İranlı Yahudilerin Göç Haberi Yalan
İsrail'in The Jerusalem Post gazetesinde yer alan haberde, İranlı Yahudilerin aliya'ya karşı olduğu belirtildi.
Tahran Yahudi Toplumu lideri Morsathegh, İsrail'e bir grup İranlı göç etti haberlerinin yalan olduğunu iddia ederek 'İranlı Yahudi olmaktan gurur duyuyoruz, İranlı oluşumuz satılık değil' dedi.
İran'da Yahudi toplumunun en üst lideri son günlerde 40 İranlı Yahudi'nin İsrail'e göç etmesinin bir 'yanlış bilgilendirme kampanyası' olduğunu ileri sürerek İran'da yaşayan yahudilerin Devlet Başkanı Mahmud Ahmedinecad yönetiminde tehlikede olmadığını savundu.
İsrail'de yayınlanan günlük The Jerusalem Post gazetesinde yayımlanan konuşmasında, Tahran Yahudi Komitesi Başkanı Ciamak Morsathegh, İsrail'e göç ettikleri haber verilen göçmenlerin İranlı olmadıklarını iddia ederek İsrail televizyonunda gösterilen fotoğraflarda yüzlerinin görünmediğine dikkat çekti.
İsrailli televizyon yetkilileri, göç edenlerin yüzlerinin gösterilmemesini 'İsrail'e gizlice gelen İranlı Yahudilerin akrabalarına bir zarar gelmemesi' şeklinde açıklamışlardı.
GÖÇ EDENLER İRANLI DEĞİL
Salı günü gizli bir yolculukla '40 İranlı'nın İsrail'e göç ettiği' haberi medya kuruluşlarında yer almıştı. Ancak haberlerde, göç eden yahudilerin hangi güzergahları izledikleri belirtilmemişti. Göçmenlerin üçüncü bir ülkeden geldikleri tahmin ediliyor.
Morsathegh, "Bu bir yanlış bilgilendirme kampanyasıdır. İran ve İran'daki Yahudi toplumuna karşı bir yalanlar kampanyasıdır. 40 İranlı Yahudi'nin İsrail'e gittiğini doğrulayamayız." dedi.
Morsathegh ve İran parlamentosudaki tek yahudi üye Morris Motamed imzaladıkları ortak açıklamada, hiç bir zaman İranlı Yahudilerin İsrail'e örgütlü bir göçün bir parçası olmadığını bildirdiler.
Göçleri Uluslararası Hıristiyan ve Yahudi Bursu (International Fellowship of Christians and Jews - IFCJ) finanse ve organize ediyor. Aliya yardım kuruluşu bu operasyon için her yıl milyonlarca dolar para yardımı topluyor.
Yardım kuruluşunu kuran Haham Yehiel Eckstein, İsrail'e göç eden her Yahudi'nin İsrail'de yeni bir hayata başlayabilmesi için gruptan 10 bin dolar para yardımı aldığını belirtti. Eckstein, Ahmedinecad'ın İsrail'i haritadan silmek istediğini bu sebeple İran'daki Yahudilerin durumunun kritik olduğunu iddia etti.
25 BİNE YAKIN İRANLI YAHUDİ
İran'daki Yahudi toplumu yaklaşık 25 bin kişiden meydana geliyor. Anayasa tarafından korunma altında. Müslüman Ortadoğu'sunda en çok Yahudi İran'da yaşıyor. Sinagoglar, Yahudi okulları ve mağazaları serbestçe faaliyet gösteriyor. Morsathegh, Tahran'da 20 sinagog, 8 kasap, 5 okul, 4 gençlik merkezi ve 2 lokanta bulunduğunu kaydetti.
İran'daki 1979 devriminden sonra Yahudiler dahil bazı İranlıların İran'dan göç ettiğini doğrulayan Morsathegh, son yıllarda İran'dan hiç bir şekilde toplu Yahudi göçül olmadığının altını çizdi.
Morsathegh, "Biz, İran'daki en eski toplumuz. Dinimizi serbestçe ifa edebiliyoruz. Anti-Semitizm bir Batı fenomenidir. Fakat Yahudiler hiç bir zaman İran'da tehlikede olmadı." diye konuştu.
AHMEDİNEJAD'IN POLİTİKASI BİZİ TEHLİKEYE ATMIYOR
Ahmedinecad 'Holokost (Yahudi soykırım) bir hikayedir' dediğinde İranlı Yahudi toplumun onunla aynı görüşte olmadığını belirten İranlı Yahudi lider, ancak Mahmud Ahmedinecad'ın politikalarının İran Yahudi azınlığı tehlikeye atmadığını savundu.
İsrail'deki bazı İranlı Yahudi göçmenlerin "İran caddelerinde başlarına kippa giymeye korktuklarını söylemelerini 'tamamen yalan' diye niteleyen Morsathegh, "İranlı Yahudi olmakla gurur duyuyoruz. Ulusumuz ile gurur duyuyoruz. Hiç bir para bizi İran'dan vazgeçiremez. Bizim milliyetimiz satılık değil" şeklinde konuştu.
Dünyanın diğer bölgelerinde yaşayan Yahudilerin İsrail'e göç etme eylemine 'aliya' deniliyor.
Dünya Bülteni