İran Turizmde Atak Yapıyor(Foto)

İran Turizmde Atak Yapıyor(Foto)

İran'ı merak edenlere gidip görme imkanı dah da kolaylaşıyor.

Son yıllarda özellikle nükleer programıyla dünya gündeminin ilk sıralarındaki yerini koruyan komşumuz İran, artık sahip olduğu tarihi ve turistik özellikleri tanıtmak istiyor.

Son yıllarda özellikle nükleer programıyla dünya gündeminin ilk sıralarındaki yerini koruyan İran, sahip olduğu tarihi ve turistik özellikleriyle dikkati çekiyor. İran'da başkent Tahran'ın yanı sıra İsfahan, Şiraz, Meşhed ve Tebriz gibi kentler, bünyelerinde barındırdıkları tarihi eserler ve mimari yapılarıyla ön plana çıkıyor.

THY'nin yanı sıra özel bir Türk havayolu şirketinin de tarifeli seferler düzenlediği İran'da Tahran'daki İmam Humeyni Havaalanı'na iniş yapanları ölen dini lider Humeyni ile şimdiki lider Hameney'in büyük boy fotoğrafları karşılıyor. Uzun sürebilen işlemlerin tamamlanmasının ardından havaalanından ayrılıştan sonra, turistleri çok yoğun bir trafik bekliyor. Benzinin 9 litresinin 1 dolara satıldığı öğrenilen ülkede, buna bağlı kişi başına düşen araç sayısının fazla olması, trafiği tam anlamıyla içinden çıkılmaz bir hale sokuyor. Havaalanından kent merkezine yolculuk yaklaşık 1 saat sürerken, trafikteki düzensizlik, buna alışık olmayanları zaman zaman tedirgin edebiliyor.

Trafikte, kadın sürücülerin sayısının fazlalığı da dikkati çekiyor. Son derece şık mağazalar, büyük çınar ağaçları ve geniş caddelere sahip Tahran'da turistlerin bütün gereksinimlerini karşılayabilecek İstiklal ve Lale gibi 5 yıldızlı oteller bulunurken, genellikle kent merkezinde yoğunlaşan restoranlarda da İran mutfağına ait lezzetli örnekleri bulabilmek mümkün.

KAPALI MEKANLARDA SİGARA İÇİLMİYOR

Türkiye'de son dönemde gündeme gelen kapalı mekanlarda sigara içme yasağı, İran'da yaklaşık 4 yıldan bu yana uygulanıyor. Otel lobileri ve restoranlar başta olmak üzere tüm kapalı mekanlarda yasağa uyulurken, sigara içmekte ısrar edenler görevliler tarafından hemen uyarılıyor. Yasağın, ülkede sigara tüketimini önemli ölçüde düşürdüğü gözlenirken, buna karşın tiryakilikten vazgeçmeyen İranlılar, sigara içmek için otel ve restoran kapıları ile yeşil alanları tercih ediyor. Asgari ücretin 200 dolar civarında olduğu ülkede, özellikle tatil olan perşembe ve cuma günleri İranlılar eş ve çocuklarıyla alışveriş merkezleri ve genellikle kebap türü yiyeceklerin tüketildiği restoranları dolduruyor.

İran'da halkın önemli bölümü, uydu antenleriyle Türk televizyon kanallarını yakından takip ederken, Türkçe şarkıları da dillerinden düşürmüyor. Özellikle İbrahim Tatlıses, Mahsun Kırmızıgül ve Sibel Can'ın şarkılarını adeta ezberleyen İranlılar, Hasan Şaş ve Hakan Şükür gibi isimleri sayabilerek, Türk futbolunu da ne kadar yakından izlediklerini gösteriyor.

-MÜZE VE SARAYLAR ŞEHRİ-

Yaklaşık 15 milyonluk nüfusa sahip Tahran'da arkeoloji müzesi, Azadi Meydanı, Şah Rıza Khan ve oğlu Şah Rıza Pehlevi'nin halen müze olarak kullanılan sarayları gibi birçok tarihi ve turistik mekan bulunuyor. Tahran'da kısa sayılabilecek mesafelerde taksi ücretleri 1 dolar civarinda seyrederken, ülkede benzin fiyatlarının ucuzluğundan dolayı nerdeyse 10 dolara kenti bir baştan bir başa dolaşmak mümkün. İran'da başta el dokuması ipek halılar, deri konfeksiyon ürünleri ve firuze taşından yapılan takılara turistler büyük ilgi gösterirken, Tahran ve diğer kentlerdeki mağazalarda geniş yer bulan bu ürünleri satın almak isteyenlere mutlaka esnafla pazarlık yapmaları öneriliyor.

Eğitim ve sağlık hizmetlerinin ücretsiz karşılandığı İran'da doğal gaz, elektrik ve su gibi hizmetler de son derece düşük fiyatlarla veriliyor. Geniş bir karayolu ağının yanı sıra önemli bölümüne uçak yolculuğu yapmanın da mümkün olduğu ülkede, iç hat uçuşları 20-25 dolar arasında değişen ücretlerle gerçekleştirilebiliyor. Bu durumun da ülkede havayolu taşımacılığını oldukça ileri bir noktaya taşımış durumda olduğu gözleniyor. İran'da satılan otomobillerin yüzde 93'ü ülkede üretilirken, kalan küçük bölüm değişik ülkelerden ithal ediliyor. Ülkede en büyüğü İran Khodro olmak üzere 5 adet büyük otomobil üreticisi firma ile çok sayıda yedek parça tesisi faaliyet gösteriyor.

''DÜNYANIN YARISI''-

Bu arada, İran'da turistlerin yoğun ilgi gösterdiği kentlerin başında, yöre halkının ''Esfahan'' olarak adlandırdığı ve bir zamanlar ''Dünyanın yarısı'' dedikleri İsfahan geliyor. Coğrafi özellikleri ve mimari yapısıyla ''Doğunun Floransa'sı'' olarak nitelendirilen İsfahan, gezginlerin yanı sıra fotoğraf tutkunlarına da tam anlamıyla bir görsel şölen sunuyor. Tahran'ın 430 kilometre güneyinde yer alan İsfahan'ı ziyaret edenleri, kentin ortasından geçen Zayende Nehri'nin üzerindeki tarihi köprüler karşılıyor. Bakımlı ve geniş caddelerinin yanı sıra nehir kenarındaki park ve bahçeleriyle dikkati çeken İsfahan'da ''Nakş-ı Cihan''meydanı, 500 metrelik uzunluğu ve 165 metrelik genişliğiyle turistlerin adeta nefesini kesiyor.

Şah İsmail ile Yavuz Sultan Selim'in komutanlığını yaptıkları Osmanlı ve Safevi orduları arasında yapılan Çaldıran Savaşı'nın resmedildiği büyük boy tablonun yer aldığı ''Cehel Sütun Müzesi'' ile ''Naks-ı Cihan'' meydanını çevreleyen İmam ve Şeyh Lütfullah camileri, Ali Kapu Sarayı ve kapalı çarşı kentin önemli turistik merkezlerinin başında geliyor. İsfahan'da ayrıca, Yahudi ve Ermeni cemaatlerine ait çok sayıda havra ve kilise de turistler tarafından yoğun şekilde ziyaret ediliyor. Tahran'dan sonra İran'ın en büyük ikinci şehri olan İsfahan'da Türk turistlere son derece misafirperver yaklaşılıyor. İranlılar, gördükleri Türk turistlere genellikle ''Kardeşim'' diye hitap ederken, sevgi gösterilerinde bulunuyor.


 

 

 

 

İRAN'IN BAŞKENTİ TAHRAN'DA ŞAH RIZA KHAN VE OGLU SAH RIZA PEHLEVI'NIN MUZEYE DONUSTURULEN REZIDANSLARI TURISTLERIN YANI SIRA IRANLILAR'IN DA YOGUN ILGISINI CEKIYOR.


IRAN'DA TÜRK ÜRÜNLERİNİN SATILDIGI ISYERLERI DE BULUNUYOR. BUNLARDAN BİRİ DE BAKLAVA.


İRAN'DA ÇALIŞMA YAŞAMINDA KADINLAR DA ONEMLI YER TUTUYOR.


 

İRAN'IN TURUSTİK KENTLERİNDEN İSFAHAN'IN ORTASINDAN GECEN ZAYENDE NEHRININ UZERINDEKI TARIHI KOPRULER DE BU GUZELLIGI PEKISTIRIYOR.


 

İRAN'DA TURİSTİK KENTLERDEN İSFAHAN'DA DÜNYANIN 2. BÜYÜK MEYDANI OLARAK BILINEN NAKŞ-I CİHAN MEYDANI VE ÇEVRESİNDEKİ TARİHİ CAMİLER TURİSTLERİN YOĞUN İLGİSİNİ GÖRÜYOR


 

İRAN'DA BENZİN FİYATININ UCUZ OLMASI VE BUNA BAĞLI ARAÇ SAYISININ FAZLALIĞI ÖZELLİKLE BAŞKENT TAHRAN'DA TRAFIGI ICINDEN CIKILMAZ BİR HALE SOKUYOR


 

İRAN'IN ÖNEMLİ KENTLERİNDEN İSFAHAN'DA DÜNYANIN 2. BÜYÜK MEYDANI OLARAK BILINEN NAKŞ-I CİHAN MEYDANI VE CEVRESINDEKI TARIHI CAMILER TURISTLERIN YOGUN ILGISINI GORUYOR


 

İRAN'DA TARİHİ VE TURISTİK KENTLERİN BAŞINDA İSFAHAN GELİYOR. KENT GEZGINLER VE FOTOGRAF MERAKLILARI ICIN ADETA GORSEL BIR SOLEN SUNUYOR.


 
 

BAŞKENT TAHRAN'DAKİ AZADI MEYDANI DA TURİSTİK MEKANLARIN BAŞINDA GELİYOR.


 
 
haber7