İranlı Astronotlar Yakında Uzaya Çıkıyor

İranlı Astronotlar Yakında Uzaya Çıkıyor

Kendi imkan ve mühendisleriyle güçlü bir savunma sanayii kurup ABD ve İsrail'e korku salan İran şimdi de uzaya astronot göndermeye hazırlanıyor

İran İslam Cumhuriyeti Donanması Saika adını verdiği yerli yapımı iki süpersonik (sesten hızlı) savaş jetini ve Tiztak adlı iki savaş gemisini, deniz kuvvetlerinin askeri kapasitesini arttırma projesi bağlamında silahlı güçlerine ekledi.

Savaş uçakları ve gemileri İran Savunma Bakanı Ahmed Vahidi ve İslam Cumhuriyeti Ordusu Genel Komutanı Tümgeneral Ataullah Salihi'nin de katıldığı Cumartesi günkü resmi törenle orduya teslim edildi.

Vahidi, Saika (yıldırım) savaş jetlerinin İran Savunma Bakanlığının uzmanlarının Ordudaki meslektaşlarıyla birlikte ortak çalışmaları sonucu tasarlandığını ve üretildiğini söyledi. Vahidi sözlerine şunları ekledi: "İran'ın savunma doktrini etkili caydırıcılık temeline dayanmaktadır. İslam Cumhuriyeti'nin bölgede sürdürülebilir bir barış ve güvenlikten başka bir amacı yoktur."

İran, yerli yapımı olan Saika savaş jetlerinin ilk nesil üretiminin test uçuşlarını Eylül 2007 yılında gerçekleştirmişti.

İran Uzaya Füze gönderiyor

İran yerel basın ajanslarının Çarşamba günü bildirdiklerine göre İran Uzay Ajansı Genel Direktörü ülkesinin önümüzdeki altı ay içinde uzaya üçüncü füzesini göndereceğini ilan etti.

Şubat ayında da Kavişger–3 adlı füzenin daha az gelişmiş bir versiyonu uydu yerleştirmek amacıyla uzaya fırlatılmıştı.

İran Uzay Ajansı (ISA) Genel Müdürü Muhammed İbrahimi, "İslam Cumhuriyeti uzay haftası onuruna İran takviminin son gününde (20 Mart) Kavişger–3 füzesinin araştırma amacıyla uzaya gönderileceğini" belirtti. İbrahimi "Bu füzelerin menzili değişik deneyler ve farklı araştırmalar yapabilmelerine elverecek kapasitededir" dedi.

Aralık 2008 tarihinde ise İran uzaya Kavişger–2 füzesini göndermişti. İran'ın füze programının temellerinin 1998 yılında atılmış ve Şehab-4'lerin üretimine başlanmasıyla İsrail ve Avrupa'nın çoğunun hedef menzili içersine girmesi Batıda ciddi endişe doğurmuştu.

İran bu tarihten itibaren Şehab–4 projesinden vazgeçerek daha uzun menzile sahip olan Şehab–3 füzeleri üzerinde yoğunlaşmış durumda.

İran Uzaya Astronot Gönderiyor

İran, uzay araştırmaları ve teknolojisindeki bir dizi devrim niteliğindeki başarısının ardından şimdi de direksiyonunu dünya yörüngesine ilk astronotunu göndermek için plan yapmaya kırdı.

İran İletişim ve Enformasyon Teknolojisi Bakanı Rıza Takipur, İranlı bilim adamlarının uzaya insanlı araç göndermek için gereken ilk planların uygulamaya sokulması için gereken yollar üzerinde düşündüklerini söyledi.

Takipur Cumartesi günü Mehrnews'e yaptığı açıklamada "Bu planlar hakkında açık bir çerçeveye sahibiz, fakat aynı zamanda planlarımızı gerçekleştirilmesi için geniş bir ulusal katılımın gerekli olduğunun da farkındayız" şeklinde konuştu.

İran, Şubat ayının başında ilk yerli yapımı uydusunu dünya yörüngesine yerleştirerek, uydusunu kendisi üretip yerli malı fırlatıcısıyla uzaya gönderen birkaç sınırlı ülke arasına girdi.

Amerikalı bilim adamı Geoffrey Forden "İran'ın uzay araştırmaları ve teknolojisindeki hızının bir insanı dünya yörüngesine gönderecek sürate ulaştığını" kaydetti.

BM'in İzleme, Doğrulama ve Araştırma Komisyonunda (UNMOVIC) çalışan bir uzman olan Forden "Eğer İran gerçekten de daha etkili bir yakıtla çalışan daha gelişmiş roketler geliştirmişse uzaya insan göndermeye yalnızca bir adımı kalmış demektir" dedi.

İSRA HABER