İngiliz Basınında PKK Saldırısı

İngiliz Basınında PKK Saldırısı

Hakkari'de düzenlenen son saldırıda 12 askerin yaşamını yitirmesini takiben, Türkiye'yle ilgili gelişmeler gazetelerde geniş şekilde yer alıyor.

Financial Times, saldırıları protesto amacıyla düzenlenen gösterilerden bir fotoğrafı ön sayfasına taşımış. Gazeteye göre, saldırı Kuzey Irak'a kapsamlı bir askeri operasyon düzenlenmesi konusunda baskıyı artırdı.

Diğer gazeteler de son saldırının askeri müdahale ihtimalini artırdığı görüşünde birleşiyor.

Guardian, Times ve Daily Telegraph haberlerinde, PKK sözcülerinin sekiz askerin de rehin alındığını öne sürdüğünü kaydediyorlar ancak bu iddianın Türk yetkililerce reddedildiği ifade ediliyor.

Daily Telegraph, PKK'nın Türkiye'yi sınır ötesi operasyonlara sürüklemeye kararlı göründüğü yorumunu yapıyor.

Türkiye sınır ötesi operasyona zorlanıyor

Daily Telegraph "Bunun amacı Türkiye'nin daha geniş kapsamlı stratejik çıkarlarını zedelemek. Buradaki çatışmanın tırmanması Türkiye'nin Washington ile ilişkilerine ciddi şekilde zarar verecek; Avrupa Birliği'ne katılma girişimlerini de tehlikeye sokacaktır." diyor.

Gazete , Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin dünkü basın toplantısına da değiniyor: "Yıllarca Saddam Hüseyin'e karşı silahlı mücadele yürüten ayrılıkçı bir grubun lideri" olarak tanımladığı Talabani ve diğer Kürt yetkililerin PKK'yı kınadığını; ancak geçmişte de pek çok kez olduğu gibi örgüte karşı doğrudan eyleme geçme yolunda hiç bir işaret vermediklerini belirtiyor.

Independent gelişmelerin hükümeti de zora soktuğunu anlatıyor.

Independent: Hükümet zora girdi

Ilımlı İslamcı AK Parti iktidarı Amerika ile ilişkileri gerebilecek bir askeri müdahaleden kaçınmaya çalıştı ancak Türkiye'de yeterince vatansever görülmemekten korkuyor.

Gazete aynı konuyu başyazısında da işliyor ve "Türkiye bu yola tek başına girmek durumunda bırakılmamalı" diyor:

Yani gazeteye göre, müttefikleri Türkiye'ye destek vermeli.

Independent; "Sorun şu ki Türkiye'nin Kuzey Irak'ı işgali işleri daha da kötüleştirecektir. Çünkü yaklaşık üç bin PKK gerillası Türk sınır yakınlarında değil, özerk Kürt bölgesinin öbür ucunda, İran'a yakın tarafta üsleniyor. Bu da, Türklerin buraya ulaşabilmek için kendilerine büyük ölçüde husumetle yaklaşılan bir bölgede, büyük mesafeler kat etmek durumunda kalması demek. Pek çok Kürt göstericinin hafta sonundaki eylemlerde ifade ettiği gibi, Irak'taki pek çok Kürt bu ölçüde bir işgale karşı duracaktır. Sonuçsa tam bir kargaşa olabilir; ki PKK'nın çaresizlik içerisinde sarıldığı strateji de muhtemelen budur. Türkiye'yi Kürtlere özerklik tanınması yolunda taviz vermeye başka türlü zorlayamadıklarından görünür amaçları Ankara'yı sınırın her iki tarafında açık atışmaya sokmak ve bu yangından bir şey çıkmasını ummak." diyor.

"Eğer kıyameti andıran böylesi bir senaryonun gerçekleşmesi önlenecekse, sadece Ankara'da değil, Washington ve NATO karargahının da bulunduğu Brüksel'de soğukkanlı ve hızlı düşünmek gerekiyor." diye ekliyor Independent.

Times'a göre Türkiye zaten bu konuda Amerika Birleşik devletleri'ni uyarıyor.

Erdoğan: Sabrımız tükeniyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, son saldırı düzenlenmeden önce, Times gazetesine bir özel mülakat vermiş.

Martin Fletcher ve Suna Erdem'in sorularını yanıtlayan Erdoğan, Türkiye'nin sabrının tükendiğini ifade ediyor ve ekliyor: "Meşru müdafaa hakkımız var, Kimseden izin almak durumunda değiliz."

bbc