İncirlik bombaları Irak"a mı taşındı?
Ortadoğuyu yakan ABD, kendi topraklarına sokmadığı nükleer silahları yine Müslümanların ortasına depoluyor
Amerikalı Bilimadamları Federasyonu'nun yayımladığı bir rapor, Türkiye'nin ABD'nin nükleer silah deposu olduğunu ortaya çıkardı. Bu silahların kime karşı kullanılmak üzere İncirlik'e konuşlandırıldığı tartışılırken, ortaya yeni bir iddia atıldı. İddiaya göre, İncirlik'teki nükleer bombalar ABD'nin Erbil'de kurduğu yeni üsse taşındı.
Haber Merkezi
"Amerikalı Bilimadamları Federasyonu"nun yayımladığı bir rapor, Türkiye'nin ABD'nin nükleer silah deposu olduğunu ortaya çıkardı. Rapora göre, İncirlik hava üssünde ABD'ye ait 90 civarında nükleer silah yer alıyor. Bu silahların kime karşı kullanılmak üzere İncirliğe konuşlandırıldığı tartışılırken, ortaya yeni bir iddia atıldı. İddiaya göre, İncirlik'teki nükleer bombaların bir kısmı ABD'nin Erbil'de kurduğu yeni askeri üsse taşındı. İncirlik'ten Erbil'e taşınan silahların B61 tipi nükleer bombalar olduğu ve bunların Hiroşima'ya atılan bombanın bin katı güce sahip olduğu kaydediliyor.
Hersh: Resmen açıklanmamış üsler var!
Amerikalı ünlü gazeteci Seymour Hersh de, 7 Mart'ta Akşam Gazetesi'ne yaptığı açıklamada, ABD'nin Türkiye'de mevcudiyeti resmen açıklanmamış üslerinin olduğunu söylemiş birtakım gizli anlaşmalar çerçevesinde istihbaratın paylaşıldığına ve Amerikan özel kuvvetlerinin operasyonlarına olanak sağlandığına değinmişti. Söz konusu üslerin ise Irak ve Suriye sınırına çok yakın yerlerde olduğu belirtilmişti.
Sıradaki hedef kim?
ABD'ninErbil'e kurduğu yeni askeri havaalanının uzunluğu 5 kilometre, genişliği ise 90 metre. Bu ölçüler havacılık dilinde "askeri strateji" açısından muazzam bir ölçü olarak kabul ediliyor. Türkiye'de ve hatta dünyada bu genişlikte bir havaalanı yok. İstanbul gibi bir dünya başkentindeki pistten bile uzun olacak Erbil'deki pist. Dünyada bu ende bir pistin olmadığını kaydeden uzmanlar, bu havaalanının tamamen aktifleşmesi sonucu askeri stratejik açıdan ABD'nin İncirlik'e ihtiyacının kalmayacağı görüşünde. Havaalanının tüm masrafları ise ABD hazinesi tarafından karşılanıyor. Körfez'de, savaş gemileriyle yeterince hava ve lojistik üstünlük sağlayamayan ABD'nin, bu havalimanını kullanarak bölge ülkeleri üzerinde baskısını giderek artıracağı belirtiliyor. Bu üssün ana hedefinin İran olduğu konusunda da uzmanlar görüş birliği içinde. Peki sonraki hedef kim olacak?
Kuzey Irak Amerikan üssü
ABD'nin Irak'ta birilerini kendi koruması olarak görevlendirmeden ve kontrol ağını kurmadan askeri varlığını azaltmayacağı belirtilirken, bunun ön adımı olarak ABD'nin, Kuzey Irak'ta üsler zinciri oluşturduğu belirtiliyor. Bu bölgede üç yerde havaalanı var ve buralar askeri üsse dönüştürülüyor. İlki Musul'da. Saldırıdan bu yana Musul Havaalanı ABD için stratejik öneme sahip. Şimdi bu havaalanı 10 bin kişi kapasiteli askeri üsse dönüştürülüyor. İkinci üs Telafer'de. Üçüncü üs ise Erbil'de. İncirlik'te bulunan nükleer bombaların bir kısmı bu üsse taşınıyor. ABD'nin Kuzey Irak'ı askeri konuşlanma alanı olarak seçtiği görülüyor. Bu üsler aracılığıyla, bölge ülkeleri askeri açıdan kontrol edilebilecek. Aynı zamanda da Hazar ve Basra enerji havzalarının kontrolü olanaklı hale gelmiş olacak. Bu askeri konuşlanmanın Türkiye'yi de yakından etkileyeceği yapılan değerlendirmeler arasında. Böylece, özellikle İncirlik Üssü'nü ikame edecek üsler zinciri oluşturulacak. Sonra ise, Kuzey Irak'ta üç Amerikan askeri üssünün oluşturulması, bu bölgenin koruma altına alınmasına ve bir devletin oluşturulmasına askeri zemin hazırlanacak. Bu gelişmeler başta İran olmak üzere, Türkiye ve Suriye'yi de yakından ilgilendiriyor