İşçi Partisi'ne tek dava yok!

İşçi Partisi'ne tek dava yok!

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı,neden parti üst düzey yöneticilerinin Ergenekon kapsamında tutuklu olan İşçi Partisi’ne karşı harekete geçmedi?

AK Parti'ye anında dava açan Başsavcı neden bekliyor?

Yargıda 'taraf-tarafsızlık' tartışması tam gaz sürerken, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, parti üst düzey yöneticilerinin önemli bir kısmı Ergenekon kapsamında tutuklu olan İşçi Partisi'ne karşı harekete geçmedi.


Avrupa Parlamentosu'nun "Türkiye'de yargı bağımsızlığı değil yargı tarafsızlığı sorunu var" imasında bulunduğu, Yargıtay'ın hükümet karşıtı bildirisinin iktidar tarafından "taraf tutmak" olarak değerlendirildiği ortamda hâlâ İşçi Partisi hakkında kapatma davası açılmamasının gerekçeleri anlaşılamadı. Bağımsızlık ve tarafsızlık Avrupa Parlamentosu'nun önceki gün kabul ettiği Türkiye raporunda ve raporu hazırlayan Hollandalı parlamenter Ruijten'in açıklamalarında, Türkiye'deki yargı erkinin demokrasinin önceliklerini benimsemesi gerektiğine dair vurgular yer aldı.

Raportör Ruijten, Türkiye'de yargı bağımsızlığı tartışmasının yapılamayacağını, yargı tarafsızlığı tartışmasının yapılması gerektiğini söyledi. Raporla aynı gün Yargıtay tarafından hükümete karşı son derece sert bir bildiri yayınlandı. Yargı erki ve İşçi Partisi Siyaseti karıştıran bildiri, Anayasa Mahkemesi sürecine müdahale olarak değerlendirilirken, hükümet de verdiği aynı sertlikteki cevapta, Yargıtay'ı taraf olmakla eleştirdi. Taraflılık-tarafsızlık tartışması sürerken, İşçi Partisi ile ilgili yargı erkinin nasıl bir tavır sergileyeceğine yönelik meraklar da giderilemedi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, Yargıtay bildirisinde "kurumsal" olarak değerlendirilen iddianamesinde, AK Parti hakkında basında çıkmış, çoğu tekzip edilmiş, doğruluğu tartışmalı birçok haberi delil olarak değerlendirmiş ve bu delillere dayanarak partinin kapatılmasını istemişti. İddianamenin önemli bir bölümünü bu haberler oluştururken, özellikle Venedik kriterlerine örnek teşkil edebilecek bir fiil tespitine yönelik iddianamede dokümanter bir delil yer almamıştı.

Yargı ve standart davranış İP lideri Perinçek, Genel Sekreteri Nusret Senem, basın bürosu başkanı Hikmet Çiçek ile partinin yayın organlarından Ulusal Kanal'ın Yayın Yönetmeni Ferit İlsever ve Aydınlık'ın Yayın Yönetmeni Serhan Bolluk, Ergenekon soruşturması kapsamında bir süre önce tutuklandı. Parti bürolarından ve ilgili medya organlarından devlete ait bir dizi gizli evrak ve yapılacak şiddet eylemlerine ilişkin dokümanlar çıktı.

AK Parti'ye dava açma konusunda son derece net davranan Başsavcı, Ergenekon soruşturmasının odağına yerleşen İşçi Partisi konusunda ise şu ana kadar harekete geçmedi. Bazı hukukçular Ergenekon iddianamesinin hazırlanması ve İP üyelerine yönelik suçlamaların netleşmesi gerektiğini öne sürerken, AK Parti ve İşçi Partisi'ne yapılan muamele konusunda yargı erkinin standart davranış sergilemediği konusunda ise benzer kanaatler ifade edildi.

ÇiFTE STANDART UYARISI

Hukukçular Birliği Vakfı Başkanı Sinan Kılıçkaya "Bu konunun değerlendirme yeri Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'dır. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın bu konuda çoktan harekete geçmesi gerekirdi" dedi. Ergenekon'la ilgili yapılan soruşturmada İşçi Partisi'nin genel başkanları ve diğer mensuplarının yoğun bir şekilde gözetlenip soruşturulduğunu kaydeden Kılıçkaya şunları söyledi: Tarafsızlık ilkesi nerede? "Bunun kapatma davası konusu olabileceği kanaatindeyim. Dava açılmazsa tabi ki çifte standardın olacağı kesindir. Hatta çifte standardın ötesinde tarafsızlık ilkesinin zedelendiği de ortaya çıkar. Tarafsızlık ilkesi ortadan kalkmış olur. Dava açılıp açılmayacağını da bilmiyoruz henüz. Açılması mutlaka gerekiyor. Ergenekon çetesiyle ilgili birçok iş bu partide kotarıldı.