İngiltere: ABD Nükleer Kullanacak
ABD'nin İran'a yönelik "şok ve dehşet" saldırısına hazırlandığını iddia eden İngiliz akademisyenler, milyonlarca insanın ölebileceği uyarısında bulundu.
Dünya Bülteni
İki İngiliz akademisyenin hazırladığı 80 sayfalık bir raporda, ABD'nin İran'a yönelik "şok ve dehşet" saldırısı için hazırlığını tamamladığı ileri sürüldü. 28 Ağustos'ta yayınlandığı bildirilen raporda, İran'a yönelik muhtemel bir saldırı durumunda ABD'nin kullanacağı ezici kuvvetin caydırıcı bir tahminini de yapılıyor. "İran ile Savaşı Düşünmek: Ortadoğu'daki Kitle İmha Silahları (KİS) ile İlgili Müzakere Metni" başlıklı raporda, "İran'ın Kitle İmha Silahlarını, nükleer enerjisini, rejimini, silahlı kuvvetlerini, devlet sistemini ve ekonomik altyapısını eğer bir kaç saatte değilse bile birkaç gün içinde yok edilmesi için ABD Başkanı George W. Bush'un emir verdiği" kaydediliyor.
Raporun yazarları, Doğu ve Afrika Çalışmaları Okulu'nda Uluslararası İlişkiler ve Diplomasi Merkezi direktörü Dr. Dan Plesch ve Uluslararası İlişkiler uzmanı Martin Butcher, güvenlik kaynaklarından hareketle "ABD bombardıman uçaklarının ve uzun menzilli füzelerinin İran'da bir kaç saat içinde 10,000 hedefi yok etmek için hazır olduğu, ABD'nin Körfez'deki, Irak'taki ve Afganistan'daki kara, hava ve deniz kuvvetlerinin İran güçlerini ve devletini kısa sürede tahrip edebileceği" sonucuna varıyor. İran nükleer programı -bir ABD savaşının sözde bahanesi- ile ilgili herhangi bir tahminde bulunmayan yazarlar, Pentagon'un kapsamlı hazırlıklarının çerçevesini veriyor ve muhtemel ABD askeri stratejilerini tetkik ediyor.
Plesch ve Butcher herhangi bir ABD askeri saldırısının İran'ın nükleer santralleri ile sınırlı olmayacağını ve onun askeri kapasitelerini ve ekonomik altyapılarını yok ederek İran'ın intikam saldırılarını ortadan kaldırmayı hedefleyecektir değerlendirmesinde bulunuyorlar. Yazarlar, "olası herhangi bir saldırı, kapsamlı çok cepheli bir boyutta olacağı fakat kara istilasından kaçınacağı ve Kitle İmha Silahları tesislerine odaklanan saldırılar İran'ı çok fazla misilleme imkânına sahip halde bırakacağından ve Bush'un, çok az güç kullanmış ve rejimi yerinde sağlam bir şekilde bırakmış olacağından suçlamalara açık hale geleceği" ifade ediyor.
ABD'nin küresel saldırı planları
Rapor, Bush yönetimindeki ABD'nin orduyu, dünyanın her yerine kısa sürede saldırabilmeye muktedir kılmak için Pentagon'un hazırladığı "Küresel Saldırı Planları"nı tetkik ediyor. Özellikle 2001'den beri eskiden Sovyetler Birliği'ne yönelik nükleer bir caydırıcı olan ABD Strateji Komutanlığı (STRATCOM)'nın, "dünyada her yere ve her zaman istenilen etkilerin kusursuz aktarımına muktedir olması için tadil edildi... ABD, emrin verildiği saatler içinde İran'a yönelik kapsamlı saldırılar başlatmaya hazır stratejik güçlere sahiptir" deniliyor.
Plesch ve Butcher uygun ABD bombardıman uçaklarını ve konvansiyonel bombalarını analiz edip 10,000 tekil hedefi vurabilecek her biri 100 bombaya sahip 100 bombardıman uçağı hesaplıyorlar. Yazarlar "sadece bu saldırı gücü, İran'ın bütün önemli politik, askeri, ekonomik ve ulaşım olanaklarını yok etmek için yeterlidir" sonucuna vardıktan sonra şunu ileri sürüyorlar: "Böyle bir saldırı 'şok ve dehşet'i yeni bir aşamaya çıkaracak ve eğer tamamen yok edilmemişlerse tabi İran'ı sadece Hürmüz boğazını bloke edebilecek veya Irak'taki isyancılara konvansiyonel askeri destek sağlayabilecek bir kaç konvansiyonel ihtimalle başbaşa bırakacaktır."
Nükleer saldırıda 3 milyon insan ölecek
İran'ın son dönemlerde geliştirdiği silahları ve savaş uçaklarını görmezden gelen yazarlar, ABD'de "İran'a karşı nükleer silahların kullanımına ciddi politik bir dikkat atfedildiği ile ilgili açık bir kanıt"a işaret ediyorlar. Birçok yazar İran'a muhtemel bir ABD veya İngiliz nükleer saldırısının "nerdeyse imkân dışı" olduğunu vurgularlarken Plesch ve Butcher onun imkânsız olmadığını düşünüyorlar. Onlar raporlarında, şüphelenilen 11 KİS mevkisine 300 kiloton nükleer bombaların düşmesi durumunda yaklaşık üç milyon insanın "anında öleceğini" hesaplamışlardı.
Raporun önemli bir bölümü, muhtemel bir ABD saldırısına yönelik İran cevapları ile yüzleşmek için hâlihazırda bölgede bulunan askeri gücün kullanımı gibi farklı ABD seçeneklerine ayrılmış. Yazarlar "İran zayıf bir hava gücüne ve uçak saldırısına karşı savunma kapasitesine sahip, bütün kapasitelerinin hepsi nerdeyse 20-30 yıllık ve modern entegrasyonu yapılmış iletişim sistemine sahip değildir. Sadece bu güçlerin hepsi ABD hava gücü tarafından yok edilmeyecek aynı zamanda İran'ın kara ve hava kuvvetleri hava saldırısına karşı korumasız olacaktır" açıklamasında bulunuyorlar.
Hedef petrol havzaları
Rapor, Fars Körfezi'ndeki stratejik Hürmüz boğazının bloke edilmesiyle yüzleşmek ve ülke petrolünün büyük bir bölümünün üretildiği batı İran eyaleti Huzistan'ı ele geçirmek için ABD savaş planlarının varlığının altını çiziyor. Rapor, komşu Irak ve Afganistan'daki ABD ordusunun kara istilası olmadan sınırdan yüzlerce km içerde olan güçleri ve üsleri yok etme yeteneğini detaylandırıyor. Rapor, hedefleri belirlemek ve etnik ve dini azınlıklar arasında silahlı isyanı körüklemek için İran içinde gerçekleştirilen gizli ABD operasyonlarına işaret eden pek çok kaynaktan söz ediyor.
"Nasıl muhtemel bir saldırı?" sorusunu düşünen yazarlar, "ABD yönetimi değişmez bir şekilde askeri seçeneği masadan kaldırmayı reddediyorlar ve savaşa girmeye hazırlandığına ve Kongre'nin, İran ile savaşa girmeden önce savaş kararını kongreye getirmesini zorunlu kılan bir öneriyi reddettiğine" işaret ediyorlar. Çalışma, Demokrat ve Cumhuriyetçi başkan adayları tarafından yapılan İran karşıtı saldırgan beyanlara olduğu kadar bu yıl Bush'un önemli yetkilileri tarafından yapılan bir dizi tehditkâr açıklamaya vurgu yapıyor. Aynı zamanda Tahran'a karşı daha sert yaptırımlar için Kongre'nin attığı adımlara vurgu yapıyor.
ABD AB'nin girişimlerini önemsemiyor
Yazarlar, yaygın bir şekilde ABD'nin İran'a yönelik bir saldırı başlatamayacağının nedenleri olarak gelişmiş pek çok argümanı çürütüyor. Onlar, İran nükleer programı üzerinde uzlaşmayı "oldukça uzak" bir ihtimal olarak değerlendiriyorlar, "ABD, İran'a herhangi bir güvenlik garantisi önermeyi reddediyor, aslında ABD aktif bir şekilde İran müesseselerini zayıflatmak için girişimlerde bulunuyor" açıklamasında bulunuyorlar. Bir anlaşma sağlamaya yönelik AB girişimlerine gelince "önemli ABD yetkilileri AB çabalarını nafile çabalar olarak küçümsüyorlar."
ABD ordusunun Irak'ta batağa saplandığını ve asker sıkıntısı çektiğini düşünenlere cevap olarak rapor, "ordunun, Irak'ta uzun dönemli konuşlandırılmasından dolayı yorulması önemli bir problemdir fakat kısa süreli bir savaş için kuvvet oluşturma (Irak'ın ilk işgalinin izinden giderek) çok az problem teşkil edecektir. İran kendi bölgesinin dışında konvansiyonel askeri saldırı için çok az yeteneğe sahiptir, bu da burada tarif ettiğimiz tarzdaki saldırılardan sonra geriye kurulup iç gelişmeleri beklemek için ABD'ye dikkate değer bir alan bırakmaktadır" beyanında bulunuyor.
Rapor aynı zamanda İran'ın ister doğrudan İsrail gibi ABD müttefiklerine ve ABD üslerine karşı veya dolaylı olarak Irak Şiileri arasında huzursuz olanları cesaretlendirerek misilleme yapma kapasitesini irdeliyor. Yazarlar bu tarz tartışmaları, sınırlı olmaktan çok karşı konulamaz bir ABD saldırısı için askeri iddiayı güçlendiren unsurlar olarak görüyor. İran bir kaç füze saldırısı seçeneğine sahip ve sınırlarının civarındaki ABD askeri operasyonlarını yakından gözledi. "Aynı zamanda, ABD silahlı güçleri yıllardan beridir bu olay için hazırlanıyor ve ordu komutanının başkan Bush'a İran saldırısı şimdi "imkânsız" diyebileceğini düşünmek çok zordur."
Propaganda bu kez sessiz yürütülüyor
Plesch ve Butcher savaş hakkında herhangi bir kehanette bulunmuyorlar fakat ABD ordusunun hazırlıklarıyla ilgili propagandanın olmamasını bir ABD saldırısına karşı garanti olmadığına işaret ediyorlar. Raporda şunlara yer veriliyor: "ABD'nin çok az kara kuvvetleri kullanarak bir savaş için, eğer politik değilse tabi, askeri hazırlığı, İran'ın etrafında şimdiki hareketsizliğin yanıltıcı olduğunu gösteriyor. Irak'taki güçlüklere karşın ABD, İran'a karşı önemli askeri operasyonlar gerçekleştirme kudretine sahiptir. Böyle bir harekette bulunmaya yönelik politik istekliliğin olup olmadığını Bush yönetimindeki önemli bir kaç kişi biliyor."
Plesch ve Butcher İran'a bir ABD saldırısının ekonomik ve stratejik nedenlerinin altını çizerek analiz etme veya daha geniş bir savaş başlatma potansiyelini detayıyla düşünme girişiminde bulunmuyorlar. Raporda savaşın nedenleri arasında şunlar zikrediliyor: "İran'a yönelik yeni ABD savaşının nedenleri, Bush yönetiminin Ortadoğu ve Orta Asya'nın yeraltı kaynağı bakımından zengin bölgelerinde kısıtlanmamış bir ABD hegemonya kurma girişimlerinde yatmaktadır. Amerika'nın Avrupalı ve Asyalı rakiplerine bu kilit bölgelerde etkilerini arttırma izni veren herhangi bir netice ABD yönetici eliti için hoş görülemez bir şeydir."
Raporun sonuç bölümü, ABD'nin İran'a yönelik muhtemel bir saldırıya askeri hazırlıklarını tamamen tamamladığı iddia edilerek bitiriliyor.