İkinci İntifada 15 yıl Önce Başlamıştı
Ariel Şaron'un Mescid-i Aksa'ya girmesiyle başlayan İkinci İntifada beş yıl sürmüştü
Lübnan’da 1982 yılında meydana gelen Sabra ve Şatilla mülteci kamplarındaki katliamın askeri sorumlusu eski İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un Mescid-i Aksa'ya girmesiyle başlayan İkinci İntifada'nın 15'inci yılında Aksa hala Yahudi sivil işgalciler (yerleşimciler), İsrail askerleri ve bazı İsrailli siyasetçilerin ihlallerine maruz kalıyor.
Şaron'un 28 Eylül 2000'de İsrail askerinin koruması altında Aksa'nın avlusunda dolaşması İkinci İntifada'nın fitilini ateşledi. Filistinlilerle İsrail askerleri arasında 7 kişinin hayatını kaybetmesine, 250 kişinin ve 13 İsrail askerinin yaralanmasına neden olan çatışmalar yaşanmasının ardından Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ndeki kentlerde onlarca kişinin yaralanmasına neden olan şiddet olayları hızla yayıldı.
Çatışmaların üçüncü gününde, bir duvarın dibine sığınan Filistinli silahsız bir baba ve 11 yaşındaki oğlu Muhammed ed-Durra kendilerini ateşten korumaya çalışırken İsrail askerlerinin doğrudan ateşine maruz kalmaları ve Durra'nın babasının gözleri önünde öldürülmesinin kameralara yansımasıyla öfke dalgası her geçen gün büyüdü. "İkinci İntifada'nın" sembol ismi haline gelen Durra'nın öldürülmesinin ardından Filistin halkı sokaklara çıktı ve öfke gösterileri düzenledi. İsrail askerleriyle Filistinliler arasındaki çatışmalar, çok sayıda kişinin ölmesine ve yaralanmasına neden oldu.
BİNLERCE FİLİSTİNLİ HAYATINI KAYBETTİ
Beş yıl süren İkinci İntifada sırasında 4 bin 412 Filistinli hayatını kaybederken, 48 bin 322 Filistinli yaralandı. Aynı zamanda söz konusu çatışmalarda bin 69 İsrailli öldü, 4 bin 500 İsrailli yaralandı. İkinci İntifada süresince Batı Şeria ve Gazze Şeridi, İsrail askerlerinin istilalarına, binlerce evin yıkılmasına, tarım alanlarının tahrip edilmesine sahne oldu.
Filistinlilerin işgale karşı isyanı anlamına gelen İkinci İntifada’nın en önemli olaylarından biri de Filistin Halk Kurtuluş Cephesi'nin üstlendiği İsrail Turizm Bakanı Rehavam Zeevi'ye yönelik suikasttı. İsrail de 2000 yılında başlayan İntifadayı sonlandırmak, Ahmed Yasin liderliğindeki Hamas başta olmak üzere Filistin direniş güçlerini zayıflatmak amacıyla Filistinli askeri ve siyasi liderlere yönelik çok sayıda suikast düzenledi.
Aynı zamanda İkinci İntifada sırasında direniş güçlerinin silahlı kanatları ve kullandıkları savunma araçları da gelişim gösterdi. Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları da silahlarını geliştirdi ve İsrail'e karşı kullanmak üzere roket yapımına başladı. Kassam Tugayları'nın 26 Ekim 2001'de ateşlediği yerel yapım ilk roket Sedirot yerleşim birimine düştü.
Bu süreçte Hamas'ın kurucusu Ahmed Yasin de 22 Mart 2004'te sabah namazı çıkışında İsrail tarafından kendisine düzenlenen hava saldırısıyla tekerlekli sandalyesinin üzerinde hayatını kaybetti.
İsrail ile Filistin liderlerinin Mısır'ın Şarm eş-Şeyh kentindeki zirvede bir araya gelerek ateşkes kararı vermesiyle intifada sonlandı. İkinci İntifada'nın ardından sık sık olayları tırmandıran ve üçüncü intifadaya yol açabilecek hadiseler yaşanıyor. Filistin 1948 İslami Hareketi lideri Şeyh Raid Salah da "İsrail planlı olarak Mescid-i Aksa'yı zaman ve mekan bakımından bölmeye çalışıyor. İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerinin devam etmesi, Batı Şeria ve Kudüs'te üçüncü bir intifadanın yaşanmasına neden olur" ifadelerini kullandı.
İsrail'in yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze'ye 7 Temmuz 2014'te başlattığı ve 51 gün süren saldırılarında 2 bin 159 kişi hayatını kaybetmiş, 11 binden fazla kişi yaralanmıştı. Gazze'nin altyapısının harap edildiği saldırılarda yaklaşık 500 bin kişi evsiz kalmıştı.
Yahudiler için yılbaşı olarak kabul edilen "Roş Aşana" tatili nedeniyle yaklaşık 50 Yahudi yerleşimci Tarım Bakanı Uri Ariel eşliğinde 13 Eylül'de Mescid-i Aksa'ya girmiş, yerleşimcilerin Aksa'ya alınmasını protesto eden ve içeri girmek isteyen Filistinlilere askerler ses bombası, göz yaşartıcı gaz ve plastik mermiyle müdahale etmişti. Müdahale sırasında aralarında kadınların da bulunduğu çok sayıda kişi yaralanmıştı.
İsrail askerlerinin geçen hafta postallarıyla Aksa'nın içerisine girmesi ve caminin çatısına çıkmasından bu yana gerginlik devam ediyor.
İsrail işgaline karşı ilk İntifada, bir İsraillinin kamyonetiyle Filistinli işçilere çarparak ölümlerine sebep olması üzerine 8 Aralık 1987'de başlamıştı. 1991'de gerileyen direniş, 1993'te Oslo Anlaşmasının imzalanması ile sona ermişti.
Kaynak : Dünya Bülteni