İşbirliği geliştiriliyor

İşbirliği geliştiriliyor

D-8 Zirvesi, Malezya’da gerçekleştirildi... Zirve’de vize kolaylığı anlaşması imzalandı

D-8 ve amacı
D-8 ülkeleri işbirliği, Prof. Dr. Necmettin Erbakan'ın Başbakanlığı döneminde Türkiye'nin daveti üzerine İran, Pakistan, Bangladeş, Malezya, Endonezya, Mısır ve Nijerya'nın katılımıyla 1997'de İstanbul'da düzenlenen konferans ile uygulamaya geçirildi. Büyük ekonomik potansiyeli, çeşitli kaynakları, büyük nüfusu ve coğrafi alanı temsil eden 8 ülke arasında ticaret ilişkilerinde yeni fırsatlar oluşturmayı ve bu fırsatları çeşitlendirmeyi amaçlayan D-8 girişimi aynı zamanda, uluslararası düzeyde karar alma sürecine katılımı artırmayı, daha iyi yaşama şartları sağlamayı, somut ortak projeler etrafında ekonomik işbirliğini geliştirmeyi ve gelişmekte olan ülkelerin dünya ekonomisindeki durumlarını güçlendirmeyi hedefliyor.
Gelişen Sekiz Ülke (D-8) Zirvesi'nin 6.'sı dün Malezya'da gerçekleştirildi... Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın Türkiye'yi temsil ettiği, İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'ın da hazır bulunduğu zirvede, vize kolaylığı anlaşması imzalandı... D-8 ülkeleri arasındaki işbirliğinin geliştirilmesinin önemine dikkat çeken Bakan Babacan, "Ülkelerimizin potansiyelini en iyi şekilde kullanma yönündeki çabalarımız, D-8 ülkelerinin halklarına yarar sağlayacaktır" dedi. Zirvenin sonuç bildirisiyle, D-8 sekreteryasının daimi olarak İstanbul'da olacağı resmen duyuruldu... Bir sonraki toplantı ise 2010'da Nijerya'da.
Gıda ve petrol fiyatlarına köklü çözüm bulunmalı
Malezya Başbakanı Abdullah Ahmed Bedevi, tüm dünyada gıda üretiminin artırılması ve fırlayan petrol fiyatlarına karşı köklü çözüm bulunması çağrısında bulundu. Bedevi, D-8 ülkelerinin "ekonomilerinin iyiliği için" bu konularda cesur önlemler almaları gerektiğini belirtti. Endonezya Devlet Başkanı Yudhoyono da gıda ve enerji güvenliği sorunlarının küreselleşmenin yol açtığı sorunların üstüne çıktığını ve bu sorunların yoksul ülkeleri daha da zor durumda bıraktığını söyledi.
2 yılda bir düzenlenen zirvede İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Endonezya Devlet Başkanı Susilo Bambang Yudhoyono, Pakistan Başbakanı Rıza Gilani, Mısır'ın uluslararası işbirliğinden sorumlu Devlet Bakanı Fayza Muhammed Ebul Naga, Nijerya ve Bangladeş'ten ise devlet yetkilileri hazır bulundu. Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın temsil ettiği zirvede, vize kolaylığı anlaşması sağlandı.
Gelişen Sekiz Ülke (D-8) Zirvesi'nin 6.'sı Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da gerçekleştirildi.
2 yılda bir düzenlenen zirveye, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Endonezya Devlet Başkanı Susilo Bambang Yudhoyono, Pakistan Başbakanı Rıza Gillani, Mısır'ın uluslararası işbirliğinden sorumlu Devlet Bakanı Fayza Muhammed Ebul Naga, Nijerya ve Bangladeş'ten ise devlet yetkilileri katıldı.
Zirve çerçevesinde, önceki gün yapılan D-8 Bakanlar Konseyi toplantısında üzerinde mutabakata varılan, D-8 üyesi ülkelerin işadamlarına vize alımı kolaylığı sağlayacak anlaşma, Malezya Dışişleri Bakanı Rais Yetim ve D-8 Genel Sekreteri Dipo Alam tarafından imzalandı.
BABACAN: "ÇABALARIMIZ,
HALKLARIN YARARINA"
Dışişleri Bakanı Ali Babacan, D-8 ülkeleri arasındaki işbirliğinin geliştirilmesinin önemine dikkat çekerek, "ülkelerimizin potansiyelini en iyi şekilde kullanma yönündeki çabalarımız, D-8 ülkelerinin halklarına yarar sağlayacaktır" dedi. Babacan, Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da başlayan Gelişen Sekiz Ülke (D-8) Zirve toplantısının basına kapalı oturumunda yaptığı konuşmaya, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın zirveye katılamamasından duyduğu üzüntüyü ileterek başladı.
Türkiye'nin, D-8'in 1997 yılındaki kuruluşundan bu yana üyeler arasındaki işbirliğine büyük önem verdiğini belirten Babacan, dünya ekonomisine uyum sağlamak için sabit ve uluslararası makroekonomik bir ortama ihtiyaç olduğunu söyledi. Bakan Babacan, açık pazar ekonomisinin kurallarına uyum sağlanılmasının önemine değindi. Babacan ayrıca, endüstrileşmenin, insan kaynaklarının gelişiminin, özel ve kamu sektörleri arasında yapıcı ortaklık sağlanmasının ekonomik gelişim için önemli olduğunu belirtti.
İTHALAT VE İHRACAT RAKAMLARI KATLANIYOR
Babacan, 2000 yılında Türkiye'nin D-8 ülkelerine yaptığı ihracatın 800 milyon dolar olduğunu, bu rakamın 2007 yılında ise 3 kat artarak 2.9 milyar dolara ulaştığını, ithalatın ise 2000 yılında sadece 1.7 milyar dolarken, 2007 yılında bu rakamın 6'ya katlanarak 11.1 milyar dolara ulaştığını belirtti. D-8 işbirliğinin var olan uluslararası kurum ve kuruluşlardan farklı bir yapıya sahip olduğunu ifade eden Babacan, bu işbirliğinin oluşumundan bu yana geliştiğini ve olgunlaştığını söyledi. Babacan, D-8 ülkeleri arasındaki coğrafi uzaklığa rağmen yapılan işbirliğinin bu engeli ortadan kaldırdığına dikkat çekerek, "Ülkelerimizin potansiyelini en iyi şekilde kullanma yönündeki çabalarımız, D-8 ülkelerinin halklarına yarar sağlayacaktır" dedi.
Üye ülkelerin uzun süreli politikalarla aktif işbirliğini sürdürmesi gerektiğini vurgulayan Babacan, D-8'in dünya ekonomisindeki değişiklikleri tartışmak için iyi bir platform olduğunu da belirterek, bu bağlamda gıda ve enerji krizlerine dikkat çekti ve bu konularla ilgili acil önlem alınması gerektiğini ifade etti.
D-8'in amaçlarına sabır ve kararlılıkla devam etmesi gerektiğini vurgulayan Babacan, ticari konulara öncelik verilmesi gerektiğini ve bu alandaki gelişmiş işbirliğinin bütün üyelere yarar sağlayacağını kaydetti.
SONUÇ BİLDİRİSİ
D-8 Zirvesi'nin sonuç bildirisinde, D-8 Sekreteryası'nın daimi olarak İstanbul'da olacağı duyuruldu ve D-8 ülkeleri arasında birçok alanda yapılan işbirliğinin geliştirilmesinin önemi vurgulandı.
Bildiride D-8'i oluşturan Bangladeş, Endonezya, Mısır, İran, Malezya, Nijerya, Pakistan ve Türkiye'nin Devlet ve Hükümet Başkanları ile Dışişleri Bakanları'nın D-8 üyesi ülkelerin sosyoekonomik işbirliği, barış, karşılıklı saygı ve hoşgörünün korunması gibi konularda kararlılığı vurgulandı.
Zirvenin D-8 tarihinde "dönüm noktası" olduğu belirtilen bildiride, zirveyle D-8'in ikinci 10 yılındaki çalışmalarını düzenleyecek 2008-2018 yol haritasının da kabul edildiği duyuruldu.
Uluslararası finans ve ticaret sisteminin uluslararası işbirliği için önemine dikkat çekilirken, İran'ın Dünya Ticaret Örgütü'ne hızla kabulü konusunda destek teyit edildi.
Kıtlık ve gıdadaki fiyat artışlarına dikkat çekilen sonuç bildirisinde, bu durumun sosyoekonomik istikrarı tehdit ettiği kaydedildi ve konuyla ilgili D-8 ülkeleri arasında işbirliğinin derinleştirilmesine karar verildiği vurgulandı.
Artan petrol fiyatları karşısında önlem alınması yönünde uluslararası topluma çağrıda bulunulan bildiride, işçi göçünün yoksulluğu önlemede önemli bir araç olabileceği, göçmen işçiler konusunda ilgili D-8 ülkelerinin tecrübelerini paylaşmaları gerektiği bildirildi.
D-8 ülkeleri arasındaki ticarete de dikkat çekilen bildiride, 1999 yılında 14.5 milyar dolar olan ticaretin 2007'de 8 yıllık bir zamanda yüzde 200 artışla 60.5 milyar dolara yükseldiği belirtildi. Zirvede tercihli ticaret anlaşmasının kabul edildiği ve bu anlaşmayla ticaret rakamının daha da artacağına inanıldığı kaydedildi.
D-8 ülkeleri işadamları için vize kolaylığı sağlayan vize anlaşmasının da zirvede kabul edildiğinin ifade edildiği bildiride, bu anlaşmanın Bangladeş, İran, Pakistan ve Türkiye tarafından onaylanmasından duyulan memnuniyet ve anlaşmanın bir an önce yürürlüğe girmesi beklentisi dile getirildi. D-8 Sekreteryası'nın daimi olarak İstanbul'da olacağının resmen açıklandığı bildiride, 2 yılda bir yapılan Gelişen Sekiz Ülke (D-8) Zirvesi'nin 7.'sinin ise 2010'da Nijerya'da yapılacağı duyuruldu.
================
FAO, PAM VE FIDA'DAN G-8 LİDERLERİNE ÇAĞRI:
Dünyanın beslenmesine yardım edin
BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Dünya Gıda Programı (PAM) ve Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (FIDA), Japonya'da bir araya gelen G-8 ülkelerinin liderlerine, dünyanın besin gereksinimlerinin karşılanmasına yardımcı olma çağrısında bulundu. BM kuruluşları FAO, PAM ve FIDA'nın Roma'da yayımlanan ortak bildirisinde, "dünyadaki mevcut gıda krizinin altındaki en önemli sebeplerden birinin, geçen 30 yılda tarım yatırımlarındaki dramatik düşüş olduğu" belirtildi. Bildiride, Japonya'daki G-8 zirvesinin gidişatı tersine çevirerek ve tarım sektöründeki kalkınmaya daha fazla yardım ayırarak, açlık ve yoksullukla mücadeleye katkıda bulunabileceği ifade edildi.

 

vakit