İran Üniversitelerinde Kızlar Çoğunlukta

İran Üniversitelerinde Kızlar Çoğunlukta

İran Üniversitelerinde Kızlar Erkek Öğrencilere Göre Çoğunlukta

İran, üniversitelerdeki kız öğrenci sayısının erkek öğrencilerden çok fazla olması, bu durumun gittikçe artması karşısında tedbir almaya ve her bölüme yüzde 30 cinsiyet kotası getirmeye hazırlanıyor.

İran Bilim Bakanlığına bağlı Öğrenci Seçme Kurumu Başkanı Abdurresul Purabbas, önümüzdeki yıldan itibaren üniversitelerin her bölümünde kontenjanın en az yüzde 30'ar kısmının kız ve erkek öğrenciler tarafından doldurulduktan sonra kalan kısmın puan durumuna göre yerleştirme yapılacağını açıkladı.

Bu düzenleme son yıllarda üniversite sınavını kazanan ve kayıt yaptıran kız öğrencilerin erkek öğrencilere göre çok fazla artması üzerine denge sağlamak ve üniversitelere erkek öğrencilerin ilgisini artırmak amacıyla yapılıyor.

İran Öğrenci Seçme Kurumu Başkanı Abdurresul Purabbas, konulacak bu kontenjan kotasının kız öğrenciler aleyhine ayrımcılık olmadığını, kız ve erkek öğrenciler arasında bir soru yada puan, hatta daha az bir fark olacağını, bunun çok büyük bir sonuç doğurmayacağını ve cinsiyet ayrımcılığı da olmayacağını savunuyor. Purabbas'a göre soyut bilim alanlarında erkek öğrencilerin puanları daha yüksek olduğundan bu alanlarda kota kız öğrenciler lehine, uygulamalı bilimlerde kız öğrencilerin puanları yüksek olduğundan bu alanlarda da kota erkek öğrenciler lehine olacak.

Yapılan resmî açıklamalara göre, son 25 yılda gayet bariz bir şekilde üniversitelerde kız öğrencilerin oranı artmış ve erkek öğrenciler azaldı. Bu süre içinde üniversite giriş sınavına giren kız öğrencileri oranı yüzde 42'den yüzde 65'e ve kazananların oranı da yüzde 32'den yüzde 65'e çıktı.

Üniversitelerde erkek öğrenci sayısının kaygı verecek kadar azalmasının önüne geçmek için son yıllarda bazı düzenlemeler yapılacağı konuşuluyordu, ancak şimdiye kadar her hangi bir resmi açıklama ya da girişim olmamıştı.

İran'da bazı uzmanlarsa bu uygulamanın faydalı ve doğru olmadığını savunuyorlar. Sınava tâbi olan öğrencilerin eşit şartlarda yarışmaları gerektiğini ve kabul edilenlerin de sınavla hak ederek girmeleri gerektiğini savunan bu uzmanlara göre bu düzenleme ile kadınlara yönelik ayrım sosyal hayattaki haklara kadar yayılabilir.

Bu konuda yaşanan tartışmalarda erkek öğrencilerin üniversite eğitimine ilgisinin azalmasının önüne geçilmek isteniyorsa bunun yolu kız öğrencilerin önünün kesilmesi değil, azalmanın nedenlerinin araştırılıp gerekirse erkek öğrencilerin burs ve başka yöntemlerle üniversite eğitimine teşvik edilmeleri olmalıdır.

İran devlet erkanı ve düşünürleri, üniversite eğitimi almış erkeklerin kadınlara göre çok azalmasını toplum ve aile yapısının korunması yönünden son derece kaygı verici buluyor, buna tedbir alınması gerektiğini söylüyorlardı.

dünyabülteni