Irak'ta Çözüm Kürtler mi?
Abdülbari Atvan'a göre bu durumda Amerikalılar çok büyük bir hata yapmış olurlar zira Kürt milislerin varlığı daha fazla sorun yaratacaktır.
Bush'un Irak'ta izlenecek yeni stratejiyi Çarşamba günü ilan etmesi bekleniyor. Kürt yetkililer 'Gönderilecek askerler peşmerge olmayacak' diyor
Sızan bilgiler ışığında beklenti, Washington yönetiminin Irak'a asayişi sağlamak üzere yaklaşık 20 bin asker daha sevkedeceği şeklinde.Bu da, Demokratların talep ettiği çekilme planının bir süre daha gündeme gelmemesi demek.
İngiliz ve Amerikan basınına sızan haberlere göre, Nuri el Maliki de önümüzdeki 45 gün içinde, Bağdat'a 3 tugay daha sevkedeceğini söylüyor.
Burada yeni olan unsur, bunların üçte ikisinin Kuzey Irak'tan peşmergeler olacağı iddiaları. Kuzey Irak'taki Kürt yönetiminden yetkililer, peşmergelerin Bağdat'a sevkinin söz konusu olmadığını; Irak ordusuna ve savunma bakanlığına bağlı olup, Kürtlerden oluşan askeri birliklerden söz edildiğini söylüyorlar.
Ancak çelişkili haberlerden anlaşılan, Kürtlere adı ne olursa olsun başkent Bağdat'ta ve muhtemelen Sünnilerin çoğunlukta olduğu Anbar bölgesinde yeni bir görev biçilmesi üzerinde durulduğu.
Görüşlerini aldığımız Londra'da yayımlanan El Kuds gazetesinin editörü Abdülbari Atvan ise böylesi bir adımın istikrardan çok, gerginlik yaratabileceği uyarısında bulunuyor.
Abdülbari Atvan'a göre bu durumda Amerikalılar çok büyük bir hata yapmış olurlar zira Kürt milislerin varlığı daha fazla sorun yaratacaktır.
"Onları ne Sünniler ne de Şiiler kabul eder. Şiiler açısından Kürtler, Sünni kimlikleriyle görülecektir ve Mehdi ordusu gibi milislere karşı Amerikalılar için savaştıkları düşünülecektir. Sünniler ise onlara işgali temsil eden direniş kırmaya giden ve zaten Arap olmayan bir kuvvet gözüyle bakacaktır" diyen Atvan sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu nedenle bu tür bir gücün nasıl bir başarı getireceğini tahayyül etmek güç. 3 tugay yaklaşık 3 bin kadar asker eder. Böyle bir kuvvet Amerikalıların, Irak ordusunun yapamadığı neyi yapabilir ki?"
Abdülbari Atvan'a göre, Amerikalıların riskli de olsa böyle bir adıma hazırlanmaların nedeni, Şii ağırlıklı olan Irak ordusuna, güvenlik kuvvetlerine, ulusal muhafızlara güvenlerini kaybetmeleri ve daha organize olan Kürtlere yönelmeleri.
"Irak ordusuna yüz milyonlarca dolar akıttılar ama sonunda ordunun, polisin içine Şii milislerin sızdığı gerçeğiyle karşılaştılar. Kürtlerin, aynı mezhepten oldukları için Sünnileri koruyacaklarını düşünüyorlar. Ama bu Amerikalılar için ters tepebilir. Şiilerle Kürtler arasında hükümet bazında bir ittifak var ve Kürtlerle Şii milislerin karşı karşıya gelmesi, bu ittifakı sarsabilir" diyor Londra merkezli El Kuds gazetesinin editörü Abdülbari Atvan...
BBC