İran'da da gizli ses kaydı krizi
Nükleer müzakereleri eleştiren muhafazakların sızdırdığı ve Dışişleri bakan yardımcısına ait olan ses kaydı tartışmaların boyut değiştirmesine neden oldu
ran'da Batı ülkeleri ile yürütülen nükleer müzakerelere karşı çıkan muhafazakarların son hamlesi ülkede devam eden tartışmalara yeni bir boyut getirdi. Nükleer müzakerelere İran adına katılan isimlerden biri olan Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçı'nın, kapalı kapılar ardında İran devlet başkanı Ruhani'yi sert sözlerle eleştiren bir konuşması basına sızdırıldı. Arakçı, sızdırmanın muhafazakarlar tarafından yapıldığını söyleyerek, kimsenin böyle siyasi oyunlara girmemesi çağrısı yaptı.
Müzakereler konusunda Dışişleri Bakan Yardımcısı Arakçı'nın, Ruhani'nin tavrını eleştiren ifadelerinin yer aldığı bir gizli ses kaydının sızdırılması, tartışmaları ulusal güvenlik eksenine taşırken, İran'daki tartışmaları farklı bir boyutta yeniden alevlendirdi. Arakçı, yayımlanan ses kaydındaki ifadelerin "seçilmiş ve çarpıtılmış" olduğunu söyledi ve muhaliflere İran'ın nükleer haklarını siyasi oyun malzemesi yapmamalarını söyleyerek kendisini eleştirenlere ateş püskürdü."Endişe ediyorum. Milli çıkarlarımızla oynanmasında ne kadar ileri gidilecek" diyen Arakçı, sızdırma konusunda muhafazakarları işaret etti.
Son tartışmaları değerlendiren Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ise sertlik yanlılarının muhalefetinden korkmadığını ve 20 Temmuz'da ile dünya güçleri ile kapsamlı bir anlaşmaya varma konusunda iyimser olduğunu söyledi.
"Bir anlaşma için siyasi irade var" diyen Zarif "iyi bir anlaşma varsa halk da memnun olacaktır" ifadesini kullandı.
Kasım'da varılan geçici anlaşmadaki görüşmelerde önemli bir müzakereci olan Arakçı, Mahmud Ahmedinejad yönetiminde de önde gelen isimlerden biriydi. Arakçı aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri ile ikili müzakerelerde bulunan ekipte de yer alıyor.
Geçtiğimiz Ağustos ayında göreve gelen Hasan Ruhani'nin "ılımlı dış politika" tavrından tedirgin muhafazakarlar, art arda son aylarda görüşmeleri eleştiriyor, ancak İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in müzakerelere verdiği destek, etkilerini azaltıyordu.
İran ve Batı, 13 Mayıs'ta yapılacak toplantıda bir anlaşmaya varmaya çalışacak.