İşgal bitene kadar boykot sürecek
Muktada es Sadr'a bağlı siyasi hareket, çekildiği hükümete yeniden katılması çağrılarını reddetti.
Irak'ta Amerikan aleyhtarı ve işgal karşıtı tavrıyla bilinen Muktada es Sadr'a bağlı siyasi hareket, çekildiği hükümete yeniden katılması çağrılarını reddetti.
Parlamentoda en büyük grup durumundaki hareketin önde gelenlerinden Nasır el Rubai, siyasi boykot kararının ülkedeki Amerikan askerlerinin çekilme takvimi verilene dek süreceğini bildirdi. Hükümete ortak olan Şii partileri dün Necef kentinde, es Sadr'ı siyasi sürece dönmeye ikna etmek amacıyla görüşmelere başlamıştı.
Şimdi, görüşmelerin hedefinin Sünni ve Kürt partilerinin de yer alacağı yeni bir koalisyon kurulması haline gelmesi bekleniyor. Başbakan Nuri Maliki, kendisinden önceki başbakan İbrahim Caferi gibi, es Sadr'a bağlı Mehdi Ordusu militanlarını dizginleyemediği gerekçesiyle eleştiriliyor.
Hükümetin en büyük ortağı durumundaki Birleşik Irak İttifakı, Es Sadr hareketi ile diğer yedi Şii partisinden oluşuyor. Bu nedenle es Sadr, Maliki'nin koalisyonu ayakta tutan başlıca ayaklardan biriydi.
Bu partilerin temsilcileri dün, yaşanan gerginliği gidermek üzere ülkenin en üst düzey Şii din adamı Ayetullah Ali Sistani ile Necef'te bir araya gelmişti.Bu görüşmenin içeriği açıklanmadı.
Tüm partilerin söz hakkı sahibi olduğu bir ulusal birlik hükümeti kurulması çalışmaları son genel seçim sonrasında aylarca tamamlanamamış, pazarlıklar siyasi süreci tıkanma noktasına getirmişti.
Hatta bir anayasal kriz yaşanmaması için hükümet, bazı kilit koltuklar doldurulmadan göreve başladı. Geçtiğimiz günlerde de es Sadr'ı tecrit etmeye yönelik siyasi bir oluşum gündeme gelmişti.
Söz konusu ittifakta ana Kürt gruplarıyla, en büyük Şii partisi Irak İslam Devrimi Yüksek Konseyi SCIRI ve Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi'nin liderliğindeki Sünni partisinin yer aldığından söz ediliyor.
Sadr'a bağlı silahlı Mehdi Ordusu'nun dağıtılmasını isteyen ABD de girişime yakın duruyor.
BBC