Irak raporunun gizliliği kaldırıldı

Irak raporunun gizliliği kaldırıldı

New York Times'ın bazı parçalarını yayımladığı rapordan, Amerikan istihbarat dünyasının Irak savaşı sayesinde Amerika'nın daha güvenlikli bir yer olduğu tezine inanmadığı izlenimi çıkıyordu.

Raporun New York Times gazesine sızan bölümlerinde, istihbarat birimlerinin Irak savaşının Amerika'yı terör tehdidine daha açık hale getirdiğine inandıkları belirtiliyor.

Ancak Başkan George Bush, raporu sızdıranları Amerikan halkını yanıltmaya çalışmakla suçladı ve raporun gizliliğinin kaldırılmasıyla halkın kendi yargısını kendisinin vereceğini söyledi.

New York Times'ın bazı parçalarını yayımladığı rapordan, Amerikan istihbarat dünyasının Irak savaşı sayesinde Amerika'nın daha güvenlikli bir yer olduğu tezine inanmadığı izlenimi çıkıyordu.

Kongre seçimlerine çok az bir zaman kala Amerikan kamuoyu için bu kadar hassas bir konuda darbe yemek istemeyen Bush hükümeti, karşı saldırıya geçti.

Bush, yakın tarihte Amerika'nın uğradığı saldırıları saydı ve ''11 Eylül, Dünya Ticaret Merkezi'nin bundan önce saldırıya uğradığı 1993'teki eylem, Yemen'de savaş gemisi USS Cole'un bombalanması olayı ve Tanzanya ile Kenya'daki Amerikan elçiliklerinin hedef olduğu saldırılar olduğunda Irak'ta değildik'' dedi.

Bu konuşmayı, ''Küresel Terör Trendleri'' adlı gizli raporun kamuoyuna bütün halinde açıklanması izledi.

Beyaz Saray, Irak savaşının Amerikan halkının hayatını daha çok riske soktuğu görüşünün raporun tümü değerlendirildiğinde yenik düşeceğini umuyor.

Fakat raporda Irak hakkında varılan hükümlerden bazıları Başkan Bush'a, bazıları ise muhaliflerine destek verir nitelikte.

Örneğin şöyle deniliyor: ''Şayet Irak'ı terkeden Cihad savaşçıları yenildiklerine kanaat getirirlerse, savaşı sürdürmeye daha az Cihad eylemcisi niyetlenecektir.''

Amerikan askerlerinin Irak'ta kalması gerektiğini savunan Başkan Bush'un teziyle çelişmeyen bir görüş bu.

Fakat aynı raporda Amerikalı istihbarat uzmanlarının şu gözlemi de yer alıyor:

''Irak'ta Cihad hareketinin yeni bir terörist nesil ürettiği kanısındayız. Irak'taki savaş Cihad hareketinin meşhur bir davası haline geldi. Böylece Cihad hareketi küresel anlamda destekçi bularak, Müslüman dünyadaki Amerikan varlığına karşı derin bir öfke duyulması sağlanıyor.''

Başkan Bush'un muhalifleri de rapordaki işte bu gözleme dikkat çekmeyi yeğliyorlar.



BBC