İngiltere, Iraklıları Yüzüstü Bıraktı
İngilizler, Irak'ta savaş sırasında kullandıkları Iraklılara verdikleri göçmenlik sözünü yerine getirmedi.
İngiliz hükümeti, Irak'ta askerlere çevirmenlik yapan ya da İngiliz üssünde çalışan Iraklılara tanıdığı 'göç hakkı'nı kullandırmadı. Iraklılar tarafından yapılan başvuruların yarısından fazlası kabul edilmedi.
The Times gazetesi, hükümetin bu tutumuyla savaş sırasında kendi ülkesindeki işgal gücüne hizmet etmekle suçlanan Iraklıları riske attığını, bu kişilerin hayati tehlike içinde olduklarını yazdı.
Gazete, bunun 'verilen sözün tutulmamasıyla ortaya çıkan bir onursuzluk' olduğunu belirtti. Irak'ta İngilizlerin yardımıyla bir başka bölgede yeni bir hayat kurmak yerine İngiltere'ye göç seçeneğini tercih eden ve başvuruları şu ana kadar ele alınan 200 Iraklı çevirmenden 125'inin başvuruları 'gerekli kriterleri taşımadıkları' gerekçesiyle geri çevrildi.
Geçen ağustos ayında Başbakan Gordon Brown'ın bizzat verdiği, "İngiltere savaş sırasında kendisine yardım eden Iraklıları unutmayacaktır" teminatının tutulmadığını belirten Times, "Bu başvurulardan üçünün gazetenin eline geçtiğini ve ret gerekçesi bölümünde 'işe gelinmeyen günlerin' gösterildiğini" bildirdi.
IRAKLILAR: YÜZÜSTÜ BIRAKILDIK
Iraklı çevirmenlerin ise bu durumu protesto ettikleri ve İngilizlere hizmet ederek sadece kendilerinin değil yakınlarının da hayatını riske attıklarını söyledikleri kaydedildi.
Her an saldırıya uğramaktan korktuklarını belirten Iraklı çevirmenler, kendilerini İngiliz hükümeti tarafından "yüzüstü bırakılmış hissettiklerini" bildirdi.
İngiliz Avam Kamarası'ndan bir grup milletvekili de Savunma ve Dışişleri Bakanlıklarına başvurarak, söz konusu kişilerle ilgili ret kararlarının tekrar gözden geçirilmesini istedi.
Irak'ta İngiliz askerlerine çalıştığı için İngiltere'ye göç seçeneğini tercih eden toplam Iraklı sayısının ise 600 olduğu, bunlardan 400'ünün başvurularının ise henüz ele alınmadığı belirtiliyor.