Irak'ta enerji savaşı

Irak'ta enerji savaşı

Irak'ta enerji kaynakları konusunda merkez hükümet ile Kürt Bölgesel Yönetimi arasında uzun bir süreden beri yaşanan çekişmeler bitmek bilmiyor.

MOL ve MOV şirketlerinin Kürt bölgesindeki gaz alanlarında yatırım yapma kararının ardından Irak Hükümeti Sözcüsü Ali Debbağ'ın Irak federal Petrol Bakanlığını içine almayan bir anlaşmayı kabul etmedikleri yönündeki açıklaması dikkat çekti.

Bu arada, konsorsiyumun kararını olumlu karşılayan Kürt Yönetimi ise, bunun sayesinde "Türkiye'nin Avrupa'nın stratejik enerji ortağı haline geleceği"ni bildirdi.

Kürt Bölgesel Yönetimi ile Merkez Hükümet arasında petrolün yanısıra gaz konusunda da yaşanan anlaşmazlıklar yeniden suyun üstüne çıktı.

Macaristan ve Avusturya petrol ve gaz şirketleri MOL ve OMV ile UAS'den oluşan Avrupa ve Arap enerji konsorsiyumunun Irak gazının Nabucco boruhattına akmasını sağlamak amacıyla Kuzey Irak'ta 8 milyar dolarlık bir yatırım yapacağını açıklamasından sonra Kürt Yönetimi, memnuniyetini dile getirirken Irak Merkez Hükümeti'nden tepki geldi.

Enerji konsorsiyumun 17 Mayıs tarihli bu açıklamasının ardından Kürt Bölgesel Yönetimi Petrol Bakanı Ashti Hevrami, bu yatırımların yerel gaz kaynaklarının geliştirilmesine katkıda bulunacağını, Türkiye üzerinden geçecek Nabucco boru hattını ticari açıdan mümkün kılacağını belirterek kararını olumlu karşıladıklarını söyledi.

Kürt Yönetiminin Nabucco konusunda "istekli bir ortak" olacağının vurgulayan Hevrami, açıklamasında Türkiye'ye de değindi. Açıklamada şöyle denildi:

"Kürt bölgesinden gaz sağlanmasına ilişkin düzenleme, Kürdistan bölgesinin özel sektörü ile Türkiye arasındaki bağlar ve işbirliğini artıracak. Aynı zamanda bölgesel istikrara katkıda bulunacak ve Türkiye'yi, Avrupa'nın potansiyel bir stratejik enerji ortağı haline getirecek."

Son birkaç yıl, bölgesel yönetiminin şeffaf bir hukuki çerçeveyi tesis ettiğini ve bölgeye büyük yatırımları çekmek için petrol ve gaz alanlarında piyasa politikalarını benimsediği vurgulayan Hevrami, "Bu nedenle Kürdistan Bölgesinden petrol ihracatı için rekor zamanda hazırlanabildi. MOL ve OMV'nin bu girişiminden sonra gaz ihracatının da yakında izleyeceğinden eminiz" dedi.

Bakan, açıklamasında ayrıca "Bizim başarımız Irak'ın başarısı gibi görülecek" ifadesini kullansa da Bağdat'tan olumsuz bir tepki geldi. Irak Merkezi Hükümet Sözcüsü Ali El Debbağ, "Hükümet, Irak'ın Federal Petrol Bakanlığı'nı içermeyen herhangi bir anlaşmayı reddediyor" açıklamasını yaptı.

Öte yandan, İngiliz gazetesi The Times, bu konu ile ilgili haberinde El Debbağ'ın tepkisine yer verirken "Irak yetkilileri, hükümetin (konsonsiyumun) açıklamasına onay vermediğini belirterek karşı çıktılar" diye yazdı.