İngiltere AB'nin Mülteci Önerisine Karşı Çıktı
İngiltere AB'nin mültecilerin birlik ülkelerine eşit dağıtılması fikrine mülteci sayısını arttıracağı gerekçesiyle karşı çıktı
İngiltere İçişleri Bakanı Theresa May, Akdeniz'de kurtarılan kaçak göçmenlerin Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasındaki eşit şekilde dağıtılması önerisine katılmadığını belirterek, bu tür bir yaklaşımın daha fazla kişiyi tehlike yolculuklara çıkmaya teşvik edeceğini söyledi.
May, Times gazetesi için kaleme aldığı makalede, Akdeniz'de kurtarılan kaçak göçmenlere AB ülkelerinde oturum verilmesi yerine kendi ülkelerine geri gönderilmesi gerektiğini yazdı.
İngiliz bakan, Akdeniz'deki kaçak göçmen sorunun yeni değil, giderek büyüyen bir sorun olduğunu vurgulayarak, "Bu sorunla ilgili Avrupa'dan net bir müdahale talep ediliyor. Akdeniz'deki mevcut durum kabul edilebilir değil. Çeteler insanların çektiği ızdıraptan fayda sağlıyorlar. İnsanları tehlikeli teknelere bindirmeden ve çoğunu ölüme terketmeden önce düzmece vaatlerde bulunuyorlar" dedi.
AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'nin, "denizde kurtarılan hiçbir göçmenin ülkesine kendi isteği dışında gönderilmeyeceği" önerisine katılmadığının altını çizen May, "Bu tür bir yaklaşım sadece daha fazla insanın hayatını riske atmasına teşvik edecek ve Akdeniz'e daha fazla insanı çekmede rol oynayacaktır. İnsanların bu riskli yolculukları yapmalarını teşvik edecek hiçbir şey yapamayız. Bu nedenle Birleşik Krallık bu zorunlu yeniden yerleştirme sistemine dahil olmayacaktır. Ekonomik sebeplerden dolayı gelmeyi planları teşvik etmemeliyiz. Göçmenlerin Avrupa genelinde mecburi olarak yerleştirilmeleri çağrısına karşı duracağız ve durmalıyız" ifadelerini kullandı.
May ayrıca AB'nin Kuzey Afrika'da kaçak göçmenleri kendi ülkelerine geri gönderecek aktif bir program destekli güvenli varış alanlarını kurması gerektiğini tavsiyesinde bulundu.
Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu'nda 29 Nisan'da yapılan oylamada, Akdeniz'deki kaçak göçmen krizi ve iltica politikalarıyla ilgili üye ülkelerin daha fazla maddi katkı sağlamasını ve insan kaçakçılarına karşı mücadeleyi arttırmasını öngören karar tasarısı kabul edilmişti.
Birleşmiş Milletler, Avrupa'ya ulaşmak için bu yıl yaklaşık 60 bin kişinin Kuzey Afrika'dan Akdeniz'e açıldığı tahmininde bulunuyor. Son verilere göre, bu yıl Avrupa'ya ulaşmaya çalışan bin 800 kişi hayatını kaybetti.