İKT, BM'den Gazze İçin Yardım İstedi

İKT, BM'den Gazze İçin Yardım İstedi

İKT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, İsrail'in Gazze'de yaptıklarına karşılık, BM Güvenlik Konseyinin toplanarak yaptırım gücü olan kararlar almasını istedi.

İhsanoğlu, Gazze'de yaşayan halkın büyük sıkıntılar içinde olduğunu belirterek, ''Herkesi Gazze'deki halka yardım yapmaya çağırıyoruz'' dedi.

İhsanoğlu, Cidde'deki İKT merkezinde verdiği demeçte, 3 Şubatta yapılan olağanüstü İKT İcra Komitesi toplantısına, normalde 7 ülkenin üye olmasına rağmen, önemli sayıda bakan düzeyinde olmak üzere 32 ülkenin katıldığını belirtti.

Katılımcıların, BM Güvenlik Konseyinin bir an önce konuyu gündeme alıp, gereken kararları çıkarmasını istediklerini ifade eden İhsanoğlu, şunları söyledi:

''Toplantıda son Gazze olaylarının iki yönü ele alındı. Siyasi kriz yönü, bir de insani trajedi yönü. Siyasi kriz bakımından bütün katılanlar, İsrail'in insanlık dışı davranışlarının Gazze halkını toplu şekilde cezalandırdığı konusunda birleştiler. BM Güvenlik Konseyinin bir an evvel bu konuyu gündeme alıp, gereken kararları çıkarmasını istediler. İKT, BM İnsan Hakları Konseyinde çok önemli bir karar çıkardı. Fakat BM'nin değişik seviyelerde aldığı kararların hiçbirisi, Güvenlik Konseyi hariç, icra kabiliyeti yok. O bakımdan bir aksiyon icraat yapılması için, Güvenlik Konseyinin karar alması lazım.''

İhsanoğlu, Cidde'de yapılan toplantıda İcra Komitesinin kendisini, BM Güvenlik Konseyi üyeleri ve diğer ülke temsilcileriyle görüşerek, bu konuda bir karar alınması yönünde görevlendirdiğini belirtti.

Olayın insanı yönünün önemine vurgu yapan İhsanoğlu, Gazze halkının insani yönden büyük bir felaketle karşı karşıya kaldığını, susuz, enerjisiz, gıdasız ve ilaçsız olduğunu ifade etti. İKT Genel Sekreteri, ''Cereyanların kesildiği anda, yoğun bakım ünitesinde bulunan yüzlerce, binlerce insan ölüyor. Küvezde bulunan bebekler ölmeye terk edilmiştir. Çok sayıda insan bu şekilde hayatını kaybetmiştir. O bakımdan bu dramın durdurulması için, İKT bünyesinde ve onunla işbirliği içinde bulunan kuruluşların bir an evvel, seferber olarak bu hususta yardım toplamaları ve Genel Sekreterlik vasıtasıyla Gazze'ye gönderilmesi kararı alındı'' dedi.

Bu konuda daha önce çeşitle ülkelerde toplantılar düzenlediklerini, en son İstanbul'da toplantılar yaptıklarını anımsatan İhsanoğlu, 10 kadar uluslararası büyük insani yardım kuruluşunun toplantıya katıldığını belirterek, sözlerine şöyle devam etti:

''Bunlar da kendi aralarında 'İKT insani yardım forumu' adı altında uluslararası sivil toplum kuruluşu kurulmasını karara bağladılar. Biz bunu destekliyoruz. Şimdi bu iki koldan, gerek diplomatik, gerekse siyasi koldan, gayretlerimizle, Gazze'deki halkın acılarını sarmaya ve sıkıntılarını dindirmeye gayret edeceğiz. Topladığımız bazı mali ve insani yardımlar var. Onları bir an an evvel kendilerine ulaştırmaya çalışacağız. Yolunu tespit ediyoruz. Temaslarımız başladı. Siyasi ve diplomatik bakımdan da birtakım temaslar başladı.''

Filistin'e yönelik yardımlar konusunda sürekli gelişmeler olduğunu bildiren İhsanoğlu, belli bir rakamı vermenin zor olduğunu, ancak rakamın sürekli arttığını vurgulayarak, ''Değişik yerlerden katkı gelmektedir. Biz bu vesileyle herkesi mali yardım yapmaya davet ediyoruz. Yardımın ulaştırılması için komşu ülkelerle görüşüyoruz. Onların açık kanalları var. Bu ülkelerle işbirliği yaparak gereken yardımı yapacağız.'' dedi.

İhsanoğlu, Filistin halkının ikiye bölünmüşlüğüyle ilgili bir soruya karşılık, ''Bu konudaki ilk çalışmayı biz başlattık. Benim 2006 yılında Gazze, Ramallah, Amman ve Şam arasında mekik dokuyarak yaptığım temaslar sonunda, Suudi Arabistan'ın himayesinde yapılan Mekke Anlaşmasında bu konudaki çalışmalar doruğa ulaştı. Maalesef iki politik liderliğin çatışmasından dolayı, bu kriz bir daha doğmuştur. Kriz öyle bir noktaya geldi ki, bunun faturasını halk ödemektedir. Bunun tek kaybedeni Filistin halkıdır. O bakımdan biz tekrar bu konudaki iyi niyet çalışmalarımıza başlayacağız'' diye konuştu.