"İçi Silah Yüklü Gemi" ile İlgili Sıcak Gelişmeler
Silah dolu bir İran gemisine el koyduğunu ileri süren İsrail, silahlarla ilgili hangi açıklamayı yaptı, daha önce hangi gemilere el konuldu?
İsrail el konulan gemide yüzlerce ton roket, füze, havan topu, el bombası, anti tank füzesi bulunduğunu ve şimdiye kadar ele geçirilenlerin en büyüğü olduğunu, silahların Lübnan'daki Hizbullah savaşçılarına gönderildiğini ileri sürerken, İran dışişleri bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise, İsrail'in iddialarının gerçek dışı olduğu belirtildi.
"Gemide 3.000 füze vardı"
Turuncu, kırmızı, beyaz ve mavi kontinyerler içine yüklenen silahların geminin üç ayrı bölgesine yığıldığını ileri süren İsrail askeri kaynakları, cephaneler arasında 3.000 tane füze bulunduğunu iddia etti.
İsrail tarafından yapılan açıklama, İran ile İsrail arasındaki gerilimi daha da artırdı. İsrail nükleer enerji alanındaki faaliyetleri ve uzun menzilli füze kapasitesi noktasından İran'ı stratejik bir tehdit olarak görüyor ve İran'ın yalanlamasına rağmen İran'ın nükleer silah ürettiğini iddia ediyor.
İsrail askeri kaynakları tarafından yapılan açıklamaya göre, geminin içindeki kontinyerlerde daha 122 mm Katyuşa füzeleri bulunuyor. 2006 Temmuz savaşında Hizbullah tarafından İsrail hedeflerine yönelik daha çok Katyuşa füzelerinin kullanıldığı belirtiliyor.
Açıklamada, silahların bir bölümünün üzerinde İngilizce olarak "NPC National Petrochemical Company" (Ulusal Petrokimya Şirketi) yazılı ve alev logolu etiketler bulunduğu, NPC ile İran Petrol Bakanlığı logolarının yer aldığı ileri sürüldü.
Hizbullah ve Hamas'a yüklü miktarda silah yardımı
İsrail askeri kaynakları ele geçirilen yüksek miktardaki cephanenin İran'ın Hizbullah ve Hamas'a çok miktarda silah gönderdiğinin delili olduğunu ileri sürdü.
Yapılan açıklamada "Francop'un konteynırları herhangi bir patlama ihtimalinden korunmak için çatal kaldırıcılar ile dikkatli bir şekilde istif edildiği, Konteynırların bazıları isimlerinin I.R.I.S.L (İran İslam Cumhuriyeti Denizcilik İşletmeciliği) gibi baş harfleri ile adlandırıldığı, cephanelerin İsrailli bomba uzmanları ve ordu köpekleri tarafından dikkatli bir şekilde yerlerinden çıkarıldığı belirtiliyor.
İsrail askeri kaynakları silah yüklü geminin Suriye limanından ayrılarak Hizbullah'a götürülmek üzere olduğunu ileri sürerken Suriye ise, geminin silah taşıdığı iddiasını reddetti.
İran şimdiye kadar Hizbullah'a silah gönderdiğini resmi olarak açıklamamıştı. İsrail kaynakları İran'ın Hizbullah'a büyük çapta askeri yardımda bulunduğunu, İsrail'in İran'ın nükleer tesislerine yönelik bir saldırı ihtimaline karşı, Hizbullah'ın askeri kapasitesini artırdığını ileri sürüyor.
Hamas'tan sonra Hizbullah iddiası
İsrail askeri istihbarat şefi Amos Yadlin'in Knesset Dış İlişkiler ve Savunma Komisyonu'nda, Hamas'ın Tel Aviv'i vurabilecek 60 km menzilli İran yapımı uzun menzilli füzelerin denemesini başarıyla yaptığı şeklinde açıklamasının ertesi günü, içi silah yüklü bir gemiye Hizbullah'a silah götürürken el konulduğu açıklamasının yapılması dikkat çekiyor.
İsrail askeri kaynakları Hizbullah'ın Temmuz 2006 savaşı ile, Hamas'ın Ocak 2009 Gazze savaşı sonrasında yeni bir savaşa hazırlandığı, bunun için de yoğun bir silahlanma içine girdiğini ileri sürüyor.
Binyamin Netenyahu: İran bizim vurulmamız için her şeyi yapıyor
İsrail başbakanı Binyamin Netenyahu, Hizbullah'a silah götüren bir gemiye el konulduğu açıklamalarının ardından yaptığı konuşmada "artık İran'ın terör örgütlerine silah gönderdiğine dair kimin delile ihtiyacı olabilir? Bugün ele geçirilen silah ve cephaneler her şeyi açıkça gösteriyor. İran bu silahları İsrail'in kentlerinin vurulması ve sivillerinin öldürülmesi için gönderiyor. Artık uluslar arası toplumun İran'ın bu alçakça faaliyetlerini durdurması için gereken baskıyı uygulamasının ve İsrail'in teröristlere ve patronlarına karşı kendini savunmasının arkasında durmasının zamanıdır" diyerek dünya ülkelerini İran'a karşı baskı uygulamaya ve İsrail'in yanında aktif olarak durmaya çağırdı.
İsrail Dışişleri Bakanlığı: İran bütün dünya için bir tehdit
Hizbullah'a gitmekte olan silah dolu bir geminin ele geçirildiğinin açıklanması üzerine, İsrail dışişleri bakanlığı tarafından büyükelçilik ve konsolosluklara gönderilen bir talimatta, gemi olayının dünyanın İran üzerinde yoğunlaşması için kullanılması istendi.
Talimatta, İran'ın BM'nin 1747 sayılı İran'ın silah ihracını yasaklayan kararı ile Hizbullah'ın silahsızlandırılmasını öngören 1701 sayılı kararı açıkça ihlal ettiğinin vurgulanması istenerek "İran uluslar arası ticaret kisvesi altında terör örgütlerine silah sağlamayı sürdürmektedir. Böylelikle Akdeniz yasa dışı faaliyetler için bir üs haline getirilmiştir. İran BM Güvenlik Konseyi'nin kararlarını hiçe sayarak dünyanın barış ve istikrarına yönelik stratejik bir tehdit olmaktadır " denildi.
"Ele geçirilen silahlar okyonustan sadece bir damla"
İsrail deniz kuvetleri komutan yardımcısı Roni Ben-Yehuda, ele geçirildiği ileri sürülen silahlar ile ilgili yaptığı açıklamada "gemide bulunan ve Hizbullah'a gönderilmekte olan yüzlerce ton silah okyanustan sadece bir damla" diyerek İran'ın Hizbullah'a gönderdiği silahların çok büyük çapta olduğunu iddia etti.
İsrail daha önce de silah gemilerine el koymuştu
İsrail deniz kuvetlerinin daha önce de silah yüklü gemilere el koyduğu, ancak son geminin en çok silah taşıyan gemi olduğu belirtiliyor.
İsrail'in daha önce el koyduğu silah gemileri:
Mayıs 2001: İsrail savaş gemileri Hizbullah tarafından Filistin direniş örgütlerine gönderilen içi patlayıcılarla dolu Santorini adlı bir gemiye el koydu
Ocak 2002: İsrail savaş gemileri Kızıldeniz'de Karine A adlı bir yük gemisine el koldu. Gemide İran tarafından Filistin'e gönderilen 50 ton ağırlığında, füze, havan topu, otomatik tüfekve cephane bulunduğu ileri sürüldü.
İsrail deniz kuvetleri komutan yardımcısı Ben-Yehuda, son olarak el konulan Francop adlı gemide ele geçirilen silahların Karine A gemisinde ele geçirilen silahların 10 kat fazlası (500 ton) olduğunu ileri sürdü.
İsrail askeri kaynakları geçen ay silah yüklü olduğundan şüphelenilen gemilerin Amerika ve diğer batılı ülkeler tarafından durdurulduğunu açıklamış, ayrıca Sudan-Mısır üzerinden Gazze'ye Hamas'ın güçlendirilmesi için İran tarafından gönderilen silah yüklü konvoyunun Sudan'da vurulduğu bildirilmişti.
Gazze'ye silah götüren İran gemilerinin vurulması
İsrail deniz kuvetlerinin İran'dan Hizbullah'a gönderildiği ileri sürülen içi silah dolu bir gemiyi ele geçirmesi sonrasında yapılan analizlerde, İran ile İsrail arasında bir savaşın sürmekte olduğuna dikkat çekiliyor.
Haaretz gazetesinde Yossi Melman tarafından yapılan "El Konulan Silahlar İran ile İsrail Arasındaki Gizli Savaşta Diğer Bir Savaş Alanıdır" başlıklı analizde "İsrail'in yüzlerce ton silah ve cephaneye el koymasının önemi, ele geçirilen silahların miktarı ve kalitesinden kaynaklanmıyor. Burada önemli olan ve İsrail'i kaygılandıran asıl nokta, İsrail deniz kuvetlerinin "bizim deniz" olarak gördüğü Akdeniz'de İran'dan gelen gemileri durdurmada bir artışın gözlenmesidir" deniliyor.
Analizinde, İran ile İsrail arasında bir savaşın sürdüğünü belirten Yossi Melman "İsrail İran ile gizli bir savaş sürdürmektedir, ancak İran'ın örgütlere olan silah desteğine, özellikle de Hizbullah ve Hamas'a silah sağlama çabalarına yönelik verilen bu savaş her zaman da o kadar çok gizli olmamaktadır. Bu savaş, Hind Okyonusu ve Kızıldeniz'de İsrail kıyılarından uzakta başladı. Gazze ile savaşın ortasında Ocak ayında İran'dan Gazze'ye silah götüren gemilerin bombalanarak batırılmasının İsrail savaş uçakları tarafından gerçekleştirildiği belirtilmişti" diyerek İsrail'in Gazze'ye silah götüren İran gemilerini bombalayarak batırdığını ileri sürdü.
İSRA HABER