İngiliz Basını:İslamda Reform

İngiliz Basını:İslamda Reform

İngiliz basını, Diyanet İşleri'nin hadis çalışmasını İslam'ın esaslarında değişikliğe gidiliyor diyerek Hıristiyan dinindeki reforma benzettiler

İngiltere'nin önde gelen gazetelerin dış haber sayfalarında Türkiye'de Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Hz Muhammed Peygamber'e atfedilen ve İslam hukuku'nun temel dayanaklarından biri olan hadislerle ilgili doğruluğu tartışmalı olan hadislerin ayıklanması için yürüttüğü çalışma İngiliz basınında büyük ilgi gördü.



Financial Times'ın Ankara Temsilcisi Vincent Boland'ın imzasını taşıyan haber "Peygambere yeni bakış çalışması sona yaklaşıyor" başlığını taşıyor.
"Türkiye'deki dini yetkililer, Muhammed Peygamber'in yaptıkları ve söylediklerinin yeniden yorumlanması çalışmasını tamamlamaya yakınlar.
Projenin İslam dünyasında ve Batı'da ateşli bir tartışma yaratması bekleniyor."

"Projenin amacı, şeriat hukukundaki diğer unsurların yanı sıra, kadına baskıyı meşrulaştırmakta kullanılan hadisleri yeniden yorumlamak, uydurma olduğu düşünülenleri de atmak. Diyanet işleri Başkan Yardımcısı Mehmet Görmez, yeniden yorumun amacının hadisleri bilimsel ve tarihi anlamda daha doğru ve 21'inci yüzyıl Türk insanına daha uygun hale getirmek olduğunu söylüyor."

The Daily Telegraph gazetesi de hadislerin yeniden yorumlanması çalışmasını “devrim niteliğinde” bir çaba olarak yorumladı. Gazetenin haberinde, “NATO’nun tek Müslüman üyesi olan ve küresel terörizmle savaşın önemli bir ortağı durumunda bulunan Türkiye’de hadislerin bugüne uyarlanmasının, ABD’nin etkisiyle hazırlanmış ve İslami radikalizmle mücadeleyi amaçlayan planın bir parçası olabileceği” yolundaki görüşlere de dikkat çekildi.


The Guardian gazetesinin, “Türkiye İslam’a 21. yüzyıl yorumu getirmek için çalışıyor” başlığıyla verdiği haberde, “çalışmada şeriat hukukunun temellerinin yeniden yazılması ve Kuran-ı Kerim’in modern çağa göre yeniden yorumlanmasının hedeflendiği” belirtildi.

İslam inancının Batı değerleriyle bağdaştırılmasının da hedefler arasında bulunduğu kaydedilen haberde, AK Parti hükümeti ve Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, bu çabaların başını çektiği bildirildi. Haberde, “son derece iddialı ve kapsamlı bir çalışma olan bu İslami reform projesinin yıllar alabileceğine” dair görüşlere de yer verildi.



Uluslararası Stratejik Çalışmalar Enstitüsü'nde Türkiye uzmanı olarak çalışan Fadi Hakura ise, Diyanet İşleri'nin yaptığı çalışmaların, Hıristiyanlıkta yapılan bir reforma benzetilse de aynı olmadığını ve esas olarak İslamiyet'in özüne dönmek için yapılan çalışmalar olduğunu belirtti.




haber7