İranlı Araştırmacının Buluşu: Taşlar Pil Oluyor!

İranlı Araştırmacının Buluşu: Taşlar Pil Oluyor!

Bir İranlı araştırmacı, gelecekteki elektrikli araç pillerinde lityumun yerini alabilecek yeni bir malzemeyi silikat kayalarından geliştirmek için çalışıyor.

Bilimsel gelişmeler İran'ı Batı Asya'da öncü hale getirdi ve dünya çapında da, tüm yaptırımlara ve düşmanlıklara rağmen İran'ın ilerleme yolunda hızla ilerlediğine dair bir inanç hakim. Pars Today'in haberine göre, İranlı araştırmacı Mohammad Khoshkalam, silikat kayalarında katı elektrolit için uygun bir malzeme keşfetti.

Khoshkalam şunları söyledi: "Potasyum silikatın katı bir elektrolit olarak potansiyeli uzun zamandır açıktı, ancak bana göre potasyum iyonlarının ağırlığı ve boyutu ile ilgili zorluklar nedeniyle göz ardı edildi."

Lityum ve sıvı elektrolitten daha hızlı iyon hareketi sağlayan bir yöntem geliştiren İranlı araştırmacı, ilk pil hücresi ölçümünün, malzemenin katı bir elektrolit olarak yüksek iletkenliğe sahip olduğunu gösterdiğini ekledi.

Khoshkalam, bu silikat kayalarının sahil veya bahçelerdeki sıradan kayalarda bulunduğunu belirterek, yeni malzemenin önemli bir avantajının hava ve tortulara karşı hassasiyetsizliği olduğunu ve bu nedenle pilde ince bir tabaka halinde kullanılabileceğini söyledi.

Pars Today