İngilizlerin Bıçakla Ayırdığı Ülkeler
Hindistan ile Pakistan iki ayrı devlet olmalarının 60. yıldönümünü kutluyor. Ayrı düşen kardeşler ise bölünmenin acısını unutamıyor.
İSLAMABAD - Hindistan ile Pakistan Britanya'dan bağımsızlığını kazanıp iki düşman kardeşe dönüşmelerinin 60. yıldönümünü diken üzerinde geçirdi. Sömürgeci Britanyalıların hazırladığı haritaya göre bölünmeleri 10 milyon insanın göç etmesine, en az 1 milyon insanın ölmesine yol açan düşman kardeşler, kuruluşlarını bile aynı gün kutlayamıyor. Dün Pakistan tören düzenledi, bugün sıra Hindistan'da. İki ülkede kutlamalara eşlik edemeyen ayrı düşmüş kardeşler var.
İkiz olan Ezher Şirvani ve Zafer Hamid, hem bağımsızlık hem de bölünme günü olan 15 Ağustos 1947'de Yeni Delhi'de dünyaya geldi. İki yaşına girdiklerinde Şirvani, çocuğu olmayan dayısına evlatlık verildi. Hamid ise annesiyle Pakistan'ın Lahor kentine göçtü. İkizler o gün bugündür yılda bir kez bir araya gelmeye çalışıyor. Ancak Hamid'in dediği gibi "Savaşlar ayrı düşmüş aileler arasına da uçurumlar soktu." 1965'te Keşmir yüzünden savaş çıktığında Şirvani, Lahor'da yeğeninin düğününe gidemedi. 1971'de Bangladeş'in kopuşunda yaşanan savaştan dolayı da Şirvani ikizi olmadan evlendi.
90 yaşındaki Habib Ullah ise iki ülkenin ayrılması sırasında bölünen Keşmir'in Pakistan tarafında kaldı. Bölgenin Hindistan tarafında kalan kardeşini bir aylığına ziyaret için 11 ayı bürokrasi çarklarıyla boğuşarak geçiriyor. İki kardeş birbirlerine sarılabildiklerinde "Bu sınır kalkmalı. Biz tanımıyoruz" diyor.
İntihar saldırısı korkusu törenleri vurdu
Pakistan'da olağanüstü hal ilanından son anda dönen darbeci Devlet Başkanı Pervez Müşerref ise, dün halkını teröre karşı birleşmeye, ekimdeki seçimlere katılmaya ve aşırılıkçılara değil ılımlılara oy vermeye çağırdı. Başbakan Tayyip Erdoğan da Müşerref'i arayıp tebrik ve desteğini iletti. Ama pek çok bölgede insanlar intihar saldırıları korkusuyla törenlere katılmadı.