Irak Direnişi: ABD’nin çekilme açıklamaları aldatmacadan ibaret

Irak Direnişi: ABD’nin çekilme açıklamaları aldatmacadan ibaret

Irak direniş grupları, koalisyon güçlerinin Irak topraklarından çekilmesi konusunda anlaşmaya varıldığına dair yapılan açıklamaların bir aldatmacadan ibaret olduğunu söyledi.

Geçtiğimiz cuma akşamı Reuters Haber Ajansının bazı kaynaklara dayandırdığı haberinde, Irak ile ABD arasında koalisyon güçlerinin Irak topraklarından çekilmesi hususunda anlaşmaya varıldığı aktarıldı.

Haberde planın bu güçlerin yüzlercesinin Aralık 2025’e kadar, geri kalanının ise bir sonraki yılın sonuna kadar Irak’tan ayrılmasını içerdiği belirtilerek, anlaşmanın iki ülke liderlerinin onayını beklediği ifade edildi.

Reuters’in bir kaynaktan aktardığına göre, resmi açıklamanın haftalar önce yapılması planlanmıştı ancak İsrail’in Gazze’deki savaşıyla ilgili bölgesel tırmanış nedeniyle ertelendi. Söz konusu kaynak, anlaşmanın bu ay içinde duyurulabileceğini belirtti.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ise dün yaptığı açıklamada, “Uluslararası Koalisyonun Irak’ta kalması ve BM misyonunun sona erdirilmesi meselesini çözmek için önemli bir adım attık” dedi.

Öte yandan Irak İslami Direnişi, ABD’li yetkililerin Irak’tan çekilmesine yönelik bir plan üzerinde anlaşma sağlanacağına dair son açıklamalarının “gerçekçi olmadığını” değerlendirdi.

İslami Direniş liderlerinden Ali et-Tai, “Koalisyon güçlerinin yakında çekileceğine dair açıklamalar ABD’nin tamamen yalanlarından ibarettir” dedi.

Et-Tai, el-Ahbar gazetesine verdiği demeçte şunları söyledi: “İşgalci ABD, Gazze’de İsrail’i desteklemek de dahil olmak üzere acil çıkarları olduğu sürece Irak’tan çekilmeyecektir, son açıklamalar kamuoyunu uyutmak içindir.”

Söz konusu müzakerelerin gerçekçi bir yönü olmadığını söyleyen Irak İslami Direniş lideri, ABD’nin anladığı tek dilin silah dili olduğunu, dolayısıyla Irak’taki direniş gruplarının duruşlarından vazgeçmeyeceğini vurguladı.

Yine el-Ahbar gazetesine bilgi veren Irak Hizbullahı’ndan bir kaynak, Washington'un bahsettiği çekilmenin muğlak ve Irak hükümeti tarafından net bir şekilde anlaşılmadığını belirterek, bununla ABD’nin kamuoyunu kandırmayı amaçladığını söyledi.

Irak’ın Geleceği Siyasi Analiz Merkezi Müdürü Salah Buşi ise çekilme ile ilgili son açıklamaların resmi olmadığını, şu ana kadar her iki tarafın da çekilmeyi doğrulamadığını belirterek, “Bu nedenle durum sadece medyaya yönelik bir spekülasyondan ibaret kalıyor” dedi.

YDH