İngilizlerin Anlatmadığı Soykırım

İngilizlerin Anlatmadığı Soykırım

Hintli tarihçi Amereş Misra, İngiliz sömürgesi olan ülkesinin ilk bağımsızlık mücadelesini anlattığı yeni kitabında, 1857 olaylarını "anlatılmamış bir soykırım" olarak niteledi.

Hintli tarihçi Amereş Misra, İngiliz sömürgesi olan ülkesinin ilk bağımsızlık mücadelesini anlattığı yeni kitabında, 1857 olaylarını "anlatılmamış bir soykırım" olarak niteledi. Misra, tartışma yaratacak kitabında, tarihe "Hint isyanı" olarak geçen olaylarda 10 yıl içinde yaklaşık 10 milyon Hintli’nin İngiliz güçleri tarafından katledildiğini savundu.

Bombay’da yaşayan tarihçi ve yazar Amareş Misra’nın "Medeniyetler Savaşı: Hindistan MS 1857" adlı yeni kitabı tartışma çıkaracağa benziyor. Kitapta, İngiltere’nin, o dönemde sömürgesi olan Hindistan’ı kaybetmemek uğruna 150 yıl önce bu ülkedeki isyanı "soykırım" yaparak bastırdığı iddia ediliyor. Misra’ya göre, 19. yüzyılda Avrupalı bir sömürgecinin karşılaştığı en büyük sorun olan "Hint isyanı," sömürgeci İngiltere tarafından 10 yıl boyunca süren ve 10 milyona yakın can alan kanlı bir kampanya ile bastırıldı. İngiliz The Guardian Gazetesi’ne konuşan Misra, "tarihin muhasebe kitabında" 1857 sonrasında kaç Hintli’nin öldüğüne dair tarafsız bilgi bulunmamasını şaşkınlıkla karşıladığını söyledi. İngiliz resmi tezi, sadece 1000 Hint askerinin ayaklanmada can verdiğini bildirirken, asayişi sağlamak üzere öldürülen asilerin ve hedef alınan sivillerin miktarı hakkında hiçbir bilgi bulunmaması dikkat çekiyor. Misra’nın kitabı bu boşluğu doldurmaya çalışıyor.

GİZLİ TUTULDU

Misra’nın araştırmaları, üç kaynağı esas aldı. Öncelikle, İngilizleri ülkeden sürerek bağımsızlık kazanmak isteyen Hint Müslümanları ile Hindu savaşçılarının geçtiği kayıtlar incelendi. Ardından İngiltere’de tutulan resmi belgeler tarandı. Kayıtlara göre, Hindistan’da bağımsızlık savaşı sırasında bölgeye göre değişmek kaydıyla beşte bir ile üçte bir arasında insan gücü kaybı oluşmuştu. Misra, şöyle konuştu: "Bu, milyonlarca insanın yokolduğu bir soykırımdı. İngiliz görüşüne göre gerekli bir soykırımdı, çünkü kazanmalarının tek yolunun kasaba ve köylerdeki nüfusu tamamen yok etmek olduğunu düşünüyorlardı. Kolay ve zalimceydi. Katliamın ölçeğini gizli tuttular."

Misra’nın iddiaları hem Hindistan’da, hem de İngiltere’de tartışma çıkardı. Hint tarih kurumunda 1857 olaylarını inceleyen Şabi Ahmed, "Kayıtlardan kaybolan insanlar öldü mü, yoksa göç mü ettiler emin olamıyoruz" dedi. "Hint İsyanı" adlı kitabın yazarı İngiliz tarihçi Saul David de, ölü sayısının "yüzbinlerce" olduğunu söylemekle yetindi. Uzmanların çoğu "10 milyon kayıp" iddiasını "yanıltıcı" değil "abartılı" buluyor.

148 yıl sonra filme çekilmişti

19. yüzyılın ortasında Timur’un soyundan gelen Bahadır Şah Zafer eliyle Hindistan’ın büyük kısmını yöneten İngiliz güçlerine karşı 1857’de ülkenin kuzeyinde bir ayaklanma başladı. Hintlilerin "Birinci Bağımsızlık Savaşı," İngilizlerin ise "Hint Ayaklanması" olarak andığı birkaç ay süren olaylar zor kullanarak bastırılırken, asiler de asıldı. Sonuçta İngiltere ülkeyi doğrudan boyunduruk altına aldı.