İngiltere’de Mega Cami Karşıtlığı Sürüyor
İngiltere'de yapılması planlanan Avrupa'nın en büyüğü olarak düşünülen Mega Camii aleyhine İngilizler kampanya başlattı…
Uzun süredir tartışmalara neden olan ve Doğu Londra'da yapılması planlanan Mega Cami, İngiliz yöneticilerinin tepkileri gün geçtikçe daha da çoğalıyor. Başbakanlığın resmi internet sitesinde, caminin yapılmaması için açılan imza kampanyasına 2 ay içinde 281 bin kişinin katılmasının ardından, Stratford'da destekleyenler ve karşı çıkanlar biraraya gelerek, durumu masaya yatırdı.
100 milyon pounda mal olacağı öngörülen ve Avrupa'nın en büyüğü olacak şekilde projelendirilen camide, aynı anda 10 bin kişinin ibadet edebilmesi planlanıyor. Tüm dünyada yaklaşık 18 milyon müridi olan Tablighi Cemaati'nin ve müritlerinin merkezi olacağı yönündeki suçlamalar nedeni ile de tepki toplayan camii konusunda, Newham Belediyesi Hıristiyanları lideri Alan Craig ve Tablighi Cemaati üyesi ve aynı zamanda caminin proje müdürü olan Abdul Khaliq Mian, cami ile ilgili iki zıt görüşü tartışmak üzere biraraya geldi.
Alan Craig, mega camiyi özellikle, diğer görüşleri dinlemeyen ve insanları "biz ve onlar" olarak ikiye ayıran Tablighi Cemati nedeni ile istemediğini, ayrıca bu kadar büyük bir camiye İngiltere'de ihtiyaç duyulmadığını belirtti.
Aktarılacak olan paranın büyük bir kısmının Suudi Arabistan'dan geleceğini belirten Craig, genel olarak Müslüman kurumlara yapılan yardımların yüzde 94'ünün Suudilerden geldiğini savundu ve Suudilerin, İngiltere'deki ulusun dinine karşı bir hoşgörüsüzlüğü olduğunu iddia etti.
Bu tür kurumlarda ayrımcılığın öğretildiğini de iddia eden Craig, Suudi Arabistan'da İncil'i göstere göstere yolda yürünemeyeceğini savundu. Craig ayrıca, Londra'nın metropol bir şehir olduğunu, farklılıkların birleşerek bir araya gelmesinden de memnuniyet duyduğunu, tüm farklı olanlara kucak açtığını ve hiçbir topluma ya da dine karşı kin duymadığını belirterek, "Cami yapmak Müslümanların hakkıdır ancak özellikle bu camiyi değil. 'Biz ve onlar' diye bir ayrımı öğreten bir camiyi ret ediyorum" dedi.
Abdul Khaliq Mian ise, söz sırası kendisine geldiğinde, özellikle doğu Londra'da, Müslüman toplumun yoğun olarak bu bölgede yaşıyor olmasının da etkisiyle, bu büyüklükte bir camiye ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Ayrıca, kapılarının herkese açık olduğunu ve isteyen herkesin gelebileceğini, bir şeyler dinleyip öğrenebileceğini söyledi. Suudi yardımları konusunda yapılan eleştirilere ise, Suudi paralarının İngiltere Hükümeti için de iyi olduğunu dile getirdi.
Yaklaşık 2 saat süren toplantıda, her iki konuşmacının kendi tezlerini savunmasının ardından, tüm izleyenlerin soruları yanıtlandı. Toplantıyı izleyen Gerard Batten isimli dinleyicinin, Suudi Arabistan'da neden bir kilise ya da sinagog yapılamadığını sorması üzerine Mian, Suudi Arabistan'ı bilmediğini ancak, Müslüman bir ülke olan Pakistan'ın tamamında mükemmel ve güzel kiliseler olduğunu ifade etti.
Pauline Rowe isimli dinleyici ise İngiltere'de ne zaman bir dini kurum yapılmak istense, mutlaka birilerinin buna karşı olduklarını ve yapılmasını engellemeye çalıştıklarını söyledi. özellikle cami tartışmalarında bunun daha yoğun olarak ortaya çıktığına dikkat çeken Rowe, neden diğer dinlere karşı bu hoşgörüsüzlüğün olduğunu ise anlayamadığını söyledi.
ajanslar