İngiliz Gazetesinden 2. Ergenekon yorumu

İngiliz Gazetesinden 2. Ergenekon yorumu

İngiliz Financial Times gazetesi, “2. Ergenekon iddianamesine ilişkin haberinde emekli üst düzey iki generalin, hükümeti devirmek için komplo kurma suçlaması ile yargılanacağına dikkat çekerken genişleyen Ergenekon soruşturmasının..

İngiliz Financial Times gazetesi, "2. Ergenekon iddianamesine ilişkin haberinde emekli üst düzey iki generalin, hükümeti devirmek için komplo kurma suçlaması ile yargılanacağına dikkat çekerken genişleyen Ergenekon soruşturmasının, "İyi bağlantıları olan bürokratlar, subaylar ve sivillerce planlanan askeri darbeler ve esrarengiz öldürmeleri kültürü olan 'derin devlet'e son vereceğinin umulduğunu" yazdı.

Bu hafta açıklanan 2. Ergenekon iddianamesi yurt dışında da ilgi uyandırdı. Financial Times gazetesi, emekli üst düzey iki generalin, hükümeti devirmek için komplo kurma suçlaması ile yargılanacağına dikkat çekerken, genişleyen soruşturmanın "derin devlet" olgusuna son vereceğinin umulduğunu yazdı.

Financial Times gazetesi, İstanbul'da bir mahkemenin 2. Ergenekon iddianamesini kabul etmesi üzerine emekli iki üst düzey generallerin Türk hükümetini devirmek için komplo kurma suçlamasıyla yargılanacağını belirterek şöyle devam etti: "Liberaller, Ergenekon olarak adlandırılan ağ konusundaki genişleyen soruşturmanın, iyi bağlantıları olan bürokratlar, subaylar ve sivillerce planlanan askeri darbeler ve esrarengiz öldürmeleri kültürü olan 'derin devlet'e son vereceğini umuyor."

Savcıların, Şener Eruygur ve Hürşit Tolon hakkında ömür boy hapis cezası talep ettiğine belirten gazete, davanın 20 Temmuz'da başlayacağını kaydererek "Birçoğu güçlü milliyetçi görüşleri ve iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi'ne muhalefeti ile tanınan 86 kişi, askeri bir darbe kışkırtmak amacıyla bombalamalar ve cinayetler planlayan bir örgüte üye olmakla suçlanıyor" diye yazdı. Gazete şu yorumu da yaptı:

"2. İDDİANAME SİYASİ OLARAK DAHA SARİH"

"Ancak Çarşamba günü yayınlanan iddianame, siyasi olarak daha sarih ve savcının, Adullah Gül'ün 2007 yılında cumhurbaşkanı olarak atanmasına ilişkin gelişmeleri derinlemesine araştırmaya istekli olduğunu gösteriyor. O dönemde laikler, bir zamanlar açık bir biçimde İslamcı olan bir politikacının seçilmesine protesto amacıyla gösteriler düzenlemişlerdi. Ayrıca, daha önce adeta yargılanma dokunulmazlığı olan üst düzey askerlere uzanıyor.