İngiltere'de 42 gün gözaltı oylanıyor

İngiltere'de 42 gün gözaltı oylanıyor

İngiltere'de terör şüphelilerini 42 gün boyunca gözaltında tutmayı sağlayacak yasa bugün oylanıyor

İngiltere'de parlamento bugün terör suçları işlediğinden şüphelenilen kişilerin mahkemeye çıkarılmadan gözaltında tutulabileceği süreyi uzatan yasa değişikliğini oylayacak.

Hükümet bu tür zanlılar için azami gözaltı süresini 28 günden 42 güne çıkarmak istiyor.

Başbakan Gordon Brown çok az sayıdaki bazı durumlarda, polisin zanlı hakkındaki iddiaları sunmadan önce delilleri değerlendirebilmek için ek süreye ihtiyacı olduğunu söylüyor.

Muhabirler, bugünkü oylamanın hükümeti zorlayacağını, çünkü hükümetteki İşçi Partisi'nden yaklaşık 30 milletvekilinin, ülkenin insan hakları geleneklerine aykırı olduğunu söyleyerek tasarıya karşı oy kullanacaklarını açıkladığını söylüyorlar.

Ülkede, insan hakları kuruluşları ve muhalefet başta olmak üzere birçok kesim de, değişikliğe karşı.

Hükümetin yasa değişikliğinin kabul edilmesi için içeriğine son dakikada bir tazminat maddesini eklemesi bekleniyor.

BBC'nin edindiği bilgilere göre, 28 günden fazla gözaltında tutulan ve sonucunda hakkında dava açılmayan kişilere, gözaltında kaldıkları her gün için 3000'er sterlin para ödenmesi gündemde.

İngiltere ile benzer hukuki geleneklere sahip olan Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve Avustralya'da bir suçlama yapılmadan gözaltında tutulma süresi çok daha kısa.

ABD'de bu rakam 5 gün iken, farklı hukuk sistemlerine sahip birçok Avrupa ülkesinde de benzer bir süreye rastlanmıyor.

Eski Başbakan Tony Blair, Avam Kamarası'ndaki ilk yenilgisini 2005'te, tartışılan gözaltı süresini 90 güne çıkarmak isteyince almıştı.

BBC