Iraklı Aşiretler Neye Karşı Silahlandırılıyor?
Irak'ta Washington destekli aşiret güçleri olgusu iyice kendini hissettirmeye başlarken, aşiret liderleri de yönetimden pay taleplerini yüksek sesle dile getirmeye devam ediyor.
Aşiret Uyanış Meclisleri üyesi 800 aşiret lideri dün Bağdat'ta bir araya geldi. Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ve ABD Birliklerinin komutanı Orgeneral David Petraus'un da katıldığı toplantıda, aşiret liderleri üyelerinin silahlandırılmasını ve güvenlik birimlerine alınmasını istedi.
EL-KAİDE'YE, BÖLÜNMEYE VE İRAN'A KARŞI
İlk olarak El-Kaide ile savaş amacıyla kurulan El-Enbar bölgesinde Aşiret Uyanış Meclisleri diğer bölgelere de örnek oldu ve Sünnilerin ağırlıklı olduğu bölgelerde yaklaşık 80 "uyanış meclisi" kuruldu.
Irak'ın toprak bütünlüğünü savunan aşiret meclisleri aynı zamanda ülkeye dışarıdan müdahalelere de karşı çıkıyor.
Ürdün'ün desteğiyle El-Enbar'da ilk uyanış meclisini kuran Abdüssettar Ebu Riyşe isimli genç aşiret lideri, ABD Başkanı George Bush tarafından kabulünde İran'a karşı mücadele için kendilerine destek verilmesini istemişti.
Abdüssettar Ebu Riyşe, Eylül ayında uğradığı bombalı saldırıda hayatını kaybederken saldırıyı El-Kaide'nin işlediği öne sürüldü.
ED-DÂRİ: HEDEF EL-KAİDE DEĞİL DİRENİŞ
Irak Müslüman Alimler Heyeti Başkanı Haris Ed-Dâri, El-Cezire televizyonunda katıldığı bir programda, El-Kaide'yle mücadele için kurulduğu söylenen uyanış meclislerinin asıl amacının hiçbir ayırım yapmadan tüm silahlı direniş gruplarıyla mücadele olduğunu söyledi.
Uyanış meclislerinin Irak halkını temsil etmediğini öne süren Haris Ed-Dâri, Irak halkını ve aşiretleri bu meclislere destek vermemeye çağırdı.
IRAK HÜKÜMETİ RAHATSIZ
Öte yandan aşiretlerin silahlandırılması düşüncesi Nuri El-Maliki başkanlığındaki Irak Hükümeti'ni rahatsız ediyor.
Aşiretlerin El-Kaide'ye karşı mücadelesine prensip olarak olumlu yaklaşan Irak Hükümeti, uyanış meclislerinin güçlenerek yeni silahlı gruplar olarak ortaya çıkmasından ve Irak içi dengeleri değiştirmesinden korkuyor.
Bu arada Güney Irak'taki bazı aşiretler de Irak'ın orta kesimindeki gibi uyanış meclisleri oluşturma taleplerini dile getirirken, Irak Hükümeti bu isteğe karşı çıkıyor.
Uzmanlar, Irak'ta yönetimin Kuzey Irak Kürtleri ile Güney Irak Şiileri koalisyonu arasında kilitlenmesinden rahatsız olan Amerikan yönetiminin bir yandan direnişi yerel unsurlarla kırmak, diğer yandan da Irak yönetimine alternatif oluşturmak için aşiret kartına oynadığını öne sürüyor.
TALABANİ'DEN DİRENİŞÇİLERE ÇAĞRI
Bağdat'ta dün yapılan aşiret meclisi toplantısına katılan Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, direnişçilere çağrıda bulunarak silahı bırakıp aktif siyasi hayata katılmalarını istedi.
Aşiret liderlerine yaptığı konuşmada Talabani, "Onları, kanlı ve silahlı direnişi bırakıp barışçı ve demokratik bir siyasi direnişe katılmaya davet ediyorum" şeklinde konuştu.
İngiltere Büyükelçisi'nin de katıldığı toplantıda Talabani, direnişçilerden silah yerine kalem ve düşünceye sarılmalarını istedi.
Dünya Bülteni