"İran, Teknolojik Birikimini Paylaşmalı"

"İran, Teknolojik Birikimini Paylaşmalı"

İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi (UYGK) Genel Sekreteri Said Celili, Avrupa ülkeleriyle ekonomi, güvenlik ve enerji konularını görüşmeye hazır olduklarını bildirdi.

Celili, başkent Tahran'da İran'ın nükleer programının ele alındığı uluslararası konferansta yaptığı konuşmada, İran'ın nükleer programı yüzünden yaşanan krize dolaylı yoldan değinerek, ''müzakereden yana olduklarını, müzakerenin de kendine göre şartları olduğunu'' söyledi.

Avrupa ülkeleriyle ekonomi, güvenlik ve enerji konularında işbirliği yapmaya ve müzakereye hazır olduklarını, bunun için ''uygun bir fırsat'' bulunduğunu bildiren Celili, dünya genelinde silahsızlanma, nükleer yayılmayla mücadele ve barışçıl amaçlı nükleer teknolojiden yararlanma için işbirliğinin geliştirilmesi konularının müzakeresinde de iyi bir ortam olduğunu kaydetti.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Başkanı Muhammed El Baradei'nin son raporuyla İran ile UAEK arasındaki bütün sorunların çözüldüğünü, İran'ın nükleer dosyasının ''normale döndüğünü'', kendilerine yönelik bütün itham ve iddiaların ortadan kalktığını söyleyen Celili, İran'ın nükleer programında ''ısrarcı'' olacağını belirtti.

-BBP GENEL BAŞKANI YAZICIOĞLU-

İran'ın nükleer başmüzakercisi Said Celili ile aynı oturumda konuşan BBP Genel Başkanı ve Sivas Milletvekili Muhsin Yazıcıoğlu da, başta ABD olmak üzere Batılı ülkelerin son dönemde ''saldırganlaştığını'', bu saldırıya bölgesel konumu ve küresel sistemdeki duruşu nedeniyle İslam ülkeleri arasında en fazla hedef olan ülkelerden birinin İran olduğunu söyledi.

ABD'nin İran'ı bölge ülkelerine bir tehditmiş gibi göstermeye çalıştığını ifade eden Yazıcıoğlu, ''Bölge ülkeleri, uluslararası kurallara uygun, barışçı amaçlarla yürütülen nükleer çalışmaları tehdit olarak algılamıyor'' dedi.

Nükleer enerjiden yararlanmanın bağımsız her devletin hakkı olduğunun altını çizen Yazıcıoğlu, ''dünyada halihazırda 32 ülkede çalışır durumda 450'den fazla nükleer santral bulunduğuna, 30 nükleer santralin yapım, 100 tanesinin de planlama aşamasında olduğuna'' dikkati çekti.

İran'ın nükleer programına karşı çıkan ABD'nin de nükleer enerjiden yararlandığına işaret eden Yazıcıoğlu, ''Dünyanın birçok ülkesinin kullandığı bir teknolojiyi Türkiye, İran veya bir başka İslam ülkesi neden kullanmasın? Bir milletin, sırf birileri şüpheleniyor diye cezalandırılması asla düşünülemez'' diye konuştu.

Yazıcıoğlu, İran'a uygulanan baskının gelecekte diğer İslam ülkelerine de uygulanacağını ifade ederek, bunu önlemenin en etkili yolunun ''bütün mağdur milletlerin dayanışması ve işbirliğinden'' geçtiğini belirtti.

İran'ın uluslararası sistemde ciddi kriz yaşamamak ve yalnız kalmamak için öncelikle komşularını ikna etmesi, kazandığı teknolojik birikimleri ''komşu ve kardeş'' ülkelerle paylaşması gerektiğini ifade eden Yazıcıoğlu, Türkiye ile İran arasında son dönemde enerji alanındaki işbirliği projelerinin hayata geçirilmesinin, bu amaçla atılmış iyi bir adım olacağını kaydetti.