peşmerge ile de çatışmıştı. Her meseleyi tek sermayesi olan silahla çözebileceğini zanneden PKK, bu pratiği ile bulunduğu her yerde huzursuzluk ve karışıklığa sebebiyet vermeye devam etmektedir."
ABD'nin, iki yüzlü politikasına dikkat çekilen açıklamada, "Bir yandan “Türkiye’nin terör örgütlerine yönelik operasyonlarını destekliyoruz” diyen ama diğer yandan da Türkiye’nin bombardımanı sonrası Irak’ın toprak bütünlüğüne vurgu yapan ABD, PYD’li unsurlarla da Şengal’de incelemelerde bulunarak tam anlamıyla “Büyük Şeytan” olma vasfının gereğini yerine getirmektedir." ifadelerine yer verildi.
AKPM'nin Türkiye Kararı
AKPM'nin, Türkiye'yi siyasi denetime alma kararına da değinilen açıklamada, şu değerlendirmelerde bulunuldu:
"Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin, Türkiye'nin siyasi gözetim sürecine alınmasını talep eden karar tasarısını kabul etmesiyle 2004 öncesine dönülmüş oldu. Türkiye’nin halk oylaması yoluyla kabul ettiği anayasa ile AB’ye giremeyeceğini belirten AB’li yetkililer, 12 Eylül askeri darbesi ürünü olan anayasayı, meclisin kabul ettiği ve halkın onayladığı anayasaya tercih ettiklerini itiraf ederek aslında zihniyetlerini ortaya koymuşlardır."
AB ülkelerinin, darbe girişimi ve referandum karşısındaki tavırlarına işaret edilen açıklamada, Türkiye’nin yönünü İslam Dünyası’na çevirmesinin zaruret halini aldığı anlaşılması gerektiği belirtilerek hükümete, AB ile olan bu anlamsız vakit israfını sonlandırması ve üyesi bulunduğu D-8 ve İslam İşbirliği Teşkilatı gibi kuruluşların gündemlerini güncelleyerek onlara işlerlik kazandırması çağrısında bulunuldu.