Irak'ta Petrol Yasa Tasarısı Çıkmazı

Irak'ta Petrol Yasa Tasarısı Çıkmazı

Irak Hükümeti ile Kuzey Irak Kürt Yönetimi arasında 6 aydır devam eden Irak'ın Petrol Yasa Tasarısı Projesi'nde tarafların uzlaşma sağlayamadığı belirtildi. Kürtler'in

Irak Hükümeti ile Kuzey Irak Kürt Yönetimi arasında 6 aydır devam eden Irak'ın Petrol Yasa Tasarısı Projesi'nde tarafların uzlaşma sağlayamadığı belirtildi. Kürtler'in yabancı petrol şirketleriyle tek taraflı petrol çıkarma konusunda anlaşma yapma hakkını kullanacağı ileri sürülüyor.

Kuzey Irak Yönetimi ile Bağdat Hükümeti arasında yaşanan petrol yasası gerginliğini değerlendiren Kuzey Irak Bölge Yönetimi'ne bağlı Petrol Komitesi Başkanı Dr. Ali Hüseyin Bilo, yasa tasarısı üzerinde anlaşma sağlandığını ancak yasaya yapılan bazı eklere Kürtler'in itiraz etmesinin, yasanın parlamentonun onayına sunulmasını geciktirdiğini söyledi. Kuzey Irak Bölgesel Hükümet Sözcüsü Dr. Halit Salih ise, Irak Petrol Bakanlığı'nın yabancı şirketleri Kuzey Irak Bölgesel Hükümeti ile anlaşma yapmamaları

konusunda uyardığı şeklindeki haberleri, Kuzey Irak Bölge Hükümeti'nin şimdi bile yabancı firmalarla bölgede petrol çıkarma anlaşması yapma hakkının bulunduğu şeklinde değerlendirdi. Salih, Kürt Hükümeti'nin Bağdat ile yapacağı anlaşma öncesi bu hakkını kullanmak istemediğini sözlerine ekledi.

Kuzey Irak Bölgesel Hükümeti Doğal Kaynaklar Bakanı Aşti Hewrami de, petrol yasa tasarısında Kuzey Irak bölge halkının çıkarlarını zedeleyecek hiçbir değişikliği kabul etmeyecekleri kaydetti. Hewrami, Irak Hükümeti'nin petrol yasasında Kürtler'i devre dışı bırakan tutumunda ısrar ettiğini, bunun da anlaşmayı zorlaştırdığını iddia etti. "Petrol yasa tasarısı üzerinde anlaşma sağlandı. Ancak yasaya yapılacak ek maddeler üzerinde uzlaşma sağlanmazsa yasanın hiçbir değeri kalmayacaktır" diyen Hewrami, "Bizim

için petrol gelirlerinin dağılımı çok önemli. Ayrıca petrol kuyularının işletilmesi durumu var. Irak Ulusal Petrol Şirketi yasasına göre, bunların hangisinin bize, hangisinin Irak Petrol Bakanlığı'na verileceği ve hangisinin yabancı sermayeye ait olacağı konusunun netleştirilmesi gerekir" ifadelerini kullandı.

Irak Petrol Bakanlığı tarafından hazırlanan Irak petrol üretiminin yüzdelik oranı ve üretim hakkı yasası konusunda Hewrami, "Bağdat, petrol üretiminin yaklaşık yüzde 90'nı Irak Ulusal Petrol Şirketi'ne verilmesini istiyor. Geride yabancı sermaye ve bölgelere yüzde 10'luk bir oran kalıyor. Böylesi bir durumda yabancı sermayenin etkili bir rolü olmayacaktır ve petrol gelirlerinden bize de bir pay düşmeyecektir. Bu durumda tüm işler merkezden yönetilecek ve yeniden merkeziyetçilik dönemine dönmüş olacağız.

Irak petrolünün gelir dağılımı adil olmalıdır. Bağdat Hükümeti, Kürtler'e düşen payı direkt olarak Kuzey Irak bölgesine aktarmalıdır. Aksi taktirde hiçbir şeyi kabul etmeyeceğiz" dedi.

Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi ile Bağdat Hükümeti arasındaki anlaşmaya göre, petrol yasasının 31 Mayıs 2007 tarihine kadar tamamlanarak Irak Parlamentosu'nun onayına sunulması gerekiyor. Yasanın parlamentodan geçmemesi durumunda, Kuzey Irak Bölgesel Başkanı ile Irak Başbakanı, yasa üzerinde uzlaşmaya varmak için 1 ay içinde biraraya gelecek.