İran'ın Yeni Casus Uydusu

İran'ın Yeni Casus Uydusu

İsrail istihbarat kaynakları, İran'ın 200 kg ağırlığında bir yeni uyduyu fırlatmaya hazırlandığını açıkladı

"DEBKA'nın ordu ve istihbarat kaynaklarına göre İran ikinci yerli üretimi olan casus uydusunu (Sefir–2 roketi) fırlatma rampasında gönderilmeye hazır bekletiyor. Yeni uydu 200 kg geliyor ki bu, yalnızca on ay önce, 2 Şubat'ta fırlatılan Ümit 1 uydusundan on kat daha ağırdır demek. Tahran'ın füze programının hızlı gittiği çok açık. Bazı Batılı ve İsrailli füze uzmanlarıysa, İran'ın Kuzey Kore'yi bile sollamış olabileceğinden ve artık bu ülkeden veya Çin'den teknik yardım almadan kendi ayakları üstünde durabileceğinden bile şüphe ediyorlar.

Eğer bu ikinci fırlatma da başarılı olursa bu İran'ın 2450 km. menzile sahip katı yakıtla çalışan füzeler üretebileceği anlamına geliyor ve İran bu durumda yalnızca İsrail'i değil Polonya'nın başkenti Varşova'ya kadar Avrupa içlerini de menziline alıyor demektir. İslami rejimin önderleri Ortadoğu gökleri üzerine gönderilecek ikinci bir uydunun Amerikalıları ve İsraillileri şaşkına çevirerek İran'ın nükleer tesislerine yönelmeden önce kendilerini iki kez düşünmeye zorlayacağını umuyorlar.

Hepsinden de önemlisi, İsrail'in bir askeri operasyona kalkışmadan önce uzun menzilli ölümcül silahlarının hedefi olacağını hesaba katmasını istiyorlar.

Geçen hafta Hizbullah'a gönderilen silahların yakalanmasının ardından Netanyahu hükümetinin 'Bu bir savaş suçudur' diye kopardığı yaygaraya rağmen İsrail, İran'ın nükleer askeri kapasiteye sahip olma yolunda attığı iki büyük adımı durdurmak için çok az şey yapmış durumda.

1. 4 Kasım tarihinde İran'ın Bender Abbas yakınındaki uranyum madenindeki üretimini arttırdığını ve yılda iki savaş başlığı üretebilecek miktarda üretim yaptığını belgeleyen Amerikan uydu fotoğrafları yayınlandı.

Tahran bu madeni, artık işlemeyeceği sözü vermesi üzerine BM gözlemcilerine kapamıştı. Uluslararası Atom Ajansı bu yüzden ham uranyumun nereye gittiğini teşhis edemiyor.

2. 5 Kasım'da ise İngiliz ve ABD medyası Viyana'daki Atom Ajansı kaynaklarının İran'dan bilim adamlarının gelişmiş bir nükleer savaş başlığı tasarısını çizme nedenlerini açıklamasını istediğini yazmıştı. Bu kişiler İran'ın balistik füzeleri üzerine küçük nükleer başlıklar takmasını sağlayacak yüksek patlayıcı özelliğe sahip aksam keşfettiklerini belirtmişlerdi.

Bunun gerçekleşmesi halinde İran yakınlarda kullanılabilir hale gelecek olan Şehab-4 füzelerine nükleer başlık takabilecek duruma gelecek."

Debka'da yayınlanan bu haber Kemal Saral tarafından İsra Haber için tercüme edildi.