İhsanoğlu'ndan Clinton'a mektup

İhsanoğlu'ndan Clinton'a mektup

İKT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'a bir mektup gönderdi. İşte mektubun ayrıntıları...

İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'a bir mektup göndererek, ''İsrail devletinin Kudüs'teki yasa dışı planları ve eylemlerinin engellenmesini'' istedi.

İKÖ'den yapılan yazılı açıklamaya göre İhsanoğlu, geçen hafta gönderdiği mektubunda, ''İsrail'in Kudüs şehrinde yaşamakta olan yüzlerce Filistinli Müslüman'ın evlerini boşaltmaya zorlaması, boşaltılan evlerin yıkılması ve boşalan yerlere Musevi ailelerin yerleştirilmesinin kabul edilemez olduğunu'' belirtti.

Mektubunda ''böyle bir uygulamanın uluslararası kurallara ve Cenevre Konvansiyonu'na aykırı olduğunu'' kaydeden İhsanoğlu, şiddet eylemlerinin bölgede bağımsız bir Filistin devletinin kurulma ihtimalini azalttığına işaret etti.

İKT Genel Sekreteri, ABD'nin İslam dünyasıyla ilişkilerini düzeltmeye çalıştığı bugünlerde İsrail'in bu tutumunun bölgede barışın sağlanması yönünde büyük bir engel oluşturduğunu kaydetti.

''ABD KALICI BARIŞ İÇİN ÇABALARINI ARTIRMALI''

Öte yandan, İKT Genel Sekreteri İhsanoğlu, bugün yaptığı basın açıklamasında, yeni İsrail hükümetinin ''barış uğruna bile olsa Golan'dan çekilmeyeceğine'' dair açıklamalarından ve İsrail'in Kudüs'ün demografik yapısını kalıcı bir şekilde değiştirme planlarından duyulan kaygıyı dile getirdi.

İhsanoğlu, gelinen bu kritik aşamada uluslararası toplumun adalet duygusunu yeniden ele almasını ve İsrail'in aşırılık yanlısı politikalarını bu perspektiften değerlendirmesini isterken, ABD yönetimine düşen tarihi sorumluluğa atıfta bulunarak, Orta Doğu'da kapsamlı, kalıcı ve adil barış sağlanması için bu ülkenin çabalarını artırmasını talep etti.

Genel Sekreter İhsanoğlu, ''İsrail'e gerekli baskının yapılmaması durumunda bölgenin, sonu belli olmayan istikrarsızlık ve acı sorunlara düşeceğini'' ifade ederken, sorunların çözülmemesi halinde gelecek kuşaklara barış, işbirliği, refah ve birlikte var olma değil, aşırılık, nefret ve felaket devredileceği uyarısında bulundu.