İngilizler Ayağa Kalktı
Gösteri yasağına rağmen binlerce İngiliz, Irak ve Afganistan’daki askerlerin geri çekilmesi için sokaklara döküldü.
İngiltere’de savaş karşıtlarının haftalar öncesinden yapacaklarını duyurduğu “Savaşa Hayır” gösterisi, 1830’lu yıllardan kalan Viktorya Dönemi yasaları kapsamında, engellenmeye çalışıldı. Eylemciler yürümekte diretince, yetkililer eylem yasağını kaldırmak zorunda kaldı.
LONDRA
İngiltere’nin Irak ve Afganistan’daki askerlerini geri çekmesi için savaş karşıtları tarafından Londra’da düzenlenen protesto yürüyüşü, savaş karşıtları için kazanılmış bir zafer havasında tamamlandı.
İngilizler’in toplumsal tepkilerini gösterme biçimi olarak seçtikleri yürüyüşün güzergahı olan Trafalgar Meydanı ve parlamento binası arasındaki cadde, ilk kez dün, eylemin daha önceden yapılacağı duyurulmuş olmasına rağmen protestoculara yasaklandı. Son dakikaya kadar, polisin yürüyüşe izin vermeyeceği, bu nedenle de eylemin iptal edilmesinin istendiği duyurulmasına rağmen savaş karşıtı 50’den fazla dernek ve kurum, eylem için öğle saatlerinde Trafalgar Meydanı’nda hazır bulundu. Organizatörlerin açıklamasına göre, 5 bin kişi olduğu söylenen savaş karşıtlarının parlamento binasına yürümesi için, meydandaki kalabalığın toplanmasının hemen ardından izin verildi. Savaş karşıtları, yürüyüşün ve haklarını aramak için yapacakları eylemlerin en doğal ve demokratik hakları olduğunu, bu nedenle haklı çabalarından vazgeçmemek konusunda ısrarlı olduklarını açıkladı. 1830’lu yıllardan kalan Viktorya Dönemi yasaları kapsamında, gösteri engellenmek istendi. Ancak eylemcilerin yürümekte diretmesiyle yetkililer eylem yasağını kaldırmak zorunda kaldı.
Trafalgar Meydanı’nda yazar, politikacı, müzisyen, sanatçı ve milletvekillerinden oluşan 50 kişilik konuşmacı grubu, ikişer dakikalık konuşmalar yaparak, meydanda toplanan savaş karşıtlarına hitap etti. Eylemden yaklaşık yarım saat önce yasağın kaldırılması, savaş karşıtları arasında hükümete karşı bir zafer kazanıldığı yorumlarına yol açtı.
Konuşmacılardan Brian Haw, farklı dillerde selam vererek başladığı konuşmasında, “Hepimiz insanız ve neler olduğunun farkındayız. Bir çocuk daha ya da bir gün daha bitmeden, savaşlar hemen bitmeli” dedi.
2001 yılından beri Parlamento önündeki caddede yaşayan Brian Haw, savaş karşıtı gruplar arasında bireysel olarak en belirgin simge olma özelliğini koruyor. İngiltere Parlamentosu’nun savaş karşıtlığı ile bilinen Respect Partisi Milletvekili George Galloway ise, Gordon Brown’ı ve dış politika çizgisini eleştirerek, bir an önce tüm İngiliz askerlerinin Irak ve Afganistan’dan çekilmesi gerektiğini söyledi. Galloway, İngiliz ve Amerikan parlamentolarındaki suçlu milletvekilleri yüzünden, Basra’nın, bir milyon Iraklı’ya mezarlık olduğunu hatırlattı.
İran uyarısı
Galloway olası bir İran saldırısıyla ilgili olarak da, “Birçok kişi henüz bilmiyor ama eğer İran’a saldırılırsa, İran bize karşılık verecektir. Eğer bu kutuyu açarlarsa, içinden korkutucu şeyler çıkacaktır” dedi.
Konuşmaların sona ermesinin ardından başlayan yürüyüşte, gösterici kadar polisin de görev alması eylemcileri şaşırttı. Organizatörlere göre yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı eylem boyunca, polis helikopterleri meydanın üzerinden ayrılmadı. Bunun yanı sıra yürüyüşe katılanların attıkları her adıma polislerin yön vermesi, zaman zaman eylemciler ve polis arasında gerginliğe yol açtı.
milli gazete