iran Benzin İsrafını Zam ve Kotayla Önlemeye Çalışıyor
İran'da, yüzde 25 oranında zamlanan benzine günlük kota konuldu, son kez ucuz benzin almak isteyenler istasyonlara akın etti.
Yazı boyutunu büyütmek için
İran devlet televizyonu, petrol bakanlığının bu gece yarısından itibaren benzine kota uygulamasına başladığını duyurdu. Bunun üzerine halk istasyonlara hücum ederken, ucuz benzin almak isteyen vatandaşlar, arabalarıyla kilometrelerce uzunlukta kuyruklar oluşturdu. Uygulamaya konulan kotaya göre, özel araçlara aylık 100 litre, tam gün çalışan taksilere 800, yarım gün çalışanlara ise 600 litre benzin verilecek.
Bunun dışında benzin almak isteyenlerden normalin 4 katı ücret alınacak. Resmi araçlara ise daha önce açıklandığı gibi aylık 300 litre benzin verilecek. Bütün araç sahipleri benzini, Petrol Bakanlığı'nca dağıtılan `'akıllı kartlar'' ile alacak. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ülkeleri arasında ikinci, dünya genelinde ise dördüncü büyük petrol üreticisi olan İran, büyük enerji kaynaklarına rağmen, kullanılan benzinin yüzde 40'ını rafineri eksikliği nedeniyle ithal ediyor. Geçen yıl ithal edilen benzine 5 milyar dolara ödeyen İran, bu yılın bütçesinde de benzin ithalatı için 2,5 milyar dolar ayırdı.
Araç sayısının çok fazla olduğu İran'da günde 75 milyon litre benzin kullanılırken, bu miktar her yıl yüzde 10 oranında artıyor. Aşırı kullanımın önüne geçmek ve muhtemel BM yaptırımlarından en az etkilenmek için meclis daha önce, benzinin fiyatını yüzde 25 oranında artırmış ve kota uygulamasına geçilmesini kararlaştırmıştı. Son yapılan zamla birlikte İran'da, normal benzinin litresi 15 Ykr, süper benzinin litresi ise 21 Ykr'den satılıyor. Buna rağmen İranlı sürücüler hala dünyanın en ucuz benzinini kullanıyor.