İngiliz Gizli servisinde İran sızıntısı
İngiliz istihbaratından bir haftada ikinci skandal. Gizli belgeler trenlerden çıkıyor. Üstelik son belgenin İranla ilişkisi de manidar.
İngiltere bir haftada yaşanan ikinci istihbarat skandalıyla çalkalanıyor. El Kaide ve Irak'la ilgili belgelerin bir trende bulunmasından sonra, gizlilik derecesi yüksek yeni belgeler yine bir trenden çıktı.
ODAK İRAN PARASI
İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden Independent'ın ulaştığı belgeler terör finansmanı ve kara para aklamaya karşı İngiliz politikasıyla ilgili önemli bilgiler içeriyor. Belgelerde İran'ın kitle imha silahlarının finansmanı için ticaret ve bankacılık sistemini nasıl kullanabileceğine dair öngörüler yer alıyor. Hükümetin bu konuda yapacağı toplantı için hazırlanan brifing notları da dosyadan çıkarken, Independent belgelerin El Kaide dosyalarının BBC'ye ulaştığı günlerde kendilerine geldiğini yazdı.
Geçtiğimiz hafta ABD-AB zirvesinde İran'ın nükleer teknolojisini desteklediği gerekçesiyle Avrupa bankalarındaki İran paralarının bloke edilmesi gündeme gelmiş, İran buna karşı Avrupa'yı parasını geri çekmekle tehdit etmişti.
İSTİHBARAT ZOR DURUMDA
Bir haftada ikinci kez yaşanan skandal hükümeti de zor durumda bıraktı. Muhafazakar Parti'nin sözcüleri hükümetin devletin gizli belgelerinin korunmasına özel önem vermesi gerektiğini belirtti. Avam Kamarası'ndan Keith Vaz ise 'Düşmanlarımızın gizlice bilgisayarlarımıza girmesine gerek bile yok. Toplu taşıma araçlarını gezseler gereken her şeyi bulacaklar' dedi.
İstihbaratın geçmişi benzer skandallarla dolu:
1990'da, Körfez Savaşı ile ilgili hassas belgeler çalındı.
2000'de, nükleer sırlardan sorumlu John Spellar'ın dizüstü bilgisayarı çalındı.
Aynı yıl alkollü bir MI6 ajanı bilgisayarını takside unuttu.
Ocak 2008'de İngiliz ordusuna katılmak isteyen 600 bin kişinin bilgilerini de içeren bilgisayar ortadan kaybolunca ülkede panik yaşanmıştı.
ajanslar